3 °C Budapest

EKB: maradt a kamat, mi lesz a tájékoztatón?

Pénzcentrum
2006. május 4. 13:45

Nem változtatott irányadó kamatain az Európai Központi Bank. A refinanszírozási ráta minimuma továbbra is 2.5%. A piac nem várt kamatemelést, de a kilátások tekintetében már nem lehet messze a szigorítás. 14:30-kor Trichet, az EKB elnöke sajtótájékoztatót tart, a piac egy keményebb hangra számít az inflációs nyomás erősödése miatt. A piaci várakozások szerint az EKB a mostani kivárás után

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem változtatott irányadó kamatain az Európai Központi Bank. A refinanszírozási ráta minimuma továbbra is 2.5%. A piac nem várt kamatemelést, de a kilátások tekintetében már nem lehet messze a szigorítás. 14:30-kor Trichet, az EKB elnöke sajtótájékoztatót tart, a piac egy keményebb hangra számít az inflációs nyomás erősödése miatt.

A piaci várakozások szerint az EKB a mostani kivárás után hamarosan kamatemelés mellett dönt, de egyelőre csak egy kisebb, 25 bp-os szigorítás van kilátásban. A piaci konszenzus szerint a kamatszint az év végére akár 3.25% is lehet.


Az utóbbi időszakban az euró-zónában is kedvező konjunkturális makroadatokat közöltek, legutóbb az üzleti szolgáltatási szektor további élénkülését mutatta a szolgáltatási beszerzési menedzser index. Emellett a feldolgozóipar helyzete is javult a korbábbi indexek szerint.

Az olajára emelkedése egyelőre komolyabb problémát sem inflációs, sem növekedési fronton nem okozott, de feszültségek léteznek. A legutóbbi adatok szerint az inflációs ráta az euró-zónában már 2.4%-ot tett ki, az EKB normál körülmények között 2%-os plafont tart tolerálhatónak.


Az utóbbi időszakban az euró számottevően erősödött a dollárral szemben, mely árfolyamoldalról a monetáris kondíciók szigorodását jelenti. Az erősebb közös pénzzel az euró-zóna exportvállalatai fokozott kihívás elé néznek. Egy ilyen helyzetben a kamatemelés esetleg tovább lassíthatná a lendületet, de az EKB vezetőinek eddigi kommunikációja szerint ettől komolyabban nem tartanak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?