13 °C Budapest
All is under control. Pipeline equipment. Resource  transportation. Worker pumping down lines on the Gas drilling pad site. Disconnection or connection of gas or oil

Nem merik bekapcsolni a fűtést a magyarok: szeptemberben is alig fogyott a földgázból

2022. november 14. 11:28

Szeptemberben a belföldi földgázfogyasztás napi átlaga a megelőző négyéves sávhoz viszonyítva jelentősen csökkent, azaz felgyorsult a magas földgázárakhoz való keresleti alkalmazkodás – állapítja meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi földgázpiaci jelentése.

Szeptemberben a hazai földgázfelhasználás (4,4 TWh) az előző évihez képest 9%-kal csökkent. A csúcsnapi felhasználás 197 GWh-t tett ki, amely 2016 óta a legkisebb érték.

A fogyasztás szerkezetének változásáról a hivatal augusztusi adatokkal rendelkezik. Ezek szerint az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása év/év alapon 18%-kal, a marginális nem lakossági rész 25%-kal, az erőművi felhasználás 3%-kal csökkent az előző évhez képest. A kevésbé hőmérsékletfüggő ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 37%-kal csökkent, amely a magas árszint keresletcsökkentő hatásaként értékelhető.

Az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgázforrások volumene (294 TWh) szeptemberben az előző évinél 10%-kal alacsonyabban alakult, havi alapon a csökkenés 3%. Az orosz forrás szeptemberben az Északi Áramlat kiesésével tovább csökkent, a megelőző hónaphoz képest 31%-kal. A norvég forrás kivételével, ahol karbantartási munkák miatt csökkent a szállítás (-9%), havi alapon valamennyi további forrás nőtt. Az LNG és afrikai forrás 7%-kal, a TAP 18%-kal bővült augusztushoz képest.

Szeptemberben a 2022. november havi termékárak az európai és ázsiai piacokon 50 €/MWh körüli értékkel csökkentek. Az árak mérséklődése irányába hatott a földgázintenzív ipari kereslet visszaesése, és a tárolói töltöttség magas szintje.
A szeptemberi spot árszintek 70-80 €/MWh-val csökkentek a megelőző havi záróárhoz képest és a következő (október) havi termék ára szintén csökkenő trendet mutatott, és jelentős volatilitás után 190 €/MWh szinten zárta a hónapot. Az éves termék ára is a 180-190 €/MWh tartományba tért vissza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem