24 °C Budapest

Jövőre faktoring és lízing szerződéseket is garantálnak - elfogadták az előterjesztést

Pénzcentrum
2005. december 15. 13:57

A Hitelgarancia Rt. az elmúlt évek eredményeire támaszkodva új társasági stratégiát fogalmazott meg. Ez nagymértékben javíthatja a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi pozícióit, és hozzájárulhat az önkormányzati hitelkereslet illetve a baki hitelkínálat egymásra találáshoz. A terveket jóváhagyta a társaság rendkívüli közgyűlése, a szükséges jogszabály módosításokat pedig elfogadta az országgyűlés

A Hitelgarancia Rt. az elmúlt évek eredményeire támaszkodva új társasági stratégiát fogalmazott meg. Ez nagymértékben javíthatja a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi pozícióit, és hozzájárulhat az önkormányzati hitelkereslet illetve a baki hitelkínálat egymásra találáshoz. A terveket jóváhagyta a társaság rendkívüli közgyűlése, a szükséges jogszabály módosításokat pedig elfogadta az országgyűlés.
A Hitelgarancia Rt. rendkívüli közgyűlése jóváhagyta a társaság vezetésének stratégiai irányváltásra vonatkozó javaslatait, így minden akadály elhárult azelől, hogy a társaság januártól expanzív politikával növelje a kis és középvállalkozások, illetve az önkormányzatok hitelhez jutási esélyeit. A tervek szerint a társaság szélesíti ügyfélkörét és eddig nem garantálható hiteltípusokra – mint a lízing, vagy faktoring szerződések - is kézfizető kezességet vállal. „Úgy véljük, ezzel a stratégiával jobban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az életképes, de valamilyen okból nem, vagy nem a kért összeg erejéig hitelezhető vállalkozások forrásigényeit is kielégíthessék a bankok.” – véli Radnai György vezérigazgató.
A vezérigazgató elmondta: a társaság az elmúlt években bebizonyította, hogy eddigi kockázatvállalási hajlandósága mellett stabil, évi 1-1,5 milliárd forintos eredményt ér el. A stratégia döntést megalapozó tanulmányok arra világítottak rá, hogy nagyobb kockázatvállalási hajlandósággal a nyereségességet nem kockáztatva az eddiginél lényegesen több ügyfelelet tudna hitelhez segíteni a társaság. Mivel a tulajdonos állam és pénzintézetek eddig sem vették ki a profitot a társaságból, továbbá valemennyien érdekeltek abban, hogy a hitelkínálat és a hitelkereslet találkozzon, a közgyűlés csaknem teljes egyetértéssel jóváhagyta a menedzsment elképzeléseit. Eszerint januártól megnyílik a hitelgarancia szolgáltatás igénybevételének lehetősége az önkormányzatok előtt, és még az év első felében megjelennek a garantálható hiteltermékek között a faktoring és lízing konstrukciók. Az új ügyfelek és a szélesebb termékpaletta új értékesítési csatornák és aktív marketing kommunikációs technikák alkalmazását teszi szükségessé.
A társaság vezetése saját hatáskörében már ősszel olyan lépéseket tett, amelyek közelebb viszik a szervezetet a tulajdonosok állta elvárt célok megvalósításához, ezen belül is elsősorban az életképes a kis- és középvállalkozások  hitelezésének előmozdításához. Ennek érekében a Hg Rt. 2005. szeptember elsejétől jelentősen csökkentette a díjait, megszüntette a sávos díjazást. Azóta a hitelekhez kapcsolódó kezességet 1 %-ért, a bankgaranciához kötődő kezességet 0,8 %-os díjért vállalja a társaság. A menedzsment döntött arról is, hogy a Hg. Rt. a garancia kérelmek elbírálásánál a korábbinál nagyobb kockázatú ütgyleteket is jóváhagyhat, az egy ügyfélnek adható legmagasabb kezességvállalás összegét 2006 januárjától 600-ről 800 millió forintra emelte. A Hg Rt. 2005 őszén kezdeményezte a költségvetési törvényben rögzített, a társaság által vállalható garanciakeret 200-ról 250 milliárd forintra emelését, a 2006. évi költségvetési törvény pedig erre a célra már 300 milliárdos keretet tartalmaz.
A társaság az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében megújította a honlapját is. A www.hitelgarancia.hu weboldal nemcsak áttekinthetőbbé vált, hanem két új intraktív szolgáltatást is tartalmaz. A hitelgarancia díj kalkulátor az egyes hitelek után fizetendő díj mértékét mutatja meg a kérelmezőknek, míg a hitelképesség szimulátor a kis- és középvállalkozóknak ad lehetőséget arra, hogy saját maguk modellezzék a hitel- és garanciaképességüket. A program a hitelbírálat objektív elemeit felhasználva arra ad választ, hogy az adott vállalkozás eredményei, meglevő hitelei és más szempontok alapján milyen eséllyel pályázhat egy adott összegű hitelre, és mennyivel növelheti esélyeit  a hitelgarancia igénybevétele.
 
A Hg Rt. tavalyi eredményei és idei várható teljesítménye
 
2004. tény
2005. várható
Szerződés db
21700
22500
Új garancia vállalás Md Ft
157
165
Ú hitelfelvétel garanciával Md Ft
208
220
Grancia állomány Md Ft
175
210
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15