2 °C Budapest

100% veszteség - a Bankároknak meg sem kottyan

Pénzcentrum
2006. július 24. 06:50

Bár a madárinfluenza negatív hatásait már most is érzékeli a magyar gazdaság, a pénzügyi rendszert még egy 100 százalékos hitelezési veszteséget okozó sokkhatás sem érintené jelentősen - állapítja meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a honlapján publikált elemzésében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A PSZÁF szerint a biztosítóknál sem kiemelt kockázati faktor a madárinfluenza megjelenése, már csak azért sem, mert a járványokra, így a madárinfluenzára, nem köthető biztosítás. Mivel a kibocsátók között nincs olyan, akinek fő tevékenységi köre a baromfiiparhoz kötődne, ezért ők sem érintettek a járvány okozta közvetlen kockázatokban.

A PSZÁF a hat legnagyobb hitelintézettől kért adatokat, amelyek hitelei a becslése szerint gyakorlatilag fedezik a baromfiszektor finanszírozási igényét. Közülük két bank képzett tartalékot értékvesztés miatt.

A felügyelet megbecsülte, hogy e bankok jelentős hitelezési veszteségrátával kalkulálva mekkora veszteséget lennének kénytelen leírni, és ez hogyan hatna szavatoló tőkéjükre.

Az elemzés azzal számolt, hogy az adósok jelenlegi adósságuk 20, 50, illetve 100 százalékát nem fizetik vissza.

Húszszázalékos veszteségráta esetén a hat bank szavatoló tőkéje 0,26-1,62 százalék, 50 százalékos veszteségráta esetén 0,67-4,74 százalék, 100 százalékos feltételezett veszteség esetén pedig 1,34-11,17 százalék közötti mértékben csökkenne.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?