21 °C Budapest

Mindenki azt akarja (hitelkártya már cégeknek is)

Pénzcentrum
2005. november 15. 06:20

Minden kis- és középvállalkozás "álmodozik" egy olyan eszközről, amellyel gyorsan meg tudja oldani átmenti likviditás gondjait, anélkül, hogy a tartalékait (már ha van ilyen ) megbolygatná. E problémát oldhatják meg a bankok vállalati hitelkártyái, amelyek - lakossági társaikat és a céges Széchenyi Kártyát követve - csak a legutóbbi időkben jelentek meg itthon.

 
Minden kis- és középvállalkozás „álmodozik” egy olyan eszközről, amellyel gyorsan meg tudja oldani átmenti likviditás gondjait, anélkül, hogy a tartalékait (már ha van ilyen ) megbolygatná.E problémát oldhatják meg a bankok vállalati hitelkártyái, amelyek – lakossági társaikat és a céges Széchenyi Kártyát követve – csak a legutóbbi időkben jelentek meg itthon.
Mi is az a hitelkártya
A fogyasztási hitelek igénybe vételének egyik formája lehet a hitelkártya. A hitelkártya annyiban különbözik a betéti kártyáktól, hogy a bank hitelbírálat alapján egy hitelkeretet hagy jóvá, ami 50.000 Ft-tól több millió Ft-ig terjedhet, s ezt használhatja fel az ügyfél vásárlásra és készpénzfelvételre (a vásárlás ingyenes, de a készpénzfelvételért díjat  kell fizetni). Ezen kártyák nagy előnye, hogy a bankok egy bizonyos ideig – akár 51 napig – ingyen hitelezik a kártyabirtokost, ugyanis az elköltött összeget nem kell azonnal visszafizetni, s a bankok által előre meghatározott napig kamatot sem kell fizetni. A törlesztés történhet egy összegben és részletekben is. A hitel kamata a fenti időszakon túl havi 2-3 százalék között mozog a THM pedig átlagosan 35 százalék a piacon. A kártya futamideje 1-3 év, az éves kártyadíj pedig 4.000-15.000 Ft között árazódik.
Mit választhatnak a cégek
A Citibank, illetve a tavaly novemberben startoló Kereskedelmi és Hitelbank után nemrég a CIB Bank is előrukkolt a cégek részére ajánlott klasszikus – azaz betéti vagy tárgyi fedezet nélküli, tényleges kamatmentes költési periódust kínáló – hitelkártyájával.
A K&H kölcsönkeretének összege a vállalkozás legutóbbi eredmény-kimutatásában szereplő éves nettó árbevételétől függ, de legfeljebb egymillió forintra rúghat. A pénzintézet ígérete szerint a kérelem beadásától számított 3 munkanapon belül döntenek a hitelkeret megítéléséről. A CIB- nél az 1 évre megállapított hitelkeret akár 10 millió forint is lehet, ezt minden bizonnyal inkább a nagyobb (például 200 millió forint feletti) árbevételű és a banktól jó minősítést kapott vállalatok érhetik el.
A hitelkeret – a tranzakció időpontjától függően –akár 45 napig kamatmentesen használható a bankoknál vásárlás esetén, készpénzfelvételnél viszont azonnal kamatozni kezd a követelés. A kamatmentes periódus lejártával minimum tartozás 10 százalékát be kell fizetni, a maradék rész viszont tovább „görgethető” – immár kamat felszámítása mellett. A kamat ebben az esetben a CIB-nél év 19,2 , a K&H –nál 22,8 százalék (havi 1,6 ill. 1,9 százalék)
A felvett és visszafizetett kölcsönösszeghez a vállalat rulírozó  módon újból és újból – ismételt hitelbírálatok nélkül – hozzáférhet. A bankkártya éves díja előbbi hitelintézetnél 20 ezer forint (ám ha az ügyfél óvadéki betétet is elhelyez saját CIB vállalati folyószámláján, akkor csak 5999 forint), míg a K&H –nál évi 9 ezer forint.
A pénzintézet által a cégre vonatkozó kölcsönkeret a vállalat több munkatársa is használhatja egyszerre, hiszen a K&H –nál négy, a CIB –nél pedig akár korlátlan számú társkártya is igényelhető. Ezek forgalmáról mindkét pénzintézetnél folyamatosan rövid szöveges (sms) üzeneteket kaphat mobiltelefonjára a cég vezetője, a CIB-nél pedig kártyánként beállíthatók a napi készpénzfelvételi és vásárlási limitek is. A Citibanknál az ügyfélcégek szintén maguk dönthetik el, hogy a társkártyákat használó munkatársaknak egyenként mekkora limitük van.
A külföldön is felhasználható céges kártyákhoz kisebb összegű utasbiztosítás és ügyfélszolgálati (asszisztencia)szolgáltatás is tartozik. A mostani 3 hitelintézet mellett céges hitelkártya kibocsátását fontolgatja a HVB Bank és a Raiffeisen Bank is. Utóbbi társaság és a Magyarországi Volksbank már ma is kínál terheléses (charge) kártyát vállalati ügyfeleinek.
Ennél a klasszikus hitelkártyákkal szemben a 42-45 napos türelmi idő végeztével vissza kell fizetni a teljes kölcsönösszeget, ami azután itt is újból felvehető.
 
Egy kis statisztika
Magyarországon egy év alatt, 2004 június végéhez képest kiemelkedően, 28 százalékkal nőtt a Visa-hitelkártyák száma, amely 2005 első félévének végére elérte 182 ezret.
A Magyarországra vonatkozó statisztika szerint 2005 első félévének végére az országban összesen 2,5 millió Visa-kártya volt forgalomban, ez 8,8 százalékos növekedés a tavalyi első félévhez viszonyítva. A Visa-kártyákkal megvalósított összes forgalom, azaz a kereskedőhelyi, úgynevezett POS-leolvasóknál, illetve a bankkártya automatáknál (ATM-eknél) együttesen lebonyolított költés összege 6,3 milliárd euróra emelkedett, ami 10,7 százalékkal magasabb mint az előző év június végén.
Az összes magyarországi Visa-kártyával lebonyolított tranzakció száma elérte a 71 milliót, ami 11,4 százalékos emelkedés az előző év hasonló időszakához képest. A POS-termináloknál végzett tranzakciók száma együttesen 21,6 százalékkal 2005 június végére a tranzakciók száma 29,9 millióra nőtt. A Visa-kártyákkal Magyarországon átlagosan elköltött összeg a POS-eken 442 eurót tett ki.
A MasterCard márkájú bankkártyák száma az év első kilenc hónapjában meghaladta a 4,52 milliót, ezzel a növekedés 12,8 százalékos volt.  Hitelkártyák esetében a tranzakciók 80 százalékát a kártyával való fizetés teszi ki. Nemzetközi szinten is folyamatosan növekedik a társaság logóját viselő kártyák száma, a növekedés a harmadik negyedév végén 10,6 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának értékét, a kártyás vásárlások összértéke 14,5 százalékkal nőtt.

(forrás: PSZÁF, Üzlet és Siker)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem