Rettegés helyett: fizess biztonságosan!

Pénzcentrum
2006. augusztus 29. 15:00

Az internet terjedésével szinte természetes igényként merült fel a szörfözőkben, hogy egymással "üzleti kapcsolatba" lépjenek, beindult hát a hálózati adok-veszek, mely súlyos biztonsági problémákat vetett fel az internetes fizetések területén. Mára ezeken a gondokon meglehetősen egyszerű túllépni, hiszen a banok korábban bemutatott ajánlatai (virtuális kártyák) mellett rendelkezésünkre állnak a magánszemélyek közötti kisebb összegű pénzküldemények azonnali online bonyolítását segítő P2P (person-to-person) pénzküldő rendszerek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Ezek a pénzküldők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen a fizetéshez nem kell megadni a bizalmas személyes és pénzügyi információkat, így nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, mint egy hagyományos dombornyomott kártyával végrehajtott tranzakció után. Világszerte már több tízmillióan használják a biztonságos rendszereket, lássuk mi az, ami a magyar netezők számára is elérhető!

A legtöbbek számára az internetes fizetési rendszerek hallatán az eBay PayPal szolgáltatása jut eszébe. Nekik rossz hírrel szolgálhatunk: ezzel a rendszerrel hazánkból csak küldeni tudunk pénzt, PayPal számlánk azonban "tárolásra" alkalmatlan, így nem tudunk fizetést fogadni. Mindezek fényében tehát a rendszer csak vásárlásra használható: ha valakinek pénzt szeretnénk küldeni, akkor a PayPal-ban kell regisztrálni a bankkártyánkat, majd a rendszer arról leveszi a szükséges összeget. (A pénzküldés ezen szolgáltatás keretein belül ingyenes.)

A második legismertebb szolgáltató, a Neteller egyszerűen leradírozta Magyarországot a térképről. Kérdésünkre, hogy milyen okból nem lehet hazánkból használni a rendszert, az ügyintéző az internet-biztonság nem kielégítő fokát jelölte meg, arra pedig nem tudott válaszolni, hogy tervezik-e a szolgáltatás elérhetővé tételét a magyarországi netezők számára.

Szerencsére egy meglehetősen nyereséges ágazatról lévén szó, bőven akad még versenyző, így a következőkben alkalmunk nyílik összehasonlítani a számunkra is elérhető rendszereket. Az egyszerűség kedvéért a legfontosabb részleteket a következő táblázatban foglaltuk össze:

 

 


A fentiek persze önmagukban nem elegendőek az érdeklődők számára a választáshoz, így a továbbiakban néhány pontban összefoglaljuk a különböző szolgáltatók esetén felmerülő legfontosabb tudnivalókat/problémákat:

Moneybookers:
- A rendszerben bárkinek küldhetünk pénzt, aki rendelkezik e-mail címmel, így akár mi is kaphatunk egy összeget anélkül, hogy lenne egyáltalán Moneybookers számlánk. (Utóbbi esetben e-mailben értesülünk a történtekről, majd ingyenesen létrehozzuk a számlát, ahonnan levehetjük a pénzt.)
- Sok pénzt nem érdemes a Moneybookers számlán tartani, hiszen kamatot nem kapunk az egyenleg után.
- A kifizetés csak Visa kártyára, vagy bankszámlára történő átutalással lehetséges.
- A be- és kifizetés elvileg 2-3 napot vesz igénybe, a gyakorlatban azonban ennél valamivel lassabban történnek a tranzakciók.

ePassporte:
- Ebben az esetben egy virtuális Visa kártyáról van szó, mely ingyenesen létrehozható, ám éves díja 5 euró.
- A kártya igényléséhez rendelkezni kell valódi, netes fizetésre alkalmas Visa vagy MasterCard bankkártyával.
- Évi 35 dollárért lehet rendes plasztikkártyát is igényelni, mellyel az ATM-es készpénzfelvét költsége 2 dollár.
- Gyorsabb, mint a MoneyBookers, a kivételt követően pár percen belül már a kártyán van a pénz.

Click2Pay:
- Pénzkivételre csak csekkel, illetve kártyaigénylés esetén van mód. A kártya 10 dollárba kerül, erre ingyen kiteszik a virtuális számláról a pénzt, csak az ATM-es felvételnek van díja (3USD/tranzakció).
- Számlanyitáskor 5 dollárt zárol a megadott kártyáról, pár percen belül felhívnak adategyeztetésre (angolul).
- Fizetés indításakor, ha van a C2P számlán egyenleg, akkor először azt fogyasztja, ha azonban ez nem elég, akkor a megadott kártyáról vonja le a pénzt.
- Nagy negatívum a pénzkivételi lehetőségek korlátozottsága és az ügyfélszolgálat rugalmatlansága.

Mindent összevetve, ha javaslatot kellene tenni, akkor a MoneyBookers mellé tesszük le voksunkat, mivel a rugalmasság mellett a renoméval sincs probléma: 2003-ban ez a cég lett a világ első szabályozott e-pénz kibocsátója. Összességében tehát nem árt tisztában lenni a lehetőségekkel, amennyiben azonban a biztonságos internetes fizetés jár az eszünkben, ne feledkezzünk meg a hazai bankok kínálatában is jelenlévő virtuális kártyákról!

Rettegsz az internetes fizetéstől? - Van megoldás!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?