3 °C Budapest

Kocsit lízingre? Egyre kevesebben jönnek lázba

Pénzcentrum
2006. augusztus 17. 13:30

A Magyar Lízingszövetség csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján Báti Balázs elnök (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) és Mészáros György alelnök (az Erste Leasing Zrt. elnök-vezérigazgatója) beszámolót tartott a lízing piac első féléves alakulásáról. A szövetség májusban megválasztott új vezetői ismertették jövőbeli terveiket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


"Tovább folytatódik a lízing piac kétszámjegyű növekedése", számolt be Báti Balázs, a Magyar Lízingszövetség elnöke. A szövetség ma közzétett adatai szerint 2006 első félévében a lízing piac összesített eszközértéke meghaladta 600 milliárd forintot, 12 százalékkal meghaladva a tavalyi eszközértéket (536,6 milliárd Ft). Ugyanezen időszakok összehasonlításában a finanszírozott érték mintegy 18 százalékkal nőtt, a finanszírozott eszközök darabszáma viszont 2 százalékkal csökkent.

Ingatlan lízing
2006 első félévében 120 százalékos növekedéssel az ingatlanok lízingje messze a szektor átlaga fölött nőtt. Az impozáns növekedésben néhány kiemelkedően nagy értékű finanszírozott ingatlan is szerepet játszott, hiszen az átlagos finanszírozási érték a tavalyi első félévi 131 millióhoz képest 167 millióra nőtt, a 268 megfinanszírozott ingatlan pedig ‘mindössze' 77 százalékos növekedést jelent. Az ingatlanlízing piac részesedése az összfinanszírozáson belül 10 százalékra nőtt.

Gép-berendezés és teherautó lízing
34 százalékkal közel 67 milliárd forintra nőtt a gép- és berendezés üzletág, illetve szintén átlag felett - 16 százalékkal - 80,5 milliárd forint értékűre növekedett a haszongépjármű ágazat is. Érdekesség ezeken a területeken, hogy hasonlóan az ingatlanlízinghez 13-15 százalékot meghaladó mértékben nőtt az átlagos finanszírozási érték, a gép-berendezés területen elérte a 10 millió forintot, a tehergépjármű területen pedig meghaladta a 9 millió forintot. A két terület részesedése a teljes lízingfinanszírozáson belül 12, illetve 15 százalék fölé nőtt.

Személygépjármű finanszírozás
A személy és kishaszon gépjárművek lízingje 391 milliárd forintos eszközértéket ért el, amely mindössze 1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A darabszámot tekintve 142 766 darab autó finanszírozását jelenti, amely 3665 gépkocsival kevesebb a tavalyinál. A finanszírozott érték ezen a területen is tovább nőtt (7 százalékkal) mutatva azt, hogy ezen a területen is csökkent az átlagos sajáterő mértéke. A személygépkocsi üzletág piaci részesedése a finanszírozáson belül 67 százalékról, 61 százalékra csökkent.
A személygépjármű finanszírozáson belül a cégeknek nyújtott flotta finanszírozás részaránya lényegében nem változott, 9 százalékon stagnált az előző évhez hasonlítva, míg a lakossági finanszírozáson belül az új járművek finanszírozása további 1 százalékot csökkent, a használt járművek finanszírozása pedig 1 százalékot nőtt. Részesedésük így az összes személygépjármű volumenből 52, illetve 39 százalék.

Báti Balázs elnök, Lízingszövetség terveiről szólva kiemelte: "Erősíteni szeretnénk a lízingpiac meghatározó szereplői közötti együttműködést. Ezen felül a piaci szereplők összefogásával, a szövetség növekvő aktivitásával markánsabb arculatot, egyben határozottabb érdekképviseletet tervezünk megvalósítani, így erősödő lobbi tevékenysége révén megkönnyíteni a piaci szereplők helyzetét." A szövetség terveiben erősödő szerepet kap a szövetség nemzetközi kapcsolatok erősítése elsősorban az európai társzövetségekkel. Emellett lehetővé kívánják tenni - nemzetközi tapasztalatokra alapozva - a beruházásösztönző adókedvezményeket a lízingfinanszírozás támogatása érdekében. A Szövetség a társzervezetek segítségével aktívan fel kívánja térképezni, az egyes európai országok szabályozó környezetét, valamint a speciálisan e finanszírozási formára vonatkozó kedvezményeket, amelyekkel a különböző országok segítik a lízingpiacot.

Nemzetközi kapcsolatok terén kiemelkedő fejlemény, hogy az Euromoney, a pénzügyi világ egyik legnagyobb konferenciaszervező cége London, Prága, Dublin, Toronto, Cancun és Dubai után jövőre Budapesten rendezi meg éves lízing világ találkozóját. "Hatalmas megtiszteltetés, hogy 2007-ben a Magyar Lízingszövetség lehet a World Leasing Convention jubileumi, 25. konferenciájának házigazdája", - tette hozzá Báti Balázs, a Lízingszövetség elnöke. A konferencia átlagosan évente több mint 200 résztvevővel a világ lízingpiacának legjelentősebb eseménye, ahol a lízingszakma legjelesebb képviselői megvitatják a szektort érintő aktuális kérdéseket, üzleti kapcsolatokat és együttműködési lehetőségeket építene.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35