2 °C Budapest
Blue pipes going to oil refinery

Drasztikus gázfogyasztás-csökkentést kér az EU: kiszivárogtak a részletek

2022. július 20. 13:29

Órákon belül megjelenik az Európai Bizottság hivatalos terve a várható téli gázellátási problémák kezelésére. A Bloomberg értesülése szerint első körben önkéntes alapon 15%-os gázkereslet-csökkentésre kéri a tagországokat a testület a következő nyolc hónapos időszakban, de ha az nem lenne elég a téli helyzet kezelésére, akkor a Politico további információi szerint ez kötelező fogyasztáscsökkentésbe is átmehet. – írta meg a Portfolio.

Az Európai Bizottság augusztustól kezdődően a földgázfelhasználás 15 százalékos önkéntes csökkentésére fog javaslatot tenni a tagállamok számára. Ezzel kívánja kezelni azt a kockázatot, hogy Oroszország esetleg leállítja az energiahordozó szállítását. Ezt a célt egy olyan keretbe foglalnák bele, amely az EB által ma előterjesztendő keresletcsökkentési tervét követi majd. Ez a hírek szerint tartalmazni fog az intézkedés egy kötelező korlátozást kiváltó okot is, ha a helyzet súlyosbodik és az önkéntes korlátozás nem elegendő.

A „Mentsük meg a gázt a biztonságos tél érdekében” című terv keretében az EB olyan lépéseket kíván javasolni, amelyek a fűtés és hűtés csökkentését, valamint piaci alapú intézkedéseket tartalmaznak. A Bloomberg News által ismertetett bizottsági becsléstervezet szerint egy kemény tél esetén a régió bruttó hazai termékének akár másfél százaléka is veszélybe kerülhet, de ha sikerülne az önkéntes fogyasztásvisszafogást megoldani, akkor 0,4 százalékos GDP mérsékléssel is meg lehetne oldani a következő időszakot.

Az új rendelet célja egészen pontosan az, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék a gázigényt, elkerülve azt, hogy minden tagállamban kötelezővé kelljen tenni az energiafelhasználás csökkentését.

Az uniós tagállamoknak most el kell fogadniuk a javasolt gázkereslet-csökkentési célokat, és átfogó erőfeszítéseket kell tenniük a kereslet csökkentésére, ahol csak lehetséges. A kormányoknak arra kell kérniük az embereket, hogy kevesebbet fogyasszanak, és legyen bátorságuk elmondani a polgáraiknak, hogy Európa történelmének talán legnagyobb energiaválságát éli

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta el Simone Tagliapietra, a brüsszeli Bruegel agytröszt kutatója.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem