14 °C Budapest

Mindenki azt akarja (hitelkártya már cégeknek is)

Pénzcentrum
2005. november 15. 06:20

Minden kis- és középvállalkozás "álmodozik" egy olyan eszközről, amellyel gyorsan meg tudja oldani átmenti likviditás gondjait, anélkül, hogy a tartalékait (már ha van ilyen ) megbolygatná. E problémát oldhatják meg a bankok vállalati hitelkártyái, amelyek - lakossági társaikat és a céges Széchenyi Kártyát követve - csak a legutóbbi időkben jelentek meg itthon.

 
Minden kis- és középvállalkozás „álmodozik” egy olyan eszközről, amellyel gyorsan meg tudja oldani átmenti likviditás gondjait, anélkül, hogy a tartalékait (már ha van ilyen ) megbolygatná.E problémát oldhatják meg a bankok vállalati hitelkártyái, amelyek – lakossági társaikat és a céges Széchenyi Kártyát követve – csak a legutóbbi időkben jelentek meg itthon.
Mi is az a hitelkártya
A fogyasztási hitelek igénybe vételének egyik formája lehet a hitelkártya. A hitelkártya annyiban különbözik a betéti kártyáktól, hogy a bank hitelbírálat alapján egy hitelkeretet hagy jóvá, ami 50.000 Ft-tól több millió Ft-ig terjedhet, s ezt használhatja fel az ügyfél vásárlásra és készpénzfelvételre (a vásárlás ingyenes, de a készpénzfelvételért díjat  kell fizetni). Ezen kártyák nagy előnye, hogy a bankok egy bizonyos ideig – akár 51 napig – ingyen hitelezik a kártyabirtokost, ugyanis az elköltött összeget nem kell azonnal visszafizetni, s a bankok által előre meghatározott napig kamatot sem kell fizetni. A törlesztés történhet egy összegben és részletekben is. A hitel kamata a fenti időszakon túl havi 2-3 százalék között mozog a THM pedig átlagosan 35 százalék a piacon. A kártya futamideje 1-3 év, az éves kártyadíj pedig 4.000-15.000 Ft között árazódik.
Mit választhatnak a cégek
A Citibank, illetve a tavaly novemberben startoló Kereskedelmi és Hitelbank után nemrég a CIB Bank is előrukkolt a cégek részére ajánlott klasszikus – azaz betéti vagy tárgyi fedezet nélküli, tényleges kamatmentes költési periódust kínáló – hitelkártyájával.
A K&H kölcsönkeretének összege a vállalkozás legutóbbi eredmény-kimutatásában szereplő éves nettó árbevételétől függ, de legfeljebb egymillió forintra rúghat. A pénzintézet ígérete szerint a kérelem beadásától számított 3 munkanapon belül döntenek a hitelkeret megítéléséről. A CIB- nél az 1 évre megállapított hitelkeret akár 10 millió forint is lehet, ezt minden bizonnyal inkább a nagyobb (például 200 millió forint feletti) árbevételű és a banktól jó minősítést kapott vállalatok érhetik el.
A hitelkeret – a tranzakció időpontjától függően –akár 45 napig kamatmentesen használható a bankoknál vásárlás esetén, készpénzfelvételnél viszont azonnal kamatozni kezd a követelés. A kamatmentes periódus lejártával minimum tartozás 10 százalékát be kell fizetni, a maradék rész viszont tovább „görgethető” – immár kamat felszámítása mellett. A kamat ebben az esetben a CIB-nél év 19,2 , a K&H –nál 22,8 százalék (havi 1,6 ill. 1,9 százalék)
A felvett és visszafizetett kölcsönösszeghez a vállalat rulírozó  módon újból és újból – ismételt hitelbírálatok nélkül – hozzáférhet. A bankkártya éves díja előbbi hitelintézetnél 20 ezer forint (ám ha az ügyfél óvadéki betétet is elhelyez saját CIB vállalati folyószámláján, akkor csak 5999 forint), míg a K&H –nál évi 9 ezer forint.
A pénzintézet által a cégre vonatkozó kölcsönkeret a vállalat több munkatársa is használhatja egyszerre, hiszen a K&H –nál négy, a CIB –nél pedig akár korlátlan számú társkártya is igényelhető. Ezek forgalmáról mindkét pénzintézetnél folyamatosan rövid szöveges (sms) üzeneteket kaphat mobiltelefonjára a cég vezetője, a CIB-nél pedig kártyánként beállíthatók a napi készpénzfelvételi és vásárlási limitek is. A Citibanknál az ügyfélcégek szintén maguk dönthetik el, hogy a társkártyákat használó munkatársaknak egyenként mekkora limitük van.
A külföldön is felhasználható céges kártyákhoz kisebb összegű utasbiztosítás és ügyfélszolgálati (asszisztencia)szolgáltatás is tartozik. A mostani 3 hitelintézet mellett céges hitelkártya kibocsátását fontolgatja a HVB Bank és a Raiffeisen Bank is. Utóbbi társaság és a Magyarországi Volksbank már ma is kínál terheléses (charge) kártyát vállalati ügyfeleinek.
Ennél a klasszikus hitelkártyákkal szemben a 42-45 napos türelmi idő végeztével vissza kell fizetni a teljes kölcsönösszeget, ami azután itt is újból felvehető.
 
Egy kis statisztika
Magyarországon egy év alatt, 2004 június végéhez képest kiemelkedően, 28 százalékkal nőtt a Visa-hitelkártyák száma, amely 2005 első félévének végére elérte 182 ezret.
A Magyarországra vonatkozó statisztika szerint 2005 első félévének végére az országban összesen 2,5 millió Visa-kártya volt forgalomban, ez 8,8 százalékos növekedés a tavalyi első félévhez viszonyítva. A Visa-kártyákkal megvalósított összes forgalom, azaz a kereskedőhelyi, úgynevezett POS-leolvasóknál, illetve a bankkártya automatáknál (ATM-eknél) együttesen lebonyolított költés összege 6,3 milliárd euróra emelkedett, ami 10,7 százalékkal magasabb mint az előző év június végén.
Az összes magyarországi Visa-kártyával lebonyolított tranzakció száma elérte a 71 milliót, ami 11,4 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakához képest. A POS-termináloknál végzett tranzakciók száma együttesen 21,6 százalékkal 2005 június végére a tranzakciók száma 29,9 millióra nőtt. A Visa-kártyákkal Magyarországon átlagosan elköltött összeg a POS-eken 442 eurót tett ki.
A MasterCard márkájú bankkártyák száma az év első kilenc hónapjában meghaladta a 4,52 milliót, ezzel a növekedés 12,8 százalékos volt.  Hitelkártyák esetében a tranzakciók 80 százalékát a kártyával való fizetés teszi ki. Nemzetközi szinten is folyamatosan növekedik a társaság logóját viselő kártyák száma, a növekedés a harmadik negyedév végén 10,6 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának értékét, a kártyás vásárlások összértéke 14,5 százalékkal nőtt.

(forrás: PSZÁF, Üzlet és Siker)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem