30 °C Budapest
The Hungarian Parliament Building on the Banks of the Danube at dawn.

10 brutális gazdasági kihívás: ezzel kell most megküzdeni az új Orbán-kormánynak

2022. április 4. 10:01

Vasárnap újabb kétharmados győzelmet aratott a Fidesz a választáson, azonban nem lesz könnyű dolga az ötödik Orbán-kormánynak – olyan kemény gazdasági problémákat kell megoldania, mint a magas infláció, az instabil forintárfolyam vagy a háború miatt kialakult helyzet – írja a Portfolio

1. Orosz-ukrán háború

Az Ukrajnában zajló háború hatásait egyelőre még nem lehet megmondani, de az már most biztos, hogy emiatt még magasabb lesz az infláció, a gazdasági növekedés pedig alacsonyabb. Magyarországnak egszerre kell támogatnia a szankciókat és biztosítania az energiaellátását, miközben a hozzánk érkező nagyszámú menekültet is el kell látni.

2. Magas infláció

Az utóbbi egy évben rekordmagas volt az infláció itthon, a háború ezen pedig csak rontott. A mostani várakozások szerint éves átlagban is 8-9% lesz a drágulás, de a 10% sem elképzelhetetlen.

3. A gazdasági növekedés lassulása

A nyersanyagárak emelkedése, a nyugati szankciók és a háború miatt már most biztos, hogy a vártnál alacsonyabb lesz idén a magyar gazdaság növekedése – a korábbi 6%-ról az MNB 2,5-4,5 %-ra rontotta előrejelzését,a kormány pedig 3-4-re.

4. Mi lesz a rezsicsökkentéssel?

Jelenleg itthon a lakosság nem érzékeli még az energiaárak drágulását, ugyanis a hatósági áron vásároljuk az áramot és földgázt. Azonban kérdés, ez meddig lesz fenntartható: ilyen magas energiaköltségek mellett az MVM fizeti meg a veszteséget, ami éves szinten akár 1000 milliárd forintba is kerülhet. Amennyiben nem csökkennek a piaci árak, nagyon valószínű, hogy nálunk is drágulás jöhet.

5. Költségvetési hiány

Többek között az MVM és az MNB vesztesége miatt a költségvetési kiigazításra lehet szükség: a várható hiány magasabb, miközben a gazdasági növekedés valószínűleg alulmarad a várakozásokhoz képest.

6. A forint stabilizálása

A háború kitörésekor azonnal gyengülésnek indult a forint, elérte a 400-as lélektani határt is. Innen azóta sikerült visszajönni, de a 360-370-es szint tartósan gyengének mondható. Nagyon fontos lenne az árfolyam kiszámíthatósága a gazdasági tervezés és az export szempontjából is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

7. Az uniós támogatások kérdése

Szintén fontos kérdés, hogy az Unió elfogadja-e a magyar helyreállítási tervet. Orbán Viktor már sürgette ennek a pénznek az utalását, azonban az utóbbi években a Brüsszellel folytatott vita miatt kérdéses, megkapjuk-e ezeket a pénzeket.

8. A kamatstop vége

A kamatstoppal a kormány ugyan befagyasztotta a változó törlesztésű hitelek növekedését, ez viszont június végén lejár, ami nagyon sok adóst fog kellemetlenül érinteni. A jelenlegi gazdasági helyzet miatt hirtelen óriásit növekedhetnek a törlesztők, ha a kormány nem talál ki valamilyen megoldást.

9. A hatósági árak

A kormány eddig az üzemanyag- és élelmiszer-árstoppal igyekezett visszafogni a magas inflációt. Ezek az intézkedések azonban szintén lejárnak áprilisban és májusban, így szintén megoldást kell találni arra, hogyan tudják ezeket kivezetni anélkül, hogy óriási áremelkedés jönne.

10. Elszálló élelmiszerárak

Az élelmiszerek emelkedését valamennyire csökkentette az árstop, azonban ez nemsokára megszűnik, ráadásul az ukrán háború miatt világszintű ellátási problémák várhatóak, melyeket itthon is meg fogunk érezni. A kukorica, a gabona, a növényi olajak és a műtrágya hiánya mind problémát fog jelenteni nálunk is, amire az új kormánynak kell megoldást találni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 12:00
Lehetség lesz a Twitter-bejegyzések utólagos módosítására, azonban csak ers korlátok között.
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?