1 °C Budapest

Feszült figyelem: két meghatározó hír az USA-ból

Pénzcentrum
2006. július 19. 12:11

Két fontos, meghatározó esemény is várható ma az USA-ban, mely alapvetően befolyásolhatja a pénz- és tőkepiacok viselkedését. A júniusi inflációs adatokat fél háromkor tudhatjuk meg, melyet Ben Bernanke FED elnök gazdaságértékelő beszéde követ a Szenátus előtt. A piac olyan jellegű információkat remél a két eseménytől, mely az irányadó kamatráta további alakulását jobban előrejelezhetővé teszi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jelenleg a Federal Funds Rate értéke 5.25%-on áll, a nagy kérdés, hogy augusztusban következik-e újabb kamatemelés.

A piac elsősorban a maginflációs indexet figyeli, melyre a konszenzus 0.2%. A teljes indexnél szintén 0.2% a várakozás. Ennél magasabb indexek a kamatemelési várakozások érezhető erősödését, a részvénypiacok és a kötvények érezhető gyengülését okozhatnák. Legutóbb a FED június végén emelt kamatot. A kamatdöntés után a közlemény viszonylag kevésbé volt szigorú, melyet a piacok jól fogadtak. A tegnapi termelői árindexek a maginfláció tekintetében a várakozásoknak megfelelően alakultak, a teljes index a vártnál magasabb lett az élelmiszerek és az olaj miatt.

Bernanke beszédében feltehetően említi majd a lassuló gazdasági növekedést, az olajárak okozta kockázatokat. Várhatóan nyitva marad az opció az augusztusi kamatemelés illetve szinten tartás tekintetében. Az intézmény az idei évre 3.5%-os GDP bővülést vár, 2007-re 3-3.5%-ot. Az utóbbi érték elképzelhető, hogy csökkentésre kerül. Ezzel párhuzamosan a FED által erősen figyelt fogyasztási kiadások indexére adott becslés felfelé korrigálódhat a 2%-os szintről. 2007-re a FED eddig 1.75-2% körüli értéket jelez előre.

Látható tehát, hogy az olajárak, a gyenge dollár valamelyest inflációs nyomást gerjeszt, de a gazdasági növekedés is érdemben lassul. A FED-nek ebben a környezetben kell olyan politikát választani, hogy az inflációt a gazdaság potenciális (3.54% körüli) növekedése mellett kordában tartsa. A nyersanyagárak és az energiaárak emelkedése ellen semmit nem tehetnek, a cél inkább az átgyűrűző hatások befolyásolása. Eddig az erős verseny, a termelékenység javulása fontos korlátozó tényezőnek bizonyult, de egyre nyilvánvalóbbak az átgyűrűzések is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?