26 °C Budapest
Megszólalt Hernádi Zsolt: Az új világrendben Európa helyzete nem túl kedvező

Megszólalt Hernádi Zsolt: Az új világrendben Európa helyzete nem túl kedvező

2023. október 17. 10:42

„Kétpólusú világrendszer van kialakulóban, ráadásul a két tábor egyre jobban távolodik egymástól” – kezdte a Portfolio Budapest Economic Forumon tartott előadását Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója. Ebben az új világrendben Európa helyzete – főleg energetikai szempontból nézve – nem túl kedvező.

Hernádi szerint a piac működését egyre inkább kormányzati szobákból igyekeznek megszabni, emiatt pedig kezd eltűnni a racionalitás. „Redundáns kapacitásokat hozunk létre, hogy megfeleljünk bizonyos előírásoknak” – mondta ezzel kapcsolatban. Ezek a folyamatok, továbbá az extra adók és az ársapkák csökkentik Európa versenyképességét. „A különadók olyan kavicsok a cipőnkben, melyek segítenek minket a hegy megmászásában” - mondta.

Az elnök-vezérigazgató szerint Európa versenyképességgel kapcsolatos problémái nem újkeletű dolgok, ám a közelmúltban a helyzet súlyosbodott. A mostani energiapolitika miatt az energiaintenzív iparágak elkezdték elhagyni Európát, így ez már nem csak versenyképességi, hanem szuverenitási szempontból is aggályos. Hernádi példaként hozta fel a covid-járványt, amikor kiderült, hogy már olyan alapvető dolgokat sem gyártanak Európában, mint C-vitamin és szájmaszk.

A morális szempontok megelőzték az üzleti racionalitás kérdését, ez pedig negatívan hat a versenyképességre

– mondta Hernádi Zsolt. Ma az energiahordozókat sokkal magasabb áron és hosszabb útvonalon – a Távol-Keletről, Indiából - szerezzük be. Ráadásul ezek sokszor ugyanúgy orosz eredetűek, mint korábban.

A szankciókkal kapcsolatban elmondta, hogy azok új függőségeket hoztak létre. Külön kiemelte az LNG-t, amelynek korábban csak kiegészítő funkciója volt Európa földgázellátásban, mostanra azonban ez lett a meghatározó földgázforrás. Hernádi szerint ennek elsősorban az Egyesült Államok a haszonélvezője, de egyébként Oroszország is jelentős szereplője ennek a piacnak.

Hernádi azt is elmondta, hogy jelenleg 34 LNG-importterminál van építés vagy tervezés alatt az Európai Unióban. „Ezektől nyilván majd azt várják, hogy meg is térüljenek, miközben a földgázt elvben ki akarnánk váltani”. Az energiahordozókkal kapcsolatban még elhangzott, hogy tavaly volt olyan időszak, amikor Európában az energia ára az amerikai árak ötszöröse volt.

Ugyancsak az európai versenyképesség ellen hat, hogy az öreg kontinens elsősorban büntetéssel, kötelező érvényű energiahatékonysági célkitűzésekkel igyekszik elérni a zöld átállást, miközben piaci oldalról nincsenek ösztönözve a vállalatok. Ezzel szemben az Egyesült Államokban támogatásokkal ösztönzik ezt a folyamatot. Mindennek van egy olyan hatása is, a jobb piaci feltételeket látva a cégek elkezdtek áttelepülni Amerikába.

Érdekeltséget kell tenni a feladatok mellé, különben azok nem fognak teljesülni

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- mondta a fentiekkel kapcsolatban.

Ugyancsak csökkenti az európai versenyképességet a globális minimumadó bevezetése, hiszen azt más, rendkívül fontos államok - például Kína - nem fogják bevezetni.

Európa így múzeum marad, hiszen ipari termelés nélkül nem tudunk tartós növekedést és jólétet biztosítani

– mondta Hernádi Zsolt.

Előadása végén Hernádi részletesebben foglalkozott a zöld átmenet problémájával is. Szerinte jelenleg még csak nem is látszik, hogy milyen technológiával lehetne ezt megoldani. Kiemelte továbbá, hogy még nem volt olyan energiaforrás, aminek a felhasználását érdemben csökkenteni tudtuk volna – dacára az új források megjelenésének. Példaként a hagyományos biomasszát (fát) emelte ki – bár ez az energiaforrás sokat vesztett a jelentőségéből, összességéből ma mégis sokkal többet használunk el belőle, mint az ipari forradalom kezdetén. „Minden új forrás a megnövekedett igények kielégítésére lesz fordítva, nem a régiek kiváltására.”

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 09:39
A hétvégén újra közvetített Hajdú B. István sportriporter. Korábban még úgy fogalmazott, hogy egy mű...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem