Mindenki azt akarja (hitelkártya már cégeknek is)

Pénzcentrum
2005. november 15. 06:20

Minden kis- és középvállalkozás "álmodozik" egy olyan eszközről, amellyel gyorsan meg tudja oldani átmenti likviditás gondjait, anélkül, hogy a tartalékait (már ha van ilyen ) megbolygatná. E problémát oldhatják meg a bankok vállalati hitelkártyái, amelyek - lakossági társaikat és a céges Széchenyi Kártyát követve - csak a legutóbbi időkben jelentek meg itthon.

 
Minden kis- és középvállalkozás „álmodozik” egy olyan eszközről, amellyel gyorsan meg tudja oldani átmenti likviditás gondjait, anélkül, hogy a tartalékait (már ha van ilyen ) megbolygatná.E problémát oldhatják meg a bankok vállalati hitelkártyái, amelyek – lakossági társaikat és a céges Széchenyi Kártyát követve – csak a legutóbbi időkben jelentek meg itthon.
Mi is az a hitelkártya
A fogyasztási hitelek igénybe vételének egyik formája lehet a hitelkártya. A hitelkártya annyiban különbözik a betéti kártyáktól, hogy a bank hitelbírálat alapján egy hitelkeretet hagy jóvá, ami 50.000 Ft-tól több millió Ft-ig terjedhet, s ezt használhatja fel az ügyfél vásárlásra és készpénzfelvételre (a vásárlás ingyenes, de a készpénzfelvételért díjat  kell fizetni). Ezen kártyák nagy előnye, hogy a bankok egy bizonyos ideig – akár 51 napig – ingyen hitelezik a kártyabirtokost, ugyanis az elköltött összeget nem kell azonnal visszafizetni, s a bankok által előre meghatározott napig kamatot sem kell fizetni. A törlesztés történhet egy összegben és részletekben is. A hitel kamata a fenti időszakon túl havi 2-3 százalék között mozog a THM pedig átlagosan 35 százalék a piacon. A kártya futamideje 1-3 év, az éves kártyadíj pedig 4.000-15.000 Ft között árazódik.
Mit választhatnak a cégek
A Citibank, illetve a tavaly novemberben startoló Kereskedelmi és Hitelbank után nemrég a CIB Bank is előrukkolt a cégek részére ajánlott klasszikus – azaz betéti vagy tárgyi fedezet nélküli, tényleges kamatmentes költési periódust kínáló – hitelkártyájával.
A K&H kölcsönkeretének összege a vállalkozás legutóbbi eredmény-kimutatásában szereplő éves nettó árbevételétől függ, de legfeljebb egymillió forintra rúghat. A pénzintézet ígérete szerint a kérelem beadásától számított 3 munkanapon belül döntenek a hitelkeret megítéléséről. A CIB- nél az 1 évre megállapított hitelkeret akár 10 millió forint is lehet, ezt minden bizonnyal inkább a nagyobb (például 200 millió forint feletti) árbevételű és a banktól jó minősítést kapott vállalatok érhetik el.
A hitelkeret – a tranzakció időpontjától függően –akár 45 napig kamatmentesen használható a bankoknál vásárlás esetén, készpénzfelvételnél viszont azonnal kamatozni kezd a követelés. A kamatmentes periódus lejártával minimum tartozás 10 százalékát be kell fizetni, a maradék rész viszont tovább „görgethető” – immár kamat felszámítása mellett. A kamat ebben az esetben a CIB-nél év 19,2 , a K&H –nál 22,8 százalék (havi 1,6 ill. 1,9 százalék)
A felvett és visszafizetett kölcsönösszeghez a vállalat rulírozó  módon újból és újból – ismételt hitelbírálatok nélkül – hozzáférhet. A bankkártya éves díja előbbi hitelintézetnél 20 ezer forint (ám ha az ügyfél óvadéki betétet is elhelyez saját CIB vállalati folyószámláján, akkor csak 5999 forint), míg a K&H –nál évi 9 ezer forint.
A pénzintézet által a cégre vonatkozó kölcsönkeret a vállalat több munkatársa is használhatja egyszerre, hiszen a K&H –nál négy, a CIB –nél pedig akár korlátlan számú társkártya is igényelhető. Ezek forgalmáról mindkét pénzintézetnél folyamatosan rövid szöveges (sms) üzeneteket kaphat mobiltelefonjára a cég vezetője, a CIB-nél pedig kártyánként beállíthatók a napi készpénzfelvételi és vásárlási limitek is. A Citibanknál az ügyfélcégek szintén maguk dönthetik el, hogy a társkártyákat használó munkatársaknak egyenként mekkora limitük van.
A külföldön is felhasználható céges kártyákhoz kisebb összegű utasbiztosítás és ügyfélszolgálati (asszisztencia)szolgáltatás is tartozik. A mostani 3 hitelintézet mellett céges hitelkártya kibocsátását fontolgatja a HVB Bank és a Raiffeisen Bank is. Utóbbi társaság és a Magyarországi Volksbank már ma is kínál terheléses (charge) kártyát vállalati ügyfeleinek.
Ennél a klasszikus hitelkártyákkal szemben a 42-45 napos türelmi idő végeztével vissza kell fizetni a teljes kölcsönösszeget, ami azután itt is újból felvehető.
 
