Lakásért életjáradék - A Felügyelet figyelmeztet...

Pénzcentrum
2006. április 26. 15:35

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egymástól függetlenül végzett vizsgálataik során arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet alapján nem állapítható meg egyértelműen sem az, hogy az üzletszerű gazdasági tevékenységük körében "lakásért életjáradék" szerződéseket tömegesen kötő vállalkozások életjáradéki, sem pedig az, hogy biztosítási megállapodásokat kötnek. A szerződések minősítése körül kialakult bizonytalanság a jogbiztonsággal - illetve közvetett módon a tulajdonhoz való joggal és a szociális biztonsághoz való joggal - összefüggő visszásságot okoz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A járadékosok biztonsága érdekében az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa és a Felügyelet egyaránt szükségesnek tartják a megfelelő jogi garanciák kidolgozását, elsősorban a tevékenység kockázati elemeinek a szabályozását és a tevékenységet végzőkkel szemben támasztott feltételek rögzítését.

A Felügyelet a szabályozás hiányában már eddig is élt azzal a lehetőséggel, hogy a nyilvánosságot tájékoztassa az esetleges kockázatokról és rögzítse az életjáradéki szerződésként elfogadható konstrukciók feltételeit, 2006. áprilisában pedig megtette az üzletszerűen lakásért életjáradékot kínáló intézmények működésére vonatkozó jogszabály-alkotási javaslatát.

A felügyeleti lépésekkel párhuzamosan a Biztos a témával foglalkozó jelentésében úgy foglalt állást, hogy megkövetelendő, hogy csak tőkeerős, megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel rendelkező cégek foglalkozhassanak üzletszerűen e tevékenységgel, és hogy a Felügyelet jogköre kiterjedjen e tevékenységre. Ezért a Felügyelet fellépése mellett felkérte az igazságügyi minisztert is, hogy vizsgálja meg, milyen módon lehet garantálni a jogbiztonságot.

A Felügyelet továbbra is felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenleg működő szolgáltatók a Felügyelet tájékoztatójában leírtaknak megfelelő, olyan szerződéseket kössenek az ügyfelekkel, amely kizárja az ügyfelek kiszolgáltatottságának a lehetőségét.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20