Jövőre faktoring és lízing szerződéseket is garantálnak - elfogadták az előterjesztést

Pénzcentrum
2005. december 15. 13:57

A Hitelgarancia Rt. az elmúlt évek eredményeire támaszkodva új társasági stratégiát fogalmazott meg. Ez nagymértékben javíthatja a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi pozícióit, és hozzájárulhat az önkormányzati hitelkereslet illetve a baki hitelkínálat egymásra találáshoz. A terveket jóváhagyta a társaság rendkívüli közgyűlése, a szükséges jogszabály módosításokat pedig elfogadta az országgyűlés

A Hitelgarancia Rt. az elmúlt évek eredményeire támaszkodva új társasági stratégiát fogalmazott meg. Ez nagymértékben javíthatja a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi pozícióit, és hozzájárulhat az önkormányzati hitelkereslet illetve a baki hitelkínálat egymásra találáshoz. A terveket jóváhagyta a társaság rendkívüli közgyűlése, a szükséges jogszabály módosításokat pedig elfogadta az országgyűlés.
A Hitelgarancia Rt. rendkívüli közgyűlése jóváhagyta a társaság vezetésének stratégiai irányváltásra vonatkozó javaslatait, így minden akadály elhárult azelől, hogy a társaság januártól expanzív politikával növelje a kis és középvállalkozások, illetve az önkormányzatok hitelhez jutási esélyeit. A tervek szerint a társaság szélesíti ügyfélkörét és eddig nem garantálható hiteltípusokra – mint a lízing, vagy faktoring szerződések - is kézfizető kezességet vállal. „Úgy véljük, ezzel a stratégiával jobban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az életképes, de valamilyen okból nem, vagy nem a kért összeg erejéig hitelezhető vállalkozások forrásigényeit is kielégíthessék a bankok.” – véli Radnai György vezérigazgató.
A vezérigazgató elmondta: a társaság az elmúlt években bebizonyította, hogy eddigi kockázatvállalási hajlandósága mellett stabil, évi 1-1,5 milliárd forintos eredményt ér el. A stratégia döntést megalapozó tanulmányok arra világítottak rá, hogy nagyobb kockázatvállalási hajlandósággal a nyereségességet nem kockáztatva az eddiginél lényegesen több ügyfelelet tudna hitelhez segíteni a társaság. Mivel a tulajdonos állam és pénzintézetek eddig sem vették ki a profitot a társaságból, továbbá valemennyien érdekeltek abban, hogy a hitelkínálat és a hitelkereslet találkozzon, a közgyűlés csaknem teljes egyetértéssel jóváhagyta a menedzsment elképzeléseit. Eszerint januártól megnyílik a hitelgarancia szolgáltatás igénybevételének lehetősége az önkormányzatok előtt, és még az év első felében megjelennek a garantálható hiteltermékek között a faktoring és lízing konstrukciók. Az új ügyfelek és a szélesebb termékpaletta új értékesítési csatornák és aktív marketing kommunikációs technikák alkalmazását teszi szükségessé.
A társaság vezetése saját hatáskörében már ősszel olyan lépéseket tett, amelyek közelebb viszik a szervezetet a tulajdonosok állta elvárt célok megvalósításához, ezen belül is elsősorban az életképes a kis- és középvállalkozások  hitelezésének előmozdításához. Ennek érekében a Hg Rt. 2005. szeptember elsejétől jelentősen csökkentette a díjait, megszüntette a sávos díjazást. Azóta a hitelekhez kapcsolódó kezességet 1 %-ért, a bankgaranciához kötődő kezességet 0,8 %-os díjért vállalja a társaság. A menedzsment döntött arról is, hogy a Hg. Rt. a garancia kérelmek elbírálásánál a korábbinál nagyobb kockázatú ütgyleteket is jóváhagyhat, az egy ügyfélnek adható legmagasabb kezességvállalás összegét 2006 januárjától 600-ről 800 millió forintra emelte. A Hg Rt. 2005 őszén kezdeményezte a költségvetési törvényben rögzített, a társaság által vállalható garanciakeret 200-ról 250 milliárd forintra emelését, a 2006. évi költségvetési törvény pedig erre a célra már 300 milliárdos keretet tartalmaz.
A társaság az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében megújította a honlapját is. A www.hitelgarancia.hu weboldal nemcsak áttekinthetőbbé vált, hanem két új intraktív szolgáltatást is tartalmaz. A hitelgarancia díj kalkulátor az egyes hitelek után fizetendő díj mértékét mutatja meg a kérelmezőknek, míg a hitelképesség szimulátor a kis- és középvállalkozóknak ad lehetőséget arra, hogy saját maguk modellezzék a hitel- és garanciaképességüket. A program a hitelbírálat objektív elemeit felhasználva arra ad választ, hogy az adott vállalkozás eredményei, meglevő hitelei és más szempontok alapján milyen eséllyel pályázhat egy adott összegű hitelre, és mennyivel növelheti esélyeit  a hitelgarancia igénybevétele.
 
A Hg Rt. tavalyi eredményei és idei várható teljesítménye
 
2004. tény
2005. várható
Szerződés db
21700
22500
Új garancia vállalás Md Ft
157
165
Ú hitelfelvétel garanciával Md Ft
208
220
Grancia állomány Md Ft
175
210
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 20:21
Hatvannyolc éves korában meghalt Várhelyi András magyar újságíró, költ, író, országgylési képvisel.
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?