4 °C Budapest

Ha SMS-t küld a bankod, kezdj el aggódni!

Pénzcentrum
2006. február 10. 09:20

Aki vett már fel lakáshitelt az tudja, hogy mennyi papír kitöltésével, utánajárással, idegességgel és nem utolsó sorban költséggel jár amíg valaki megkapja a pénzt. A hosszadalmas és minden részletre kiterjedő adósvizsgálat azonban nem mindig menti meg a bankokat attól, hogy a kihelyezett lakáshitelek egy-két százaléka ne dőljön be - írja mai számában a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Aki vett már fel lakáshitelt az tudja, hogy mennyi papír kitöltésével, utánajárással, idegességgel és nem utolsó sorban költséggel jár amíg valaki megkapja a pénzt. A hosszadalmas és minden részletre kiterjedő adósvizsgálat azonban nem mindig menti meg a bankokat attól, hogy a kihelyezett lakáshitelek egy-két százaléka ne dőljön be – írja mai számában a Világgazdaság.
Hozzávetőlegesen mintegy ötezer lakáshitel-szerződés jutott el a végrehajtásig (ez körülbelül 15 milliárd forintnyi hitelt jelent). A pénzintézetek először levélben, majd telefonon, SMS-ben jelzik az adósnak a nemfizetés jogkövetkezményeit. Az ingatlan elárverezése csak a végső megoldás.
A bankok szerint a lakáshiteladósok fizetési fegyelme sokkal jobb ugyanakkor a fogyasztási kölcsönöknél megszokottnál, illetve a hitelintézetek is vigyáznak arra, hogy nehézségekkel küzdő ügyfeleik lehetőleg ne jussanak el az utolsó fázisig - írja a lap.
A fizetni hajlandó, ám a törlesztőrészletet fizetni nem tudó ügyfeleknél az adósság átütemezését is megengedik a bankok, ám ez nem automatikus lehetőség. A cikk szerint a végrehajtásig eljutott ügyleteknél a bank egyébként árverésen kívüli közös értékesítéssel vagy bírósági végrehajtás útján juthat a pénzhez. Az előbbi mindenképpen jobb megoldás (a felek ugyanis rendszerint jobb vételárhoz juthatnak), de csak akkor van rá mód, ha a felek a közös értékesítést előre kikötik.
Az árverést addig kell folytatni, amíg ajánlatot nem tesznek. Ha nincs további ajánlat, a végrehajtó a legmagasabb vételár háromszori kikiáltása után tájékoztatja a vevőket az önkormányzat elővásárlási jogáról, amellyel az 30 napon belül élhet. Ha ezt nem teszi, úgy azé az ingatlan, aki a legtöbbet ajánlotta érte.
Kapcsolódó cikkek:
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35