21 °C Budapest

Kocsit lízingre? Egyre kevesebben jönnek lázba

Pénzcentrum
2006. augusztus 17. 13:30

A Magyar Lízingszövetség csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján Báti Balázs elnök (a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója) és Mészáros György alelnök (az Erste Leasing Zrt. elnök-vezérigazgatója) beszámolót tartott a lízing piac első féléves alakulásáról. A szövetség májusban megválasztott új vezetői ismertették jövőbeli terveiket.


"Tovább folytatódik a lízing piac kétszámjegyű növekedése", számolt be Báti Balázs, a Magyar Lízingszövetség elnöke. A szövetség ma közzétett adatai szerint 2006 első félévében a lízing piac összesített eszközértéke meghaladta 600 milliárd forintot, 12 százalékkal meghaladva a tavalyi eszközértéket (536,6 milliárd Ft). Ugyanezen időszakok összehasonlításában a finanszírozott érték mintegy 18 százalékkal nőtt, a finanszírozott eszközök darabszáma viszont 2 százalékkal csökkent.

Ingatlan lízing
2006 első félévében 120 százalékos növekedéssel az ingatlanok lízingje messze a szektor átlaga fölött nőtt. Az impozáns növekedésben néhány kiemelkedően nagy értékű finanszírozott ingatlan is szerepet játszott, hiszen az átlagos finanszírozási érték a tavalyi első félévi 131 millióhoz képest 167 millióra nőtt, a 268 megfinanszírozott ingatlan pedig ‘mindössze' 77 százalékos növekedést jelent. Az ingatlanlízing piac részesedése az összfinanszírozáson belül 10 százalékra nőtt.

Gép-berendezés és teherautó lízing
34 százalékkal közel 67 milliárd forintra nőtt a gép- és berendezés üzletág, illetve szintén átlag felett - 16 százalékkal - 80,5 milliárd forint értékűre növekedett a haszongépjármű ágazat is. Érdekesség ezeken a területeken, hogy hasonlóan az ingatlanlízinghez 13-15 százalékot meghaladó mértékben nőtt az átlagos finanszírozási érték, a gép-berendezés területen elérte a 10 millió forintot, a tehergépjármű területen pedig meghaladta a 9 millió forintot. A két terület részesedése a teljes lízingfinanszírozáson belül 12, illetve 15 százalék fölé nőtt.

Személygépjármű finanszírozás
A személy és kishaszon gépjárművek lízingje 391 milliárd forintos eszközértéket ért el, amely mindössze 1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A darabszámot tekintve 142 766 darab autó finanszírozását jelenti, amely 3665 gépkocsival kevesebb a tavalyinál. A finanszírozott érték ezen a területen is tovább nőtt (7 százalékkal) mutatva azt, hogy ezen a területen is csökkent az átlagos sajáterő mértéke. A személygépkocsi üzletág piaci részesedése a finanszírozáson belül 67 százalékról, 61 százalékra csökkent.
A személygépjármű finanszírozáson belül a cégeknek nyújtott flotta finanszírozás részaránya lényegében nem változott, 9 százalékon stagnált az előző évhez hasonlítva, míg a lakossági finanszírozáson belül az új járművek finanszírozása további 1 százalékot csökkent, a használt járművek finanszírozása pedig 1 százalékot nőtt. Részesedésük így az összes személygépjármű volumenből 52, illetve 39 százalék.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Báti Balázs elnök, Lízingszövetség terveiről szólva kiemelte: "Erősíteni szeretnénk a lízingpiac meghatározó szereplői közötti együttműködést. Ezen felül a piaci szereplők összefogásával, a szövetség növekvő aktivitásával markánsabb arculatot, egyben határozottabb érdekképviseletet tervezünk megvalósítani, így erősödő lobbi tevékenysége révén megkönnyíteni a piaci szereplők helyzetét." A szövetség terveiben erősödő szerepet kap a szövetség nemzetközi kapcsolatok erősítése elsősorban az európai társzövetségekkel. Emellett lehetővé kívánják tenni - nemzetközi tapasztalatokra alapozva - a beruházásösztönző adókedvezményeket a lízingfinanszírozás támogatása érdekében. A Szövetség a társzervezetek segítségével aktívan fel kívánja térképezni, az egyes európai országok szabályozó környezetét, valamint a speciálisan e finanszírozási formára vonatkozó kedvezményeket, amelyekkel a különböző országok segítik a lízingpiacot.

Nemzetközi kapcsolatok terén kiemelkedő fejlemény, hogy az Euromoney, a pénzügyi világ egyik legnagyobb konferenciaszervező cége London, Prága, Dublin, Toronto, Cancun és Dubai után jövőre Budapesten rendezi meg éves lízing világ találkozóját. "Hatalmas megtiszteltetés, hogy 2007-ben a Magyar Lízingszövetség lehet a World Leasing Convention jubileumi, 25. konferenciájának házigazdája", - tette hozzá Báti Balázs, a Lízingszövetség elnöke. A konferencia átlagosan évente több mint 200 résztvevővel a világ lízingpiacának legjelentősebb eseménye, ahol a lízingszakma legjelesebb képviselői megvitatják a szektort érintő aktuális kérdéseket, üzleti kapcsolatokat és együttműködési lehetőségeket építene.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm