0 °C Budapest

Figyelj a hitelközvetítőkre!

Pénzcentrum
2005. október 4. 14:11

Hitel 24 órán belül! BAR-lista nem akadály! Kedvezményes hitel jövedelemigazolás, kezes nélkül! Hitel előzetes költség nélkül! A hirdetési újságokban hemzsegnek az ilyen és ehez hasonló hirdetések. Vajon kik állnak a hirdetések mögött és bízhatunk-e bennük? A pénzügyi intézmények nemcsak közvetlenül reklámozzák és értékesítik hiteleiket, hanem ügynökök segítségével is. Õk a hitelközvetítők.

 
Kétféle hitelközvetítő van! Az egyik a pénzügyi intézmény javára, nevében, felelősségére és kockázatára folytatja tevékenységét, és a pénzügyi intézménnyel kötött megbízási szerződés alapján jogosult szerződést is kötni a hitelfelvevővel, aki ilyen módon nem is kerül közvetlenül kapcsolatba a hitelnyújtóval. A másik esetben az ügynök csak elősegíti a hitelügylet létrejöttét, de pénzt nem vehet át, és nem is kezelhet, a pénzügyi intézmény kockázatára önállóan kötelezettséget nem vállalhat. Az első típusba tartozó ügynök csak a PSZÁF engedélyével működhet, a második típust pedig az a pénzügyi intézmény köteles bejelenteni a PSZÁF-hoz, az együttműködési megállapodás megkötését követő 2 napon belül. A Felügyelet honlapján az engedéllyel rendelkező ügynökök listája megtalálható, ezért ha valaki meg akar győződni róla, hogy szerződésre jogosult (valóságos) ügynökkel áll-e szemben, célszerű ezt a listát megnéznie!
Hirdetheti-e a közvetítő a hitelt?
A válasz igen. Ugyanakkor a 2005. július 1-jén hatályba lépett módosítással a Hitelintézeti törvényben rögzítésre került, hogy hirdetést ügynök azzal a megkötéssel tehet közzé, hogy a hirdetésben meg kell jelölnie azt a pénzügyi intézményt, amelynek ügynökeként a hitelközvetítést végzi. Következésképpen akár engedéllyel bíró, önállóan tevékenykedő hitelközvetítő, akár csak bejelentésre kötelezett hitelközvetítő, hirdetésében fel kell tüntetnie azt a pénzügyi intézményt, amelynek hiteltermékeit közvetíti. Utóbbi azonban köteles a magyar hitelpiacra irányuló tevékenységét a PSZÁF-nál bejelenteni.
Ha a hitelközvetítő több pénzügyi intézménnyel áll szerződéses kapcsolatban, akkor minden egyes pénzügyi intézményt fel kell sorolni, amelyek termékeit hirdeti.
A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint amennyiben a hirdetésben szerepel a hitel kamata, bármilyen költsége vagy törlesztő részlete, a THM-et (amely a hitel kamata mellett tartalmazza a folyósítási jutalékot a kezelési költségeket és a futamidő alatt felmerülő egyéb költségeket is) is fel kell tüntetni legalább ugyanakkora méretben és megegyező megjelenítésben (vagy nagyobban). A hitel költségére vagy törlesztő részletére utalásnak tekintendők az "ingyen hitel", "kedvező kamatozású", "elengedjük az értékbecslési díjat" megfogalmazások is. A jogszabály nem írja elő a feltüntetés helyét, így az bárhol elhelyezhető a feltüntetés módjára vonatkozó előírás betartásával.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete naponta figyeli a nyomtatott sajtóban megjelenő pénzügyi tárgyú hirdetéseket. Amelynek célja többek között az, hogy a hirdetések tartalma megfelel-e az egyes pénzügyi törvényekben, továbbá a teljes hiteldíj mutatóról szóló kormányrendeletben foglalt előírásoknak.
A hitelintézet korlátozás nélkül ellenőrizheti az ügynöknek a megbízás tárgyát képező tevékenységével kapcsolatos gazdálkodását és üzleti könyveit, a hitelközvetítők jogszerű működéséért ugyanis a pénzügyi intézmények a felelősek.
(Forrás: PSZÁF)
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 28. 21:31
December közepétől hat új frekvencián, összesen 45 helyen szól majd a Rádió 1 adása. Kecskeméten oly...
Kiszámoló  |  2023. november 28. 11:36
Kijött az Eustat 2022-es adata az egészségügyi költésekről az uniós országok GDP-jének százalékában....
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Bankmonitor  |  2023. november 28. 08:19
Életbiztosítási szerződés megkötésekor van jó pár kérdés, amire válaszolnod kell. Ezek egy része az...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem