8 °C Budapest
Pipeline and pressure gauge on offshore platform in oil and gas industry for transportation crude oil, natural gas and produced water with the sunlight shines through the construction of petroleum platform.

Komoly reformot sürgetnek az engiapiacon: gyorsan kell lépni, különben baj lesz

2022. december 20. 19:28

Egyensúlyt kell találni két, egyformán fontos elengedhetetlen követelmény között: a megfizethető energiaellátás biztonsága és az éghajlatváltozás elleni küzdelem az előttünk álló időszak legfontosabb kérdései.

Az energiapiac szerkezetének reformját sürgeti a Capgemini Energia-világpiaci jelentésének (World Energy Markets Observatory – WEMO) legfrissebb változata. A kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy az energiaellátás fenntarthatósága és a zöld beruházások épp olyan fontos kulcsszerepet kell, hogy játszanak az energiaválság kezelésében, mint a jelen legsürgetőbb – például az orosz gáztól való függőség – kérdései.

Az ukrajnai orosz inváziót követően az orosz gáztól való európai függőség hosszútávú kockázata elérte a töréspontot. Az elmúlt két évtizedben Európa, különösen Németország orosz gáztól való függősége az európai gáztermelés csökkenésével és a gázfogyasztás növekedésével tovább fokozódott. Jelenleg, amikor Európa arra kényszerül, hogy kivonja magát az orosz gázellátás alól, a gázellátás biztonsága három tényezőtől függ: a gáztároló létesítmények feltöltöttségétől, a gázimport útvonalának meghatározásától és ami a legfontosabb, az energiacsökkentési kampányok hatékonyságától. Az energiatakarékosságra irányuló törekvések, amelyeket számos európai országban már bevezettek, képesek jelentős változásokat elindítani.

Az orosz ellátástól való függetlenség és a gazdaság villamosítása érdekében a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítására irányuló új uniós tervek szerint 2027-ig további 26 milliárd euróra lesz szükség az energetikai beruházásokhoz. Jelenleg a szél- és napenergiát hasznosító technológiák bizonyulnak a legígéretesebb megoldásnak.

Colette Lewiner, a Capgemini energia- és közműügyi szenior tanácsadója szerint:

Meg kell teremteni a kényes egyensúlyt. Ez azt jelenti, hogy megfelelő döntést kell hozni az olyan rövid távú megoldásokkal kapcsolatban, mint a nap- és szélenergia, míg hosszabb távon a harmadik generációs nagyméretű atomerőművek vagy a kisméretű, moduláris atomreaktorok (SMR) építésével kapcsolatban azokban az országokban, amelyek képesek ilyen projekteket megvalósítani. Reálisan kell látnunk a kialakulóban lévő megoldásokat és a várható eredményeket. Például gazdasági és technikai okok miatt a hidrogénnel előreláthatólag nem érhető el a nettó zéró kibocsátás a század közepéig. Ezért a zöld hidrogént olyan iparágak számára kell fenntartani, ahol a CO2 kibocsátást nehéz csökkenteni.

A rendelkezésre álló megújuló megoldások közül a napenergia jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, mivel a napenergia maximalizálására szolgáló innovatív anyagok és módszerek fejlődést mutatnak. A napenergia-termelő telepek a helyi közösségek számára is kedvezőbbek a szélerőművekhez képest. Jelenleg azonban a fotovoltaikus (PV) napelemek 75%-a Kínából kerül az EU-ba. Ezért Európának körültekintően kell eljárnia annak érdekében, hogy az orosz gáztól való függőségét ne váltsa fel olyan szereplőktől való függőséggel, mint például Kína.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az energiaválság a széntermelő egységek bezárását is késlelteti, ami növeli a szén-dioxid kibocsátást. A szén-dioxid leválasztási, hasznosítási és tárolási (Carbon Capture Usage and Storage, CCUS) technológiák a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének elengedhetetlen eszközei. Éppen ezért fel kell gyorsítani az ilyen technológiával működtetett erőművek létrehozását és az ezzel kapcsolatos beruházásokat. 2021-ben 97 új, CCUS technológiával üzemeltetett erőművet jelentettek be; a fejlesztés alatt álló projektek háromnegyedét az USA és Európa biztosítja.

A beruházásokat egyértelműen folytatni kell: a szén-dioxid leválasztási kapacitást 2030-ig növelni kell a nettó zéró kibocsátásra irányuló célkitűzés 2050-ig történő megvalósítása érdekében. James Forrest, a Capgemini globális energia- és közműipari vezetője szerint:

Bár az elmúlt években az energiabiztonságot elhanyagolták az éghajlatváltozás elleni küzdelem javára, a jelenlegi válság lehetőséget kínál a globális energiapiacok és a kormányok számára, hogy a két kérdéssel egyidejűleg foglalkozzanak. Rövid távon az olyan megoldásokkal, mint az energiacsökkentés, a nap- és szélenergia kihasználása, valamint a történelem legnagyobb éghajlatváltozási csomagjainak további kiaknázásával jelentős előrelépést tehetünk minden téren.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm