Jövőre faktoring és lízing szerződéseket is garantálnak - elfogadták az előterjesztést

Pénzcentrum
2005. december 15. 13:57

A Hitelgarancia Rt. az elmúlt évek eredményeire támaszkodva új társasági stratégiát fogalmazott meg. Ez nagymértékben javíthatja a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi pozícióit, és hozzájárulhat az önkormányzati hitelkereslet illetve a baki hitelkínálat egymásra találáshoz. A terveket jóváhagyta a társaság rendkívüli közgyűlése, a szükséges jogszabály módosításokat pedig elfogadta az országgyűlés

A Hitelgarancia Rt. az elmúlt évek eredményeire támaszkodva új társasági stratégiát fogalmazott meg. Ez nagymértékben javíthatja a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi pozícióit, és hozzájárulhat az önkormányzati hitelkereslet illetve a baki hitelkínálat egymásra találáshoz. A terveket jóváhagyta a társaság rendkívüli közgyűlése, a szükséges jogszabály módosításokat pedig elfogadta az országgyűlés.
A Hitelgarancia Rt. rendkívüli közgyűlése jóváhagyta a társaság vezetésének stratégiai irányváltásra vonatkozó javaslatait, így minden akadály elhárult azelől, hogy a társaság januártól expanzív politikával növelje a kis és középvállalkozások, illetve az önkormányzatok hitelhez jutási esélyeit. A tervek szerint a társaság szélesíti ügyfélkörét és eddig nem garantálható hiteltípusokra – mint a lízing, vagy faktoring szerződések - is kézfizető kezességet vállal. „Úgy véljük, ezzel a stratégiával jobban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az életképes, de valamilyen okból nem, vagy nem a kért összeg erejéig hitelezhető vállalkozások forrásigényeit is kielégíthessék a bankok.” – véli Radnai György vezérigazgató.
A vezérigazgató elmondta: a társaság az elmúlt években bebizonyította, hogy eddigi kockázatvállalási hajlandósága mellett stabil, évi 1-1,5 milliárd forintos eredményt ér el. A stratégia döntést megalapozó tanulmányok arra világítottak rá, hogy nagyobb kockázatvállalási hajlandósággal a nyereségességet nem kockáztatva az eddiginél lényegesen több ügyfelelet tudna hitelhez segíteni a társaság. Mivel a tulajdonos állam és pénzintézetek eddig sem vették ki a profitot a társaságból, továbbá valemennyien érdekeltek abban, hogy a hitelkínálat és a hitelkereslet találkozzon, a közgyűlés csaknem teljes egyetértéssel jóváhagyta a menedzsment elképzeléseit. Eszerint januártól megnyílik a hitelgarancia szolgáltatás igénybevételének lehetősége az önkormányzatok előtt, és még az év első felében megjelennek a garantálható hiteltermékek között a faktoring és lízing konstrukciók. Az új ügyfelek és a szélesebb termékpaletta új értékesítési csatornák és aktív marketing kommunikációs technikák alkalmazását teszi szükségessé.
A társaság vezetése saját hatáskörében már ősszel olyan lépéseket tett, amelyek közelebb viszik a szervezetet a tulajdonosok állta elvárt célok megvalósításához, ezen belül is elsősorban az életképes a kis- és középvállalkozások  hitelezésének előmozdításához. Ennek érekében a Hg Rt. 2005. szeptember elsejétől jelentősen csökkentette a díjait, megszüntette a sávos díjazást. Azóta a hitelekhez kapcsolódó kezességet 1 %-ért, a bankgaranciához kötődő kezességet 0,8 %-os díjért vállalja a társaság. A menedzsment döntött arról is, hogy a Hg. Rt. a garancia kérelmek elbírálásánál a korábbinál nagyobb kockázatú ütgyleteket is jóváhagyhat, az egy ügyfélnek adható legmagasabb kezességvállalás összegét 2006 januárjától 600-ről 800 millió forintra emelte. A Hg Rt. 2005 őszén kezdeményezte a költségvetési törvényben rögzített, a társaság által vállalható garanciakeret 200-ról 250 milliárd forintra emelését, a 2006. évi költségvetési törvény pedig erre a célra már 300 milliárdos keretet tartalmaz.
A társaság az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében megújította a honlapját is. A www.hitelgarancia.hu weboldal nemcsak áttekinthetőbbé vált, hanem két új intraktív szolgáltatást is tartalmaz. A hitelgarancia díj kalkulátor az egyes hitelek után fizetendő díj mértékét mutatja meg a kérelmezőknek, míg a hitelképesség szimulátor a kis- és középvállalkozóknak ad lehetőséget arra, hogy saját maguk modellezzék a hitel- és garanciaképességüket. A program a hitelbírálat objektív elemeit felhasználva arra ad választ, hogy az adott vállalkozás eredményei, meglevő hitelei és más szempontok alapján milyen eséllyel pályázhat egy adott összegű hitelre, és mennyivel növelheti esélyeit  a hitelgarancia igénybevétele.
 
A Hg Rt. tavalyi eredményei és idei várható teljesítménye
 
2004. tény
2005. várható
Szerződés db
21700
22500
Új garancia vállalás Md Ft
157
165
Ú hitelfelvétel garanciával Md Ft
208
220
Grancia állomány Md Ft
175
210
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. december 10. 16:43
A FED igyekszik hűteni a befektetők várakozásait a kamatcsökkenések gyorsaságával kapcsolatban, mond...
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm