Traditional Jewish Cholent Hamin - main dish for the Shabbat meal, slow cooked beef with potato, beans and brown eggs in a bowl on a rustic wooden table, view from above, flatlay

Zsidó gasztrobulival rázzák fel a vidéket: ahol a kóser sólet és a szabolcsi paprika együtt robban

2025. augusztus 12. 18:45

Ilyen zsidó gasztroünnepet még nem látott Nyíregyháza: harmadszor rendezik meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivált!

Augusztus 31-én harmadik alkalommal nyitja meg kapuit a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál Nyíregyházán, amely nem csupán a kulináris élvezetekről szól, hanem a zsidó kultúra és identitás ünnepe is egyben.

A fesztivál célja, hogy hidat képezzen a zsidó közösség és a többségi társadalom között, elősegítve a kulturális értékek és hagyományok továbbadását. Nemcsak vallási, hanem mélyen közösségi élményt nyújt: megmutatja, mit jelent ma zsidónak lenni Magyarországon – büszkén és nyitottan, miközben a magyar gyökerek sem vesznek el.

A látogatók interaktív kiállításokon, tárlatvezetéseken, zsidó folklór előadásokon és könyvbemutatókon is részt vehetnek, miközben igazi kulináris kalandra indulhatnak a kóser konyha ízeiben. A gasztroprogram nemcsak az ételkülönlegességek megkóstolására ad lehetőséget, hanem betekintést enged a receptek és történetek gazdag világába is.

A fesztiválon vallási és világi előadók gondolatai is megjelennek, akik segítenek mélyebben megérteni a zsidó kultúra sokszínűségét, egyben szórakoztató programokat kínálnak a nyíregyházi közönségnek. Ez az esemény több mint gasztronómia: igazi közösségi találkozó, amely az értékek megismerésére és a párbeszédre invitál mindenkit.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. szeptember 2. kedd
Rebeka, Dorina
36. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?