Scaffolding and facade of an office building under construction where rockwool elements for thermal insulation had been applied

Még csak most jön az igazi baj a magyar építőiparban: ez mindenkinek fájni fog

2022. október 28. 11:02

A Roland Berger német tanácsadócég tanulmánya szerint a globális ellátási láncok fokozott volatilitása a jövőben is fennmarad, ez pedig jelentős következményekkel jár majd az építőiparra és építőipari gépekre nézve. A geopolitikai, a strukturális, a környezeti, illetve a működési és reputációs hatások miatt alkatrészhiányra kell számítani. Emiatt a gép- és alkatrészárak az egekbe szökhetnek. A nyersanyagárak emelkedésével együtt ez a folyamat a lakossági és üzleti építkezések további drágulásához vezet.

Az érettnek számító észak-amerikai és nyugat-európai piacok vizsgálatakor kiderült, hogy az építőipari gépek iránti kereslet még mindig növekvő tendenciát mutat. A sokszorozódó munkaerő-költségek, az elöregedő (és fogyatkozó) munkaerő és a biztonságra helyezett egyre nagyobb hangsúly hozzájárul ahhoz, hogy az építőipari vállalatok minél több feladatot próbálnak gépesíteni.

Az érett piacok jellegéből adódóan az Egyesült Államokban és Európában az építőipar inkább a javításra és karbantartásra, nem pedig a zöldmezős infrastruktúrára összpontosít, ami jelentősen elősegíti a kompakt gépek értékesítését. A gépvezérlő rendszerek, az épületinformációs modellezés (BIM) integrálása és az önvezető gépek használata mind ezen hatások miatt terjedt el ennyire gyorsan

– fogalmazott Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

A szén-dioxid-mentesítés és a dízelmotoroktól való eltávolodás szintén hatást gyakorol az iparra, bár az alternatív üzemanyaggal működő építőipari berendezésekre való átállás a még legjobb esetben is csak gyerekcipőben jár

– tette hozzá a szakértő. A Roland Berger öt tényezőt emelt ki, amelyek hozzájárulnak az ellátási bizonytalansághoz

1. Geopolitikai hatások

A globalizáció évtizedei után a geopolitikai környezet az ellenkező irányba kezdett elmozdulni. Az országok most protekcionista álláspontot képviselnek, és az ellátási láncok újbóli lokalizációjába (deglobalizáció) fektetnek be. Ez gyakorlatilag minden ágazatban megzavarja a globális ellátást, és további kereskedelmi háborúkat, vámokat, nyersanyaghiányt és lokalizációs törekvéseket eredményezhet.

2. Strukturális kockázatok

A kereslet-kínálat egyenlőtlenségei, az anyag- és beszállítói függőségek, a technológiai újítások, a munkaerőhiány és a logisztikai zavarok mind-mind hozzájárultak a hiány fokozódásához az elmúlt években. Ezek a hatások zavarokat okoznak a globális ellátási láncokban, mivel a kapacitást, a határidőket, az árakat és a minőséget mind befolyásolják. Az infláció (részben a strukturális logisztikai és munkaügyi zavarok miatt) globális jelenséggé vált, ami további bizonytalanságot okoz a fogyasztók, a vállalkozások és a kormányok számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3. Környezeti kockázatok

Az extrém természeti és időjárási jelenségek számának megnövekedése negatívan hat a termelésre és a szállítmányozásra, következésképpen a beszállítóktól függő downstream iparágakra is. Az éghajlatváltozás növeli a természeti katasztrófák gyakoriságát és súlyosságát, ami további nehézségeket okoz.

4. Működési kockázatok

A termelés bármikor megszakadhat, például egy üzem/berendezés meghibásodása, munkaügyi viták, egy kibertámadás vagy egyéb informatikai hiba esetén. Megállapítható, hogy széles körű fennakadást okozhat az ellátási láncok bármely pontján bekövetkező operációs hiba. Bár a működési kockázatok mindig is elszigetelt hiányeseményekkel jártak, továbbra is komoly aggodalomra adnak okot mind a gyártók, mind a beszállítók és még a végfelhasználók körében is.

5. Reputációs kockázatok

A sokszínűség, méltányosság, valamint az ESG kezdeményezések egyre fontosabbak a fogyasztók, a kormányok, a befektetők és az érdekelt felek számára. Ezek hatással vannak a márkaértékre és a vállalati értékelésekre, és a vállalkozások számára a potenciális zavarok egyre növekvő és változatos forrását jelentik.

Mit tehetnek a vállalatok?

Az elmúlt időszakban számos vállalat hozott azonnali ellenintézkedéseket a hiány leküzdésére. Az eredetiberendezés-gyártók (OEM-ek) és az autóipari beszállítók egyre inkább megértik, hogy a jelenlegi válsághelyzetek kezeléséhez szervezeti változtatásokra is szükség van, a félvezetőhiány kezelésére például dedikált munkacsoportokat hoznak létre. A strukturált munkacsoportok bevezetése és ehhez kapcsolódó változások szervezetben való rögzítése jó első lépés, tekintettel a jelenlegi és hosszú távú változékonyságra. Emellett a rugalmas termelési sémák, a termékportfólió priorizálása, a beszállítói skálázás, az ellátási lánc átláthatósága és az ellátási kockázatértékelések további széles körben elfogadott ellenintézkedések.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 16:37
A széria magyar szinkronos változatát a SkyShowtime már működő szolgáltatási területén lévő valamely...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?