16 °C Budapest
Blue pipes going to oil refinery

Drasztikus gázfogyasztás-csökkentést kér az EU: kiszivárogtak a részletek

2022. július 20. 13:29

Órákon belül megjelenik az Európai Bizottság hivatalos terve a várható téli gázellátási problémák kezelésére. A Bloomberg értesülése szerint első körben önkéntes alapon 15%-os gázkereslet-csökkentésre kéri a tagországokat a testület a következő nyolc hónapos időszakban, de ha az nem lenne elég a téli helyzet kezelésére, akkor a Politico további információi szerint ez kötelező fogyasztáscsökkentésbe is átmehet. – írta meg a Portfolio.

Az Európai Bizottság augusztustól kezdődően a földgázfelhasználás 15 százalékos önkéntes csökkentésére fog javaslatot tenni a tagállamok számára. Ezzel kívánja kezelni azt a kockázatot, hogy Oroszország esetleg leállítja az energiahordozó szállítását. Ezt a célt egy olyan keretbe foglalnák bele, amely az EB által ma előterjesztendő keresletcsökkentési tervét követi majd. Ez a hírek szerint tartalmazni fog az intézkedés egy kötelező korlátozást kiváltó okot is, ha a helyzet súlyosbodik és az önkéntes korlátozás nem elegendő.

A „Mentsük meg a gázt a biztonságos tél érdekében” című terv keretében az EB olyan lépéseket kíván javasolni, amelyek a fűtés és hűtés csökkentését, valamint piaci alapú intézkedéseket tartalmaznak. A Bloomberg News által ismertetett bizottsági becsléstervezet szerint egy kemény tél esetén a régió bruttó hazai termékének akár másfél százaléka is veszélybe kerülhet, de ha sikerülne az önkéntes fogyasztásvisszafogást megoldani, akkor 0,4 százalékos GDP mérsékléssel is meg lehetne oldani a következő időszakot.

Az új rendelet célja egészen pontosan az, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék a gázigényt, elkerülve azt, hogy minden tagállamban kötelezővé kelljen tenni az energiafelhasználás csökkentését.

Az uniós tagállamoknak most el kell fogadniuk a javasolt gázkereslet-csökkentési célokat, és átfogó erőfeszítéseket kell tenniük a kereslet csökkentésére, ahol csak lehetséges. A kormányoknak arra kell kérniük az embereket, hogy kevesebbet fogyasszanak, és legyen bátorságuk elmondani a polgáraiknak, hogy Európa történelmének talán legnagyobb energiaválságát éli

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– mondta el Simone Tagliapietra, a brüsszeli Bruegel agytröszt kutatója.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 12:22
Barakonyi Szabolcs, aki a Telex indulásától volt a csapat tagja, eltte pedig szinte az sidktl az Ind...
MNB Intézet  |  2022. szeptember 27. 11:08
A szingapúri Nanyang Technological University-t 1991-ben hozták létre többek között azzal a céllal,...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 07:54
Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamats...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 06:03
Ha összevetjük a fenntarthatatlan gazdasági rendszerünket a klasszikus szerencsejátékkal, a lottóval...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 27. 13:46