Ha SMS-t küld a bankod, kezdj el aggódni!

Pénzcentrum
2006. február 10. 09:20

Aki vett már fel lakáshitelt az tudja, hogy mennyi papír kitöltésével, utánajárással, idegességgel és nem utolsó sorban költséggel jár amíg valaki megkapja a pénzt. A hosszadalmas és minden részletre kiterjedő adósvizsgálat azonban nem mindig menti meg a bankokat attól, hogy a kihelyezett lakáshitelek egy-két százaléka ne dőljön be - írja mai számában a Világgazdaság.

Aki vett már fel lakáshitelt az tudja, hogy mennyi papír kitöltésével, utánajárással, idegességgel és nem utolsó sorban költséggel jár amíg valaki megkapja a pénzt. A hosszadalmas és minden részletre kiterjedő adósvizsgálat azonban nem mindig menti meg a bankokat attól, hogy a kihelyezett lakáshitelek egy-két százaléka ne dőljön be – írja mai számában a Világgazdaság.
Hozzávetőlegesen mintegy ötezer lakáshitel-szerződés jutott el a végrehajtásig (ez körülbelül 15 milliárd forintnyi hitelt jelent). A pénzintézetek először levélben, majd telefonon, SMS-ben jelzik az adósnak a nemfizetés jogkövetkezményeit. Az ingatlan elárverezése csak a végső megoldás.
A bankok szerint a lakáshiteladósok fizetési fegyelme sokkal jobb ugyanakkor a fogyasztási kölcsönöknél megszokottnál, illetve a hitelintézetek is vigyáznak arra, hogy nehézségekkel küzdő ügyfeleik lehetőleg ne jussanak el az utolsó fázisig - írja a lap.
A fizetni hajlandó, ám a törlesztőrészletet fizetni nem tudó ügyfeleknél az adósság átütemezését is megengedik a bankok, ám ez nem automatikus lehetőség. A cikk szerint a végrehajtásig eljutott ügyleteknél a bank egyébként árverésen kívüli közös értékesítéssel vagy bírósági végrehajtás útján juthat a pénzhez. Az előbbi mindenképpen jobb megoldás (a felek ugyanis rendszerint jobb vételárhoz juthatnak), de csak akkor van rá mód, ha a felek a közös értékesítést előre kikötik.
Az árverést addig kell folytatni, amíg ajánlatot nem tesznek. Ha nincs további ajánlat, a végrehajtó a legmagasabb vételár háromszori kikiáltása után tájékoztatja a vevőket az önkormányzat elővásárlási jogáról, amellyel az 30 napon belül élhet. Ha ezt nem teszi, úgy azé az ingatlan, aki a legtöbbet ajánlotta érte.
Kapcsolódó cikkek:
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?