4 °C Budapest

Lízing: sokat fogsz fizetni!

Pénzcentrum
2006. augusztus 10. 12:00

A lízing (haszon)bérbevételt jelent, és sokak számára még mindig nehéz megérteni, hogy hogyan is működik valójában. A különböző ajánlatok között válogatva csak egyet tudhatunk biztosan: sokat kell majd fizetnünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A leasing az Amerikai Egyesült Államokban jött létre a XX. század elején, mint üzletkötési forma. A folyamat lényege, hogy a bérbe vevő nem rendelkezik elég pénzügyi eszközzel ahhoz, hogy egy összegben megvásárolja az adott ingatlant vagy ingóságot. A hitelező megtartja a tárgy tulajdonjogát a lízing lejártáig, és megállapodás értelmében a lízing időszak végeztével a hitezett kedvezményes áron megveheti a szerződés tárgyát képező eszközt, vagy teljesen az ő tulajdonában lesz a lízingelt eszköz.

A lízing Magyarországon a nyolcvanas években honosodott meg, és azóta sokan élnek a lehetőséggel, hogy ilyen fajta tranzakcióban legyen részük. Pénzügyi lízing esetében szerződéskötéskor a tulajdonjog a lízingcégnél van, a futamidő végén, az utolsó részlet törlesztésével száll át a vevőre. Ez igazán akkor előnyös, ha nem magánszemélyként hanem vállalkozásként vásároljuk az eszközt. A lízingkonstrukció során általában változó kamatot számítanak, s a kamatot a kölcsön devizanemétől függően a budapesti, euró alapú (frankfurti) vagy éppen a svájci bankközi kamatlábhoz igazítják.

Létezik olyan külföldi oldal, ahol kedvezőbb lízing-ajánlattal várják a jelentkezőket, mint többi helyen. Az ajánlatuk lényege az, hogy a már mással szerződésben álló ügyfeleknek nem kell felbontaniuk a megállapodást, ami a lízing eszköz elvesztéséhet vezet, hanem ők átvállalják a megadott kondíciók tovább fizetését, és velük kell új szerződést kötni, így ugyanolyan státuszban folyatatjuk a hitel visszafizetését, csak kedvezőbb törlesztési paraméterekkel.

Például ha vásárolunk egy Acura TL 2005-ös modellt 48 hónapos futamidőre 577 dollár havi törlesztő részletre, akkor a MyLowerCase egy jobb ajánlattal rukkol elő, ez esetben egy 36 hónapos futamidejű szerződést ajánl, 508 dolláros törlesztő részlettel.

A LowerMyLease.com ajánlata azért vonzó az ügyfelek számára, mert kisebb kamatokat ajánl, mint a többi tengerentúli vállalat. Azt ígérik, hogy ha az ügyfelek az ő szolgáltatásaikra váltanak át, akkor mindenképp jobban járnak a kevesebb részlettel, kisebb kamattal, vagy éppen rövidebb futamidővel. A kérdés valójában az, hogy megéri-e lízingszerződésbe bonyolódni a hosszú futamidő és magas kamatok miatt.

A konkrét konstrukciók közötti összehasonlítás alapja a Teljes Hiteldíj Mutató (THM), amely tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget és a díler (autókereskedő) jutalékát is.

Valamint a fent említetett példa esetébe érdemes azt is megvizsgálni, hogy nem-e maradványértékes konstrukcióról van-e szó. Ez azt jelenti, hogy a futamidő alatt nem az egész eszközértéket törlesztjük, hanem annak csak egy részét. És a hitel lejártával akkor kerül a tulajdonunkba a gépjármű, ha a maradványértéket kifizetjük a finanszírozónak. Ellenkező esetben búcsút mondhatunk az autónknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35