Egy kis statisztika
Magyarországon egy év alatt, 2004 június végéhez képest kiemelkedően, 28 százalékkal nőtt a Visa-hitelkártyák száma, amely 2005 első félévének végére elérte 182 ezret.
A Magyarországra vonatkozó statisztika szerint 2005 első félévének végére az országban összesen 2,5 millió Visa-kártya volt forgalomban, ez 8,8 százalékos növekedés a tavalyi első félévhez viszonyítva. A Visa-kártyákkal megvalósított összes forgalom, azaz a kereskedőhelyi, úgynevezett POS-leolvasóknál, illetve a bankkártya automatáknál (ATM-eknél) együttesen lebonyolított költés összege 6,3 milliárd euróra emelkedett, ami 10,7 százalékkal magasabb mint az előző év június végén.
Az összes magyarországi Visa-kártyával lebonyolított tranzakció száma elérte a 71 milliót, ami 11,4 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakához képest. A POS-termináloknál végzett tranzakciók száma együttesen 21,6 százalékkal 2005 június végére a tranzakciók száma 29,9 millióra nőtt. A Visa-kártyákkal Magyarországon átlagosan elköltött összeg a POS-eken 442 eurót tett ki.
A MasterCard márkájú bankkártyák száma az év első kilenc hónapjában meghaladta a 4,52 milliót, ezzel a növekedés 12,8 százalékos volt.  Hitelkártyák esetében a tranzakciók 80 százalékát a kártyával való fizetés teszi ki. Nemzetközi szinten is folyamatosan növekedik a társaság logóját viselő kártyák száma, a növekedés a harmadik negyedév végén 10,6 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának értékét, a kártyás vásárlások összértéke 14,5 százalékkal nőtt.

(forrás: PSZÁF, Üzlet és Siker)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 21. 18:52
A Fővárosi Törvényszék 2024. február 21-én tartott nyilvános ülésén helyben hagyta a Budapesti II. é...
Bankmonitor  |  2024. február 21. 16:30
A Revolut piacra dobta legújabb, saját fejlesztésű megtakarítási termékét, amely elsőként Magyarorsz...
Kiszámoló  |  2024. február 21. 13:16
Elindult az Újtarifa oldal, rajta a márciustól elérhető megyei, országos havi bérletek és napijegyek...
Holdblog  |  2024. február 21. 06:57
A kérdés persze nem a február elején elindult támogatott elektromosautó-vásárlási lehetőség esetlege...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem