33 °C Budapest

Devizahitelek már árfolyam-garanciával is

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 08:51

Az Inter-Európa Bank a magyar bankpiacon elsőként egyedülálló árfolyam-garanciát nyújt lakossági ügyfelei részére euró és svájci frank alapú lakáshitel, illetve szabad felhasználású személyi kölcsön igénylése esetén. Az árfolyam-garancia olyan különleges fogyasztóvédelmi megoldás, amivel csökkenthető a devizahitelezés sokat említett árfolyamkockázata.

 
 
Az Inter-Európa Bank a magyar bankpiacon elsőként egyedülálló árfolyam-garanciát nyújt lakossági ügyfelei részére euró és svájci frank alapú lakáshitel, illetve szabad felhasználású személyi kölcsön igénylése esetén. Az árfolyam-garancia olyan különleges fogyasztóvédelmi megoldás, amivel csökkenthető a devizahitelezés sokat említett árfolyamkockázata.
 
Az Inter-Európa Bank számára különösen fontos, hogy a deviza alapú hiteleket igénybe vevő ügyfeleit egy esetleges kedvezőtlen árfolyamváltozás se terhelje meg rendkívüli mértékben. Forint gyengülés esetén ugyanis a devizahitelek forintra átszámolt törlesztőrészlete megemelkedhet, ami nem várt terhet jelenthet a háztartások számára. A Magyar Nemzeti Bank és több szakmai szervezet is arra hívja fel az ügyfelek figyelmét, hogy a deviza alapú hitelek jelenleg alacsonyabb kamatainak és a mostani forint árfolyamszint későbbi változása ellen a háztartások nincsenek eléggé felkészülve. Az Inter-Európa Bank szerint érdemes tehát megfontoltan olyan hiteleket igénybe venni, amelyek esetén csökkenthető az ilyen jellegű árfolyam-kockázat.
Erre ad most egyedülálló megoldást az Inter-Európa Bank árfolyam-garanciája. Ha egy ügyfél a lakossági devizahitel-kérelmét 2005. szeptember 19. és december 31. között teljes körűen benyújtja az Inter-Európa Bankba, akkor a Bank garantálja a hitel futamidejének első két naptári évében (azaz 2007. december 31-ig), hogy ha az euró/forint árfolyam 260 forint fölé kerülne, akkor a havi törlesztések megfizetésekor maximum 10 forintos árfolyam-garanciát, azaz árfolyamcsökkentést érvényesít. A Bank svájci frank alapú lakossági jelzáloghiteleinél 175 forint/svájci frank árfolyamnál indul a garancia-vállalás, és maximum 7 forintnyi a mértéke.

Euró alapú hitelek esetén az árfolyam-garancia azt jelenti, hogy ha az ügyfélnek 260-270 forint/euró árfolyam között kellene törlesztenie, akkor az Inter-Európa Bank fix 260 forintos árfolyamon fogja átváltani az ügyfél forintját euróra. Amennyiben az árfolyam 270 forint fölé mozdulna el, akkor a teljes 10 forintnyi garanciát nyújtja a Bank: például 276 forint/euró árfolyam esetében ez 266 forintos törlesztési árfolyamot jelent. Ebben az esetben az euróban meghatározott havi törlesztőrészlet minden egyes eurója után 10 forinttal kevesebbet kell az ügyfélnek fizetnie! Ez egy 130.000 Ft (500 euró, 2005. szeptember) havi törlesztőrészletű Euró Lakáshitel (THM: 7,41%) esetén évi 60.000 Ft megtakarítást jelenthet az ügyfél részére.
Az IEB által nyújtott árfolyam-garancia tehát azt jelenti, hogy az árfolyamok kedvezőtlen alakulása esetén nemcsak biztonságban érezhetik magunkat, hanem a hitel futamidejének első két évében a törlesztőrészletből meg is takaríthatnak. Ez a megoldás fogyasztóvédelmi szempontból is előremutató.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 09:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként e...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?