14 °C Budapest
Stack of US $1 bills with bills flying away on yellow shelf, green background

Ők a világ 10 leggazdagabb embere: Gondoltad volna, ki a világ leggazdagabb embere idén is?

2022. január 16. 11:06

Millió, milliárd, dollár-milliárd: az átlagember számára szinte felfoghatatlanul magas összegek, nullák végeláthatatlan sora, politikai befolyás, luxusingatlanok és jachtok, illetve olyan cégek, amelyek bármelyik sci-fiben megállnák a helyüket. Kik birtokolják ezeket a mesés vagyonokat és hogyan jutottak hozzá, mi a titka a sikertörténetüknek?

Cikkünkben eláruljuk, ki a világ 10 leggazdagabb embere, és hogy ki ma a világ leggazdagabb embere, aki ráadásul évek óra vezeti a Forbes nemzetközi világranglistáját. Honnan származik a vagyonuk és milyen cégek, világmárkák köthetőek a nevükhöz, mennyi a becsült vagyonuk, és mennyit érhetnek az általuk birtokolt vállalatok? A jelenlegi becslések szerint milyen változások lehetnek a ranglistán a következő évek során? Mennyi vagyonnal rendelkezik a leggazdagabb nő a világon?

A mérhetetlen gazdagság nyomában

Az emberi civilizáció fejlődése során hamar tudatosult bennünk, hogy a különféle javak felhalmozása, fejlesztése és befektetése – legyen szó akár egy kevés vetőmagról, egy szerszámról, vagy termőföldről – hasznos számunkra. Az alaptőkénkből, akár a tudásunkból, ha sikeresen gazdálkodunk vele, évről évre nagyobb hasznot hozhatunk a konyhára, és ha ügyesek vagyunk, még a leszármazottaink is élvezhetik ennek az előnyeit. Habár a legtöbb ember törekszik a nyereségességre, mindig vannak olyan személyek, akik a vagyonszerzés művészetét jobban csinálják másoknál – nevezhetjük ezt tehetségnek, szerencsének, vagy üzleti érzéknek, a lényeg, hogy képesek arra, hogy innovatív ötleteiknek, sikeres pénzügyi döntéseiknek köszönhetően kiemelkedjenek a tömegből és betörjenek a világpiacra, kiépítve ezzel saját birodalmukat.

A történelem során számos sikertörténetet megismertünk: ilyen volt többek között a mesés vagyont felhalmozó Rothschild család is, akiknek működését számtalan izgalmas legenda és összeesküvés-elmélet övezi. Habár sokáig őket tartották a világ leggazdagabb családjának, ma már nem szerepelnek a világ 10 leggazdagabb embere között. A Google és az Amazon korában egészen mást jelent a világ leggazdagabb emberei közé tartozni, hiszen akkora multinacionális óriásvállalatokról beszélünk, amelyek az egész bolygót behálózzák – a legizgalmasabb az egészben pedig az, hogy a világ leggazdagabb emberei közül sokan az átlagemberek sorából emelkedtek ki: ahhoz, hogy a világ leghatalmasabb emberei közé tartozzanak, elegendő volt néhány évtized, sőt, van, akinek csak néhány év!

Hol élnek a világ leggazdagabb emberei? (Forrás: Forbes.com)
Hol élnek a világ leggazdagabb emberei? (Forrás: Forbes.com)

A Forbes világranglistája

A Forbes minden évben nyilvánosságra hozza a világ leggazdagabb embereinek listáját – ez legutóbb tavaly júliusban történt meg, vagyis egyelőre idén is ez a ranglista a mérvadó, míg ki nem jön az új Forbes ranglista 2022 évre. Ezekről a ranglistákról – akár a Forbes, akár a Business Insider összesítéseit nézzük – tudnunk kell, hogy nagyon gyorsan és nagyon nagymértékben változhatnak, illetve az sem mindegy, hogy egy évre vonatkozóan, vagy real-time vagyonbecslést nézünk, mert mind más összegeket adhatnak ki.

A szereplők vagyona a Forbes listán dollárban van megadva, becsült értéküket folyamatosan befolyásolja a tőzsde változása, illetve a részvények árfolyam-ingadozása. Legutóbb a világ legtehetősebb embereinek összeállításában 2755 személy kapott helyet, vagyis az előző évhez képest 660-nal többen érték el a nemzetközi „milliárdos” státuszt. A toplistán magyar nevek is feltűnnek: míg Mészáros Lőrinc (~1,5 milliárd) a 2035., addig Csányi Sándor (~1,2 milliárd) a 2387. helyen kapott helyet.

Az olyan megszokott nevek mellett, mint Bill Gates vagy Jeff Bezos, megállíthatatlanul tör előre Elon Musk, és a sokak számára ismeretlennek tűnő Bernard Arnault is, aki családjával együtt a világ legnagyobb luxuscikk-konglomerátumát birtokolja. Nézzük, kik a világ leggazdagabb emberei jelenleg a Forbes éves listája alapján!

Ki jelenleg a világ 10 leggazdagabb embere?

1. Jeff Bezos – 177 milliárd $

Jeff Bezos az Amazon e-kereskedelmi óriáscég alapítója, 2019-ig vezérigazgatója, 2018-ban vette át a vezető helyet a Forbes ranglistáján, mégpedig Bill Gates-től. Bezos az Amazon 16%-át birtokolja; feleségétől, MacKenzie-től 2019-ben vált el, az Amazonban lévő részesedésének negyedét neki adta (felesége vagyonával együtt összesen 212,4 milliárd dollárral uralnák a listát). Amellett, hogy a garázsban létrehozott könyvkereskedés a világ egyik legnagyobb kereskedőhálózatává nőtte ki magát, Jeff Bezos szenvedélye az űrutazás is: Blue Origin nevű űrhajózási vállalatának célkitűzése, hogy rendszeresen utasokat szállítson a világűrbe.

2. Elon Musk – 151 milliárd $

Habár Musk és Arnault nagyon szoros versenyben vannak, a Forbes összesítése szerint Musk körülbelül egymilliárd dollárral megelőzte a luxustermék-forgalmazó óriást. Érdekesség, hogy Elon Musk a korábbi években még nem szerepelt a TOP 10-es listán, azonban a kedvező széljárásnak köszönhetően egyből a dobogóra ugrott. A dél-afrikai származású amerikai-kanadai mérnök, feltaláló, kreatív vállalkozó és nem mellesleg multimilliárdos a Tesla befektetője és vezérigazgatója, emellett nevéhez fűződik számos más cég mellett a SpaceX űrtechnológiai cég és a PayPal is. Musk nem titkolt célja, hogy elektromos autóiparával forradalmasítsa a közlekedést, nyissunk az űrutazás felé, illetve nagy érdeklődést mutat a kriptovaluták irányában is.

3. Bernard Arnault - 150 milliárd $

Bernard Arnault és családja 2018 óta stabilan tartja a 3-4. helyezését a Forbes ranglistáján, a család mesés vagyonának forrása pedig nem más, mint az LVMH cégcsoport. A francia LVMH 1987-ben jött létre a Moët pezsgőgyártó, a Henessy konyakgyártó és a Louis Vuitton divatmárka egyesüléséből. Az LVMH jelenleg a világ legnagyobb luxusáru-társasága, összesen 70 márka tartozik a csoportba, többek között a Sephora is, azonban mindvégig megmaradt a cég zászlóshajójának a Louis Vuitton.

4. Bill Gates – 124 milliárd $

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy Bill Gates állandó szereplője a ranglistának, amelyet 2000-2007 között, 2009-ben, illetve 2014-től 2017-ig vezetett, míg Bezos le nem taszította az első helyről. Bill Gates a Microsoft szoftvercég megalapításából gazdagodott meg (a világ legtöbb számítógépe ma is a Windows operációs rendszert használja), azonban ma már a Microsoft részvényeknek mindössze csak 1%-át birtokolja. Volt feleségével jelenleg a Bill és Melinda Gates Alapítvány működtetésével foglalkoznak, ami a világ legnagyobb magánjótékonysági alapítványa; céljuk a globális egészség javítása és a betegségek leküzdése.

5. Mark Zuckerberg – 97 milliárd $

Mark Zuckerberget nