Próbák és ünnepi készülődés – a Jászai Mari-díjas színész-rendezőnek most Szombathely lett a második otthona. A sűrű menetrend közepette még a karácsonyfa-beszerzést is itt intézte.
A savanyúságok ára jócskán felkúszott, de a jó hír az, hogy te is elkészítheted otthon fillérekből ezeket. Az internet azonban tele van bonyolultabbnál bonyolultabb receptekkel, hogyan kell otthon savanyítani, ami bárkinek a kedvét szegheti. Ne riasszanak ezek el, a képlet ennél jóval egyszerűbb: mutatjuk, hogyan tudsz 3 egyszerű lépésben, szuperfinom savanyúságokat készíteni!
Nem tudni miért, de a legtöbben télen valamiért sokkal szívesebben eszünk savanyúságokat. Ezeket viszont akkor érdemes elkészíteni, amikor friss és olcsó idényzöldségeket tudunk beszerezni a kertünkből, piacról vagy boltból, így pénzt is spórolhatunk, és kifogástalan minőségű alapanyagból tudunk finomat alkotni.
Nem csak azért érdemes otthon belevágni, mert akkor tudod, hogy miből készült a savanyúság, hanem azért is, mert így rengeteg pénzt megspórolhatsz, mivel a savanyúságok ára már igencsak borsos.
Sokakat eltántorít, hogy egy bonyolult folyamatnak gondolják a fermentálást, ami sok időt és hozzáértést igényel, ez azonban nem igaz! Elég, ha van 5 szabad perced a berakáshoz, aztán utána a baktériumok teszik maguktól a dolgokat. A legszuperebb pedig az, hogy ez a módszer bármilyen zöldség esetén működik. Lássuk csak a fermentálás 3 lépését!
1. Készítsd elő a zöldségeket
Fontos tudni, hogy minél finomabbra vágod vagy darabolod a zöldségeket, annál gyorsabban fognak erjedni, és annál nagyobb mennyiséget lehet belőlük az edénybe tölteni. A zöldségeket mosd meg, hámozd meg (mintha nyersen szeretnéd fogyasztani), majd darabolás után rakd bele kimosott befőttesüvegekbe. Olyan zöldségeket is erjeszthetsz, mint a sárgarépa, hagyma, retek, cékla, sőt akár káposztaleveleket is. Próbáld ki a savanyított karfiolt is, nagyon roppanós és finom lesz a végeredmény!
2. Add hozzá a sós oldatot
A só megakadályozza a penészesedést, ugyanakkor segíti a jótékony baktériumokat és hozzájárul a roppanós textúrához. Miután betöltötted a zöldségeket a befőttesüvegekbe, adj hozzá és ízlés szerint fűszereket és önts rá annyi sós vizet, hogy ellepje a zöldségeket. Használj természetes, nem jódozott sót és lehetőleg palackos vizet, egy csészényi vízhez pedig egy evőkanálnyi sót adagolj. A fermentálás során azért fontos, hogy folyamatosan ellepje a sós lé a zöldségeket, mert a levegővel érintkező zöldség rothadni kezd. Ha szorosan pakoljuk a zöldségeket, ez sokszor nem probléma, azonban előfordul, hogy mégis nehezéket kell használnunk, vagy gazdaboltokban kapható savanyúságleszorítót, majd az üvegtől függően mehet rá a befőző fólia, a befőttes gumi és a kupak.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
3. Hagyd erjedni
Zárd le a befőttesüveget egy kupakkal. Ha jól illeszkedik, megakadályozza az oxigén bejutását, de lehetővé teszi a szén-dioxid kijutását. Ha ez nincs rendben, akkor nyomás alakul ki a befőttesüvegben, ezáltal akár robbanás is lehet a vége. Ez a kifejezetten erre a célra kitalált savanyítóedényekkel nem lehetséges, de itthon egyelőre még elég szegényes a kínálat. Tárold hűvös, sötét helyen, ideális esetben 18-22 Celsius fokon. Az erjedési idő 3 naptól 3 hónapig terjedhet, a zöldségtől, hőmérséklettől és más tényezőktől, valamint az egyéni ízléstől függően. Kísérletezd ki, neked mikor ízlik a legjobban! Ha elérte az optimális ízt, akkor rakd a savanyúságot a hűtőszekrénybe, a hideg megállítja a további erjedést.
Via Modern Farmer
-
Karácsonyi bevásárlás: miért éri meg a Lidl mellett dönteni az ünnepek előtt?
Az ünnepi készülődés mindenkitől sok energiát és alapos tervezést igényel, ezért a Lidl célja, hogy az idei karácsonyi bevásárlást a vásárlók egyszerűen és egy helyen intézhessék.
-
Közeledik a síszezon, féláron is elérhető a Gránit Bank Platinum kártya: 50 milliós, síelésre is érvényes utasbiztosítás jár hozzá
Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban.
-
Ez a cég ott lát lehetőséget, ahonnan más menekül: bevásárolták magukat egy borsodi zsákfalu baromfifeldolgozójába
A Pi-Pi Kft. a Demján Sándor Tőkeprogram segítségével korszerűsíti az üzemet.
-
Elektromos 4x4 városban, országúton, terepen: hol jön ki az előnye?
Mit is nyújt a négykerék-hajtás a mindennapokban az autósok számára?
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








