Devizahitelek már árfolyam-garanciával is

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 08:51

Az Inter-Európa Bank a magyar bankpiacon elsőként egyedülálló árfolyam-garanciát nyújt lakossági ügyfelei részére euró és svájci frank alapú lakáshitel, illetve szabad felhasználású személyi kölcsön igénylése esetén. Az árfolyam-garancia olyan különleges fogyasztóvédelmi megoldás, amivel csökkenthető a devizahitelezés sokat említett árfolyamkockázata.

 
 
Az Inter-Európa Bank a magyar bankpiacon elsőként egyedülálló árfolyam-garanciát nyújt lakossági ügyfelei részére euró és svájci frank alapú lakáshitel, illetve szabad felhasználású személyi kölcsön igénylése esetén. Az árfolyam-garancia olyan különleges fogyasztóvédelmi megoldás, amivel csökkenthető a devizahitelezés sokat említett árfolyamkockázata.
 
Az Inter-Európa Bank számára különösen fontos, hogy a deviza alapú hiteleket igénybe vevő ügyfeleit egy esetleges kedvezőtlen árfolyamváltozás se terhelje meg rendkívüli mértékben. Forint gyengülés esetén ugyanis a devizahitelek forintra átszámolt törlesztőrészlete megemelkedhet, ami nem várt terhet jelenthet a háztartások számára. A Magyar Nemzeti Bank és több szakmai szervezet is arra hívja fel az ügyfelek figyelmét, hogy a deviza alapú hitelek jelenleg alacsonyabb kamatainak és a mostani forint árfolyamszint későbbi változása ellen a háztartások nincsenek eléggé felkészülve. Az Inter-Európa Bank szerint érdemes tehát megfontoltan olyan hiteleket igénybe venni, amelyek esetén csökkenthető az ilyen jellegű árfolyam-kockázat.
Erre ad most egyedülálló megoldást az Inter-Európa Bank árfolyam-garanciája. Ha egy ügyfél a lakossági devizahitel-kérelmét 2005. szeptember 19. és december 31. között teljes körűen benyújtja az Inter-Európa Bankba, akkor a Bank garantálja a hitel futamidejének első két naptári évében (azaz 2007. december 31-ig), hogy ha az euró/forint árfolyam 260 forint fölé kerülne, akkor a havi törlesztések megfizetésekor maximum 10 forintos árfolyam-garanciát, azaz árfolyamcsökkentést érvényesít. A Bank svájci frank alapú lakossági jelzáloghiteleinél 175 forint/svájci frank árfolyamnál indul a garancia-vállalás, és maximum 7 forintnyi a mértéke.

Euró alapú hitelek esetén az árfolyam-garancia azt jelenti, hogy ha az ügyfélnek 260-270 forint/euró árfolyam között kellene törlesztenie, akkor az Inter-Európa Bank fix 260 forintos árfolyamon fogja átváltani az ügyfél forintját euróra. Amennyiben az árfolyam 270 forint fölé mozdulna el, akkor a teljes 10 forintnyi garanciát nyújtja a Bank: például 276 forint/euró árfolyam esetében ez 266 forintos törlesztési árfolyamot jelent. Ebben az esetben az euróban meghatározott havi törlesztőrészlet minden egyes eurója után 10 forinttal kevesebbet kell az ügyfélnek fizetnie! Ez egy 130.000 Ft (500 euró, 2005. szeptember) havi törlesztőrészletű Euró Lakáshitel (THM: 7,41%) esetén évi 60.000 Ft megtakarítást jelenthet az ügyfél részére.
Az IEB által nyújtott árfolyam-garancia tehát azt jelenti, hogy az árfolyamok kedvezőtlen alakulása esetén nemcsak biztonságban érezhetik magunkat, hanem a hitel futamidejének első két évében a törlesztőrészletből meg is takaríthatnak. Ez a megoldás fogyasztóvédelmi szempontból is előremutató.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm