13 °C Budapest

Mire elég a lakáshitel ?

Pénzcentrum
2005. november 28. 06:20

Van miből válogatniuk azoknak, akik a Fészekrakó program 12 milliós határát figyelembe véve használt lakás vásárlásában gondolkodnak, azonban nagyobb alapterületű otthonokból Bel-Budán és a Belvárosban eléggé behatárolt a kínálat, a központtól távolabbi kerületekben viszont akár 3 szobás ingatlanok közül is lehet ennyi pénzből válogatni - áll a Duna House legfrisebb piaci körképében.

 
Van miből válogatniuk azoknak, akik a Fészekrakó program 12 milliós határát figyelembe véve használt lakás vásárlásában gondolkodnak, azonban nagyobb alapterületű otthonokból  Bel-Budán és a Belvárosban eléggé behatárolt a kínálat, a központtól távolabbi kerületekben viszont akár 3 szobás ingatlanok közül is lehet ennyi pénzből válogatni - áll a Duna House legfrisebb piaci körképében.
Az I. kerületben ennyi pénzért használt lakásból elvétve akad csak néhány a kínálatban, néhány kis alapterületű, jellemzően földszinti lakás közül válogathatunk. Ugyanez a helyzet a II. kerületben is, itt is kevés lakás van a piacon ebben az árkategóriában, melyek döntően a Margit körút környékén helyezkednek el. A XII. kerületben szintén nagyon szűkös a kínálat, azonban kis szerencsével pazar kilátással rendelkező garzonlakásra bukkanhatunk. A három „elit” budai kerületben a legolcsóbb – kétségkívül kompromisszumokra késztető – lakást 7,6 millió forintért kínálják, a négyzetméterár átlagosan 330.000 Ft, azonban a helyszín és a lakás állapota ezt jelentősen befolyásolhatja – mondja Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője.
Nagyobb a választási lehetőség a III. kerületben, azonban a kínálat nagy részét a lakótelepi lakások adják, melyekhez 7,5 milló forintos ártól kezdve juthatunk hozzá. Kétszobás lakást már 9.5 millióért vehetünk pl. a Flórián térnél, de ebben az ársávban már Békásmegyeren is van miből válogatni. Belső-óbudai társasházi lakások is szerepelnek a 12 millió alatti kínálatban,  melyek mérete jellemzően 35-40m2. A népszerű, és kellemes környezetben lévő Pók utcai lakótelepen is találunk ennyiért lakást, azonban annak mérete mindössze 27m2, a nagyobb lakásokat itt jóval drágábban árulják. A panelpiacon nagy eltérések lehetnek az egyes lakások között, Békásmegyeren néhány háznak például saját portaszolgálata van, a leendő vásárlónak mindeképpen érdemes több ajánlatot is összehasonlítania. Fontos szempont lehet, hogy a házban zajlott vagy zajlik-e valamilyen felújítási program, mely később emeli a lakás értékét, illetve könnyebben eladhatóvá teszi azt.
Az egyre népszerűbbnek számító XI. kerületben is válogathatunk a lakótelepi panellakások közül, 12 millióért már a viszonylag jó hírű Gazdagréten is vásárolható 55m2-es ingatlan. Az árak 9 millió forinttól kezdődnek, ez alatt még a régebbi, Tétényi úti és Fehérvári úti lakótelepeken is csak elvétve van kínálat, de néhány jórészt kis alapterületű, téglaépítésű társasházi lakás közül is választhatunk a kerület belső részein, 35-40m2-es lakásnagyságig. Ebben az árszegmensben a lakások átlagos négyzetméterára 270.000 Ft körül alakul, de például az Etele úti lakótelepen már 200.000 Ft-ra is lecsökken a négyzetméterár.
Áttérve a pesti oldalra, a külföldi vásárlók egyik kedvelt területének számító V. kerületben gyakorlatilag ennyi pénzért nincs kínálat, a néhány, 10-11 millió forintért eladó lakás szinte kizárólag egyszobás, földszinti garzon. A VI. kerületben már nagyobbak a lehetőségek, azonban a kínálat jó részét itt is inkább a földszinti, felújítandó lakások adják – ezekből jellemzően 40m2 körüliek vannak a piacon, átlagosan 260-280.000 forintos négyzetméterárakkal. A VII. kerületben 10 millió forint alatt ismét csak az egyszobás, jórészt udvari garzonokból lehet válogatni, azonban a kicsivel a 12 milliós határ alatt már jó állapotú, kétszobás lakást is kínálnak például a Garay tér környékén.
Az intenzív felújítás alatt álló VIII. kerületben széles a kínálat, itt a vásárlás már akár 5 millió forintért is elképzelhető – ezért 30m2 alapterületű egyszobás garzont kapunk. 7 millióért 2 szobás, 40m2-es lakás is megvásárolható a Karácsony Sándor utcában, míg 12 millióért már 60m2-es, 2-3 szobás lakások is kaphatóak. Az átlagos négyeztméterár ebben az árkategóriában 211.000 Ft, de számos lakás már 150-170.000 Ft-os négyzetméteráron is elérhető. A szomszédos IX. kerületben is számos 50-60m2 körüli eladó lakás található, jellemzően a 10-12 millió forint közötti ársávban. A József Attila lakótelepen például 58m2-es jó állapotú lakást 11.5 millióért kínálnak. Az átlagos négyzetméterár a kerületben 230- 240.000 Ft körül alakul.
A népszerű XIII. kerületben nagy a 12 millió forint alatti lakáskínálat, az árak a Belváros felé közeledve emelkednek. A Körúthoz közel 10-11 millióért árulnak 40 m2 körüli lakásokat, míg a Kárpát utcai panelházakban pontosan 12 millióért 50m2-es, jó kilátással rendelkező otthonhoz lehet jutni. A kerület külső részein az árak alacsonyabbak, a Szegedi úton például a teljes Fészekrakó keretet kihasználva már közel 70m2-es lakáshoz juthatunk, mindenképpen érdemes alaposan körülnézni. Az átlagos négyzetmétár  250.000 Ft, ez a helyszíntől függően jelentősen változhat, a Szent István parkban például a 340.000 Ft-ot is meghaladhatja. A XIV. kerületben szintén van miből választani, a Nagy Lajos király útja környékén 8 millió forint környékén 40m2-et adnak, a panelházakban 9-10 millióért már 1,5-2 szobás lakások kínálják magukat.
Újpesten az árak meglehetősen alacsonyak, kevesebb mint 10 millió forintért már 3 szobás panellakást árulnak, a lakótelepeken a négyzetméterár mindössze 150-170.000 forint. Hasonló a helyzet Kőbányán, ahol szintén bőven lehet válogatni 12 millió forint alatt, a négyeztméterárak hasonlóan alakulnak mint az újpesti panelekben.

A felmérésben szereplő legolcsóbb lakás a VIII. kerületben található, és mindössze 4,6 millió forintot kérnek érte, a teljes hitelösszeg kihasználása esetén pedig már 2-3 szobás használt lakások közül is válogathat a leendő vásárló.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem