24 °C Budapest

Mire elég a lakáshitel ?

Pénzcentrum
2005. november 28. 06:20

Van miből válogatniuk azoknak, akik a Fészekrakó program 12 milliós határát figyelembe véve használt lakás vásárlásában gondolkodnak, azonban nagyobb alapterületű otthonokból Bel-Budán és a Belvárosban eléggé behatárolt a kínálat, a központtól távolabbi kerületekben viszont akár 3 szobás ingatlanok közül is lehet ennyi pénzből válogatni - áll a Duna House legfrisebb piaci körképében.

 
Van miből válogatniuk azoknak, akik a Fészekrakó program 12 milliós határát figyelembe véve használt lakás vásárlásában gondolkodnak, azonban nagyobb alapterületű otthonokból  Bel-Budán és a Belvárosban eléggé behatárolt a kínálat, a központtól távolabbi kerületekben viszont akár 3 szobás ingatlanok közül is lehet ennyi pénzből válogatni - áll a Duna House legfrisebb piaci körképében.
Az I. kerületben ennyi pénzért használt lakásból elvétve akad csak néhány a kínálatban, néhány kis alapterületű, jellemzően földszinti lakás közül válogathatunk. Ugyanez a helyzet a II. kerületben is, itt is kevés lakás van a piacon ebben az árkategóriában, melyek döntően a Margit körút környékén helyezkednek el. A XII. kerületben szintén nagyon szűkös a kínálat, azonban kis szerencsével pazar kilátással rendelkező garzonlakásra bukkanhatunk. A három „elit” budai kerületben a legolcsóbb – kétségkívül kompromisszumokra késztető – lakást 7,6 millió forintért kínálják, a négyzetméterár átlagosan 330.000 Ft, azonban a helyszín és a lakás állapota ezt jelentősen befolyásolhatja – mondja Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője.
Nagyobb a választási lehetőség a III. kerületben, azonban a kínálat nagy részét a lakótelepi lakások adják, melyekhez 7,5 milló forintos ártól kezdve juthatunk hozzá. Kétszobás lakást már 9.5 millióért vehetünk pl. a Flórián térnél, de ebben az ársávban már Békásmegyeren is van miből válogatni. Belső-óbudai társasházi lakások is szerepelnek a 12 millió alatti kínálatban,  melyek mérete jellemzően 35-40m2. A népszerű, és kellemes környezetben lévő Pók utcai lakótelepen is találunk ennyiért lakást, azonban annak mérete mindössze 27m2, a nagyobb lakásokat itt jóval drágábban árulják. A panelpiacon nagy eltérések lehetnek az egyes lakások között, Békásmegyeren néhány háznak például saját portaszolgálata van, a leendő vásárlónak mindeképpen érdemes több ajánlatot is összehasonlítania. Fontos szempont lehet, hogy a házban zajlott vagy zajlik-e valamilyen felújítási program, mely később emeli a lakás értékét, illetve könnyebben eladhatóvá teszi azt.
Az egyre népszerűbbnek számító XI. kerületben is válogathatunk a lakótelepi panellakások közül, 12 millióért már a viszonylag jó hírű Gazdagréten is vásárolható 55m2-es ingatlan. Az árak 9 millió forinttól kezdődnek, ez alatt még a régebbi, Tétényi úti és Fehérvári úti lakótelepeken is csak elvétve van kínálat, de néhány jórészt kis alapterületű, téglaépítésű társasházi lakás közül is választhatunk a kerület belső részein, 35-40m2-es lakásnagyságig. Ebben az árszegmensben a lakások átlagos négyzetméterára 270.000 Ft körül alakul, de például az Etele úti lakótelepen már 200.000 Ft-ra is lecsökken a négyzetméterár.
Áttérve a pesti oldalra, a külföldi vásárlók egyik kedvelt területének számító V. kerületben gyakorlatilag ennyi pénzért nincs kínálat, a néhány, 10-11 millió forintért eladó lakás szinte kizárólag egyszobás, földszinti garzon. A VI. kerületben már nagyobbak a lehetőségek, azonban a kínálat jó részét itt is inkább a földszinti, felújítandó lakások adják – ezekből jellemzően 40m2 körüliek vannak a piacon, átlagosan 260-280.000 forintos négyzetméterárakkal. A VII. kerületben 10 millió forint alatt ismét csak az egyszobás, jórészt udvari garzonokból lehet válogatni, azonban a kicsivel a 12 milliós határ alatt már jó állapotú, kétszobás lakást is kínálnak például a Garay tér környékén.
Az intenzív felújítás alatt álló VIII. kerületben széles a kínálat, itt a vásárlás már akár 5 millió forintért is elképzelhető – ezért 30m2 alapterületű egyszobás garzont kapunk. 7 millióért 2 szobás, 40m2-es lakás is megvásárolható a Karácsony Sándor utcában, míg 12 millióért már 60m2-es, 2-3 szobás lakások is kaphatóak. Az átlagos négyeztméterár ebben az árkategóriában 211.000 Ft, de számos lakás már 150-170.000 Ft-os négyzetméteráron is elérhető. A szomszédos IX. kerületben is számos 50-60m2 körüli eladó lakás található, jellemzően a 10-12 millió forint közötti ársávban. A József Attila lakótelepen például 58m2-es jó állapotú lakást 11.5 millióért kínálnak. Az átlagos négyzetméterár a kerületben 230- 240.000 Ft körül alakul.
A népszerű XIII. kerületben nagy a 12 millió forint alatti lakáskínálat, az árak a Belváros felé közeledve emelkednek. A Körúthoz közel 10-11 millióért árulnak 40 m2 körüli lakásokat, míg a Kárpát utcai panelházakban pontosan 12 millióért 50m2-es, jó kilátással rendelkező otthonhoz lehet jutni. A kerület külső részein az árak alacsonyabbak, a Szegedi úton például a teljes Fészekrakó keretet kihasználva már közel 70m2-es lakáshoz juthatunk, mindenképpen érdemes alaposan körülnézni. Az átlagos négyzetmétár  250.000 Ft, ez a helyszíntől függően jelentősen változhat, a Szent István parkban például a 340.000 Ft-ot is meghaladhatja. A XIV. kerületben szintén van miből választani, a Nagy Lajos király útja környékén 8 millió forint környékén 40m2-et adnak, a panelházakban 9-10 millióért már 1,5-2 szobás lakások kínálják magukat.
Újpesten az árak meglehetősen alacsonyak, kevesebb mint 10 millió forintért már 3 szobás panellakást árulnak, a lakótelepeken a négyzetméterár mindössze 150-170.000 forint. Hasonló a helyzet Kőbányán, ahol szintén bőven lehet válogatni 12 millió forint alatt, a négyeztméterárak hasonlóan alakulnak mint az újpesti panelekben.

A felmérésben szereplő legolcsóbb lakás a VIII. kerületben található, és mindössze 4,6 millió forintot kérnek érte, a teljes hitelösszeg kihasználása esetén pedig már 2-3 szobás használt lakások közül is válogathat a leendő vásárló.

NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15