News paper headline Recession Fears

Fájdalmas együttállás felé rohan a világ: ebbe belerokkanhat Magyarország is

2022. július 21. 17:03

Az utóbbi hetekben jelentősen felerősödtek a globális recessziós félelmek. Az USA-ban a Fed kamatemelései, Európában pedig az energiaválság hozhatja el a gazdaság visszaesését. Ha pedig ez tartósan magas inflációval párosul, akkor beköszönthet a stagfláció időszaka, amitől sokan rettegnek.

Egyre több szakértő és befektető gondolja úgy, hogy egy komolyabb globális recesszió elé nézünk, amiben a fejlett gazdaságok többsége zsugorodhat - hívják fel a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában a figyelmet az Aegon Alapkezelő elemzői. Mint írják, az USA esetében már az idei első negyedévben negatív volt a teljesítmény, és ha a hamarosan érkező második negyedéves adat is hasonlóan gyenge lesz, akkor kijelenthető, hogy technikai recesszióban van a világ legnagyobb gazdasága.

Az elemzők hozzáteszik, hogy a tengerentúlon a szakértők a globális folyamatok mellett a Fed kamatemeléseit tartják a várható gazdasági visszaesés elsődleges okának. A jegybank hónapokig halogatta a szigorítás megkezdését, végül az inflációt látva márciusban már kénytelen volt lépni. A várakozások szerint július végén pedig akár 100 bázispontra gyorsíthatja a kamatemelés tempóját.

A monetáris szigorítás pedig a közgazdaságtan alapszabálya szerint fékezi a gazdasági növekedést, hiszen emelkedik a finanszírozási költség, ami a vállalati beruházásokat és a háztartások fogyasztását is negatívan érintheti. Ha ráadásul az egész világban hasonló lesz a helyzet, akkor az export is gyengélkedhet

- jósolják az elemzők.

Azt viszont hozzáteszik, hogy Európában kicsit más a helyzet, hiszen az EKB várhatóan csak most lép majd a kamatemelés útjára, vagyis nehéz lenne arról beszélni, hogy a jegybank fékezi a gazdaságot. "Ugyanakkor az utóbbi hetekben jelentősen nőtt egy energiaválság esélye: az európai politikusok is arra figyelmeztetnek, hogy a téli fűtési szezonra Oroszország teljesen elzárhatja az európai gázszállításokat" - teszik hozzá.

Meglátásuk szerint ez pedig gazdasági szempontból katasztrófával érne fel, hiszen ilyen rövid idő alatt lehetetlen pótolni a kieső mennyiséget. A legtöbb európai ország pedig valószínűleg elsősorban a háztartási fogyasztókat igyekezne védeni, vagyis nekik biztosítana gázt, így az ipar jelentős része akár teljesen leállhatna. "Ez persze egyelőre csak egy eshetőség, de érezhetően nő a kockázata" - vélekednek az Aegon Alapkezelő elemzői.

Velünk marad az infláció?

A jegybankok kamatemeléseit elsősorban a magas infláció fűti, az áremelkedést akarják letörni a szigorítással, de kérdés, hogy sikerül-e. Elvileg a közgazdaságtani törvények alapján egy recessziós környezet visszafogja a fogyasztást, vagyis a keresletet a piacon, így az árak emelkedése is fékez ilyenkor - olvasható az elemzésben.

Vannak azonban speciális esetek, amit stagflációnak nevez a szaknyelv. Ez olyan gazdasági helyzet, amikor a növekedés visszaesése mellett magas marad az infláció és jelentősen emelkedik a munkanélküliség. Ez az egyik legrosszabb együttállás, a rossz hír, amitől most ismét sokan tartanak

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- hívják fel a figyelmet.

A stagflációt általában az váltja ki, hogy a világpiacon a nyersanyagok vagy élelmiszerek ára jelentősen emelkedik, így hiába süllyed recesszióba a gazdaság, a lakosság nem tudja visszafogni a fogyasztását, hiszen nem a klasszikus hitelből fogyasztásról van szó, hanem az alap szükségleteiket kell egyre drágábban megvenniük, melyeken nem nagyon tudnak spórolni.

A stagfláció iskolapéldája a hetvenes évek, amikor az olajár robbanása idézte elő ezt a helyzetet, amit csak nagyon jelentős és fájdalmas kamatemelésekkel lehetett letörni.

"Most nagyon hasonló a helyzet: ha a világpiaci energia- és élelmiszerárak tovább emelkednek, akkor könnyen előállhat ez a szituáció" - összegzik az elemzők. Megítélésük szerint most tehát elsősorban azt figyeli mindenki árgus szemekkel, hogy lesz-e télen gáz Európában és milyen áron, illetve hogyan alakul például a jelentős exportőrként funkcionáló ukrán mezőgazdaság termelése a következő időszakban.

Öveket becsatolni, mert rázós utazás elé nézhetünk!

- teszik hozzá zárszóként az Aegon Alapkezelő elemzői.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Holdblog  |  2022. október 1. 06:29
220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajn...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?