Scaffolding and facade of an office building under construction where rockwool elements for thermal insulation had been applied

Még csak most jön az igazi baj a magyar építőiparban: ez mindenkinek fájni fog

2022. október 28. 11:02

A Roland Berger német tanácsadócég tanulmánya szerint a globális ellátási láncok fokozott volatilitása a jövőben is fennmarad, ez pedig jelentős következményekkel jár majd az építőiparra és építőipari gépekre nézve. A geopolitikai, a strukturális, a környezeti, illetve a működési és reputációs hatások miatt alkatrészhiányra kell számítani. Emiatt a gép- és alkatrészárak az egekbe szökhetnek. A nyersanyagárak emelkedésével együtt ez a folyamat a lakossági és üzleti építkezések további drágulásához vezet.

Az érettnek számító észak-amerikai és nyugat-európai piacok vizsgálatakor kiderült, hogy az építőipari gépek iránti kereslet még mindig növekvő tendenciát mutat. A sokszorozódó munkaerő-költségek, az elöregedő (és fogyatkozó) munkaerő és a biztonságra helyezett egyre nagyobb hangsúly hozzájárul ahhoz, hogy az építőipari vállalatok minél több feladatot próbálnak gépesíteni.

Az érett piacok jellegéből adódóan az Egyesült Államokban és Európában az építőipar inkább a javításra és karbantartásra, nem pedig a zöldmezős infrastruktúrára összpontosít, ami jelentősen elősegíti a kompakt gépek értékesítését. A gépvezérlő rendszerek, az épületinformációs modellezés (BIM) integrálása és az önvezető gépek használata mind ezen hatások miatt terjedt el ennyire gyorsan

– fogalmazott Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

A szén-dioxid-mentesítés és a dízelmotoroktól való eltávolodás szintén hatást gyakorol az iparra, bár az alternatív üzemanyaggal működő építőipari berendezésekre való átállás a még legjobb esetben is csak gyerekcipőben jár

– tette hozzá a szakértő. A Roland Berger öt tényezőt emelt ki, amelyek hozzájárulnak az ellátási bizonytalansághoz

1. Geopolitikai hatások

A globalizáció évtizedei után a geopolitikai környezet az ellenkező irányba kezdett elmozdulni. Az országok most protekcionista álláspontot képviselnek, és az ellátási láncok újbóli lokalizációjába (deglobalizáció) fektetnek be. Ez gyakorlatilag minden ágazatban megzavarja a globális ellátást, és további kereskedelmi háborúkat, vámokat, nyersanyaghiányt és lokalizációs törekvéseket eredményezhet.

2. Strukturális kockázatok

A kereslet-kínálat egyenlőtlenségei, az anyag- és beszállítói függőségek, a technológiai újítások, a munkaerőhiány és a logisztikai zavarok mind-mind hozzájárultak a hiány fokozódásához az elmúlt években. Ezek a hatások zavarokat okoznak a globális ellátási láncokban, mivel a kapacitást, a határidőket, az árakat és a minőséget mind befolyásolják. Az infláció (részben a strukturális logisztikai és munkaügyi zavarok miatt) globális jelenséggé vált, ami további bizonytalanságot okoz a fogyasztók, a vállalkozások és a kormányok számára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3. Környezeti kockázatok

Az extrém természeti és időjárási jelenségek számának megnövekedése negatívan hat a termelésre és a szállítmányozásra, következésképpen a beszállítóktól függő downstream iparágakra is. Az éghajlatváltozás növeli a természeti katasztrófák gyakoriságát és súlyosságát, ami további nehézségeket okoz.

4. Működési kockázatok

A termelés bármikor megszakadhat, például egy üzem/berendezés meghibásodása, munkaügyi viták, egy kibertámadás vagy egyéb informatikai hiba esetén. Megállapítható, hogy széles körű fennakadást okozhat az ellátási láncok bármely pontján bekövetkező operációs hiba. Bár a működési kockázatok mindig is elszigetelt hiányeseményekkel jártak, továbbra is komoly aggodalomra adnak okot mind a gyártók, mind a beszállítók és még a végfelhasználók körében is.

5. Reputációs kockázatok

A sokszínűség, méltányosság, valamint az ESG kezdeményezések egyre fontosabbak a fogyasztók, a kormányok, a befektetők és az érdekelt felek számára. Ezek hatással vannak a márkaértékre és a vállalati értékelésekre, és a vállalkozások számára a potenciális zavarok egyre növekvő és változatos forrását jelentik.

Mit tehetnek a vállalatok?

Az elmúlt időszakban számos vállalat hozott azonnali ellenintézkedéseket a hiány leküzdésére. Az eredetiberendezés-gyártók (OEM-ek) és az autóipari beszállítók egyre inkább megértik, hogy a jelenlegi válsághelyzetek kezeléséhez szervezeti változtatásokra is szükség van, a félvezetőhiány kezelésére például dedikált munkacsoportokat hoznak létre. A strukturált munkacsoportok bevezetése és ehhez kapcsolódó változások szervezetben való rögzítése jó első lépés, tekintettel a jelenlegi és hosszú távú változékonyságra. Emellett a rugalmas termelési sémák, a termékportfólió priorizálása, a beszállítói skálázás, az ellátási lánc átláthatósága és az ellátási kockázatértékelések további széles körben elfogadott ellenintézkedések.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem