20 °C Budapest
A middle-aged woman sitting at the table. Womens legs in high heel shoes and an office dress under a table. Office employee. Womens hair removal theme, epilation. Flirting and seduction pose, sexuality and femininity. Online psychologist consultation. Online shopping in quarantine period

Ők a legbefolyásosabb nők most a világon: a toplista élén Orbán Viktor legnagyobb uniós ellenfele

2023. december 5. 20:57

A Forbes 2023-as listája a világ 100 legbefolyásosabb nőjéről a női hatalom összetett képét mutatja: Taylor Swift az ötödik helyen áll, és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az egyetlen nő, aki a G20-ak gazdaságát vezeti. A lista élén amúgy nincs nagy meglepetés, a dobogó legfelső fokára Orbán Viktor egyik legnagyobb uniós ellenfele került.

2023 első negyedévében a női vezetők száma világszerte visszaesett, több kiemelkedő női vezető távozott pozíciójából. Ezek között olyan politikai személyiségek voltak, mint a finn Sanna Marin, az új-zélandi Jacinda Ardern és a skót Nicola Sturgeon. A vállalati világban Susan Wojcicki kilenc év után lemondott a YouTube vezérigazgatói posztjáról, Martina Merz pedig a német Thyssenkrupp konglomerátum vezérigazgatói posztjáról távozott. Mindegyik nőt férfiak váltották a posztján.

A nyári hónapokban azonban a narratíva kezdett megváltozni. Robyn Grew lett az első nő a Man Group, a 161 milliárd dolláros vagyont kezelő fedezeti alap élén. Debra Crew, az amerikai hadsereg veteránja júniusban vette át a Diageo alkoholóriás vezérigazgatói posztját. Eközben a popkultúra ikonjai, Taylor Swift, Beyoncé és Barbie továbbra is jelentős befolyást gyakoroltak a fogyasztói kiadásokra.

A világ 100 legbefolyásosabb nőjének 2023-as listáján többek között ezek a befolyásos személyiségek szerepeltek. Taylor Swift minden idők legmagasabb szereplését érte el az 5. helyen, míg Beyoncé a 2022-es 80. helyről a 36. helyre emelkedett; Crew a 79. helyen debütált, Grew pedig a 83. helyre került.

A listát négy fő mérőszám alapján állították össze: pénz, médiajelenlét, hatás és befolyási szférák. A politikai vezetők esetében a bruttó hazai terméket és a lakosságszámot vették figyelembe, a vállalatvezetők esetében pedig a bevételek, az értékelések és az alkalmazottak száma volt a döntő.

A hatalmon lévő nők számára elért eredmények ellenére még mindig jelentős kihívásokat kell leküzdeni világszerte, beleértve a nők reproduktív autonómiáját Amerikában; a lányok oktatáshoz való hozzáférését Afganisztánban; a személyiségi jogokat Iránban; a nemi alapú erőszak elleni védelmet olyan konfliktusövezetekben, mint Ukrajna és Gáza; és a cselekvőképes éghajlat-politikát, amely védi az alacsonyabb jövedelmű és mezőgazdasági alapú gazdaságokban élő nők egészségét és jólétét.

A Forbes listája a világ 100 legbefolyásosabb nőjéről összetett képet fest a női hatalomról. A listán sokféle vezető szerepel, újonnan érkezett és már befutott személyiségek egyaránt, akik jelentős előrelépést tettek a nők globális befolyása terén. Ugyanakkor kritikus kérdéseket is felvet a hatalmuk állapotával kapcsolatban.

A legbefolyásosabb nők a világon - TOP 15 (Forrás: Forbes)
A legbefolyásosabb nők a világon - TOP 15 (Forrás: Forbes)

Taylor Swift felemelkedése a 79. helyről az 5. helyre a hagyományos politikai és vállalati hatalomtól a hagyományos szórakoztatóipari határokat átlépő befolyás felé való elmozdulást jelzi. Az idei gazdasági hatása elképesztő: Csak Swift Eras turnéja állítólag rekordot jelentő 850 millió dollárt hozott, és a becslések szerint több mint 5 milliárd dollárral lendítette fel az Egyesült Államok gazdaságát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az, hogy kevés nő tölti be a vezető politikai pozíciókat, éles ellentétben áll a korábbi évekkel. Egy évtizeddel ezelőtt még öt nő állt a világ 25 legnagyobb gazdaságának élén, mára azonban ez a szám mindössze egy nőre csökkent. Az Egyesült Nemzetek 193 tagállamából ma mindössze 13-at vezet női kormányfő.

A hanyatlást tovább bonyolítja a politikai hatalom bizonytalan természete: az idei listán öt kulcsfontosságú vezető újraválasztási kihívásokkal néz szembe, míg mások a ciklusuk végéhez közelednek. Ráadásul az új-zélandi Jacinda Ardern, a finn Sanna Marin és a skót Nicola Sturgeon mindannyian az év elején távoztak posztjukról.

Az, hogy több nőre van szükség a politikaalkotás legmagasabb szintjein, túlmutat a méltányosságon; ez a szempontok és készségek széles körének hasznosításáról szól, ami elengedhetetlen az összetett kihívások kezeléséhez. A narratíva jelentősen megváltozhatna, ha a nők által kínált inkluzív vezetés alakítaná azt.

A női hatalom ma egy sarkalatos válaszúton áll, amelyet erős ellentétek és megvalósítatlan ígéretek jellemeznek. A fejlődés kulcsa a kemény és a puha hatalom egyensúlyában rejlik, a női vezetésben rejlő teljes potenciál felszabadításában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem