33 °C Budapest

Figyelj a hitelközvetítőkre!

Pénzcentrum
2005. október 4. 14:11

Hitel 24 órán belül! BAR-lista nem akadály! Kedvezményes hitel jövedelemigazolás, kezes nélkül! Hitel előzetes költség nélkül! A hirdetési újságokban hemzsegnek az ilyen és ehez hasonló hirdetések. Vajon kik állnak a hirdetések mögött és bízhatunk-e bennük? A pénzügyi intézmények nemcsak közvetlenül reklámozzák és értékesítik hiteleiket, hanem ügynökök segítségével is. Õk a hitelközvetítők.

 
Kétféle hitelközvetítő van! Az egyik a pénzügyi intézmény javára, nevében, felelősségére és kockázatára folytatja tevékenységét, és a pénzügyi intézménnyel kötött megbízási szerződés alapján jogosult szerződést is kötni a hitelfelvevővel, aki ilyen módon nem is kerül közvetlenül kapcsolatba a hitelnyújtóval. A másik esetben az ügynök csak elősegíti a hitelügylet létrejöttét, de pénzt nem vehet át, és nem is kezelhet, a pénzügyi intézmény kockázatára önállóan kötelezettséget nem vállalhat. Az első típusba tartozó ügynök csak a PSZÁF engedélyével működhet, a második típust pedig az a pénzügyi intézmény köteles bejelenteni a PSZÁF-hoz, az együttműködési megállapodás megkötését követő 2 napon belül. A Felügyelet honlapján az engedéllyel rendelkező ügynökök listája megtalálható, ezért ha valaki meg akar győződni róla, hogy szerződésre jogosult (valóságos) ügynökkel áll-e szemben, célszerű ezt a listát megnéznie!
Hirdetheti-e a közvetítő a hitelt?
A válasz igen. Ugyanakkor a 2005. július 1-jén hatályba lépett módosítással a Hitelintézeti törvényben rögzítésre került, hogy hirdetést ügynök azzal a megkötéssel tehet közzé, hogy a hirdetésben meg kell jelölnie azt a pénzügyi intézményt, amelynek ügynökeként a hitelközvetítést végzi. Következésképpen akár engedéllyel bíró, önállóan tevékenykedő hitelközvetítő, akár csak bejelentésre kötelezett hitelközvetítő, hirdetésében fel kell tüntetnie azt a pénzügyi intézményt, amelynek hiteltermékeit közvetíti. Utóbbi azonban köteles a magyar hitelpiacra irányuló tevékenységét a PSZÁF-nál bejelenteni.
Ha a hitelközvetítő több pénzügyi intézménnyel áll szerződéses kapcsolatban, akkor minden egyes pénzügyi intézményt fel kell sorolni, amelyek termékeit hirdeti.
A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint amennyiben a hirdetésben szerepel a hitel kamata, bármilyen költsége vagy törlesztő részlete, a THM-et (amely a hitel kamata mellett tartalmazza a folyósítási jutalékot a kezelési költségeket és a futamidő alatt felmerülő egyéb költségeket is) is fel kell tüntetni legalább ugyanakkora méretben és megegyező megjelenítésben (vagy nagyobban). A hitel költségére vagy törlesztő részletére utalásnak tekintendők az "ingyen hitel", "kedvező kamatozású", "elengedjük az értékbecslési díjat" megfogalmazások is. A jogszabály nem írja elő a feltüntetés helyét, így az bárhol elhelyezhető a feltüntetés módjára vonatkozó előírás betartásával.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete naponta figyeli a nyomtatott sajtóban megjelenő pénzügyi tárgyú hirdetéseket. Amelynek célja többek között az, hogy a hirdetések tartalma megfelel-e az egyes pénzügyi törvényekben, továbbá a teljes hiteldíj mutatóról szóló kormányrendeletben foglalt előírásoknak.
A hitelintézet korlátozás nélkül ellenőrizheti az ügynöknek a megbízás tárgyát képező tevékenységével kapcsolatos gazdálkodását és üzleti könyveit, a hitelközvetítők jogszerű működéséért ugyanis a pénzügyi intézmények a felelősek.
(Forrás: PSZÁF)
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 09:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként e...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?