12 °C Budapest
Ederly woman works in front of a laptop monitor with papers at home. Home Office. She goes through tax returns and checks invoices.

Figyelem, fontos levél érkezik az államtól: ki ne dobd, ez áll benne

2022. szeptember 6. 13:31

Ismét népszámlálás lesz, így hamarosan mi is megkapjuk a szükséges dokumentumot. A népszámláláskor egységesen ugyanazokra a kérdésekre kell válaszolniuk az Európai Unió állampolgárainak.

Egységes európai uniós módszertan van arra, hogy a tagállamokban miként bonyolítsák le a népszámlálást, illetve miket kérdezzenek. A fogalmak is egységesek és ugyanarra vonatkozó adatok érkeznek be, így olyan eredményeket kapunk, amelyek az unión belül összehasonlíthatók egymással.

Lényegében tőlünk, magyaroktól, ugyan azt kérdezik, mint egy német vagy egy portugál állampolgártól. Ugyanabban a felépítésben, ugyanazokra a kérdésekre kell válaszolni

– mondta Kovács Marcell. Mint a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási projektvezetője elmondta, már a legutóbbi népszámlálás után is készült egy európai uniós adatbázis, amely az Eurostat honlapján elérhető. Ezt az adatbázist fogja kibővíteni a mostani népszámlálás.

Bár a kérdések túlnyomó többsége harmonizált, azért minden országnak megvan a szabadsága, hogy az unió által kötelezően előírt témákat olyanokkal is kiegészítse, amelyek az adott államban fontosak, beletartoznak a hagyományokba. Ilyenek például a vallásra, a nemzetiségi hovatartozásra vagy az egészségi állapotra vonatkozó kérdések, amiket az unió nem ír elő, de azért sok országban megkérdezik

– tette hozzá Kovács Marcell. A KSH főosztályvezetője arról is beszélt, hogy már az előző, 2011-es népszámlálás alkalmával is lehetett interneten kitölteni a kérdőíveket. Akkor a lakosság 20 százaléka élt is ezzel a lehetőséggel.

Most viszont már az online kitöltés jelenti a fő csatornát, mert azt gondoljuk, hogy a lakosság számára ez a legkényelmesebb, a leggyorsabb és a legpraktikusabb módja az adatszolgáltatásnak

– közölte a statisztikus.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Elmondta, hogy azt kérik: mindenki önállóan, amikor erre időt tud szánni, töltse ki a kérdőívet, amire 16 nap áll rendelkezésre, október 1. és 16. között.

Felhívta azonban arra is a figyelmet, hogy a KSH-tól nem kérdőívet kapunk. Egy levél érkezik majd, amelyen nem lesz név, csupán a lakcím szerepel. Az is nagyon fontos – folytatta Kovács Marcell –, hogy a népszámlálásnál nem a a bejelentett lakcímen kell nyilatkozni, hanem az életvitelszerű lakóhelynek megfelelőn, hiszen az emberek nem feltétlenül ott laknak, ahova hivatalosan be vannak jelentve. A társasházak esetében a házszám és a lépcsőház száma lesz a borítékon. A borítékban találunk majd egy ismertetőt a legfontosabb tudnivalókról és egy tizenkét jegyű belépési kódot. A népszámlálás honlapján, a nepszamlalas2022.hu oldalon, a kitöltőfelület megnyitása után ezzel a kóddal érhetjük el a nekünk szóló adatlapot. A kód minden háztartás esetében különböző.

Először egy úgynevezett lakáskérdőívet kell kitölteni, amely az életkörülményekre vonatkozik. Ebben szerepel az a kérdés, hogy hányan laknak a lakásban. Miután válaszoltunk erre, akkor annyi személyi kérdőívet kell majd kitöltenünk, ahányan az adott lakásban élnek. Vagyis a gyerekekre, illetve a velünk élő nagyszülőkre vonatkozóan is külön-külön kérdőívet kell majd megválaszolni

– figyelmeztetett a KSH munkatársa. Ezért egy kódszámról több emberre vonatkozóan is érkezhetnek adatok, mivel a kódszám a háztartásnak, a lakcímnek szól – hangsúlyozta Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal Népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07