35 °C Budapest
euros, lottery, eurojackpot

Újabb lakásárrobbanás következhet a gyenge forint miatt? Jöhetnek a külföldi befektetők

2022. június 27. 12:02

Az elmúlt hónapokban folyamatosan gyengült a forint árfolyam, mígnem elérte a mélypontot, és a 400-as lélektani határt is. Az árfolyam az export és import-tevékenységekre kifejtett komoly hatása mellett természetesen az ingatlanpiac helyzetét is jelentősen alakítja.

„Kettős helyzet ez természetesen” – mondta a Central Home szakértője, Ben-Ezra Orran. –„Miközben az átlagos magyar vásárlók értelemszerűen nehezebb helyzetbe kerültek, hiszen a gyenge árfolyam nehezíti a hitelképességüket, a külföldi befektetők számára ez egy pozitív változás, hiszen nekik alacsonyabb összeget kell mozgósítaniuk egy-egy tranzakcióhoz.”

Sokan, sokféleképpen elemezték a COVID hatásait, s a sok negatívum mellett egybehangzó megállapítás az is, hogy az extrém életkörülmények, az utazások elmaradása, a bezárkózott élet világszerte azt eredményezték, hogy az átlagemberek megtakarítása növekedett, ez pedig megalapozta a következő időszak vásárlóerejét.

„Magyarországon azért kicsit más a helyzet, mivel egyik válságból a másikba csöppentünk, közben pedig a forint alaposan meggyengült” – folytatja Ben-Ezra Orran. – „Így a legtöbb magyar ember, még ha keletkezett is extra megtakarítása, most fel kell, hogy élje, és nincs abban a helyzetben, hogy befektetéseket indítson. A hitelképes lakosság száma folyamatosan csökken, így maga a befektetési hajlandóság is egyre jobban visszaesik, ahogyan telik az idő, a helyzet pedig nem igazán javul.”

Hitelre lenne szükséged? Nézd meg melyik lakáskölcsönnel jársz a legjobban a Pénzcentrum kalkulátorában!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ingatlanközvetíő tapasztalatai szerint jelenleg tehát egyre kevesebb hitelképes hazai vevő van, viszont a befektetők száma most is növekszik. A külföldiek mellett magyar üzletemberek is keresik a kedvező befektetési lehetőségeket, továbbra is a kiadható, hosszú távú bérlésre alkalmas, jó állapotú ingatlanok iránt kiemelt az érdeklődés.

Az extrém piaci helyzet miatt ugyanakkor nemigen lehet jóslatokba bocsátkozni, hogy mi várható az év hátralévő részében. Továbbra is kérdés, hogy az elmúlt két év elmaradása után vajon idén nyáron megjelennek-e nagyobb létszámban a külföldi befektetők. A szakértő véleménye szerint a következő időszakban a tranzakciószám valószínűleg csökkeni fog, de a nyári hónapokban talán még kevésbé lesz az árcsökkenés számokban érzékelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 11:04
Ezúttal a NASCAR-ban méreti meg magát az F1-bl tavaly visszavonult legenda. Az ARENA4 és az ARENA4+...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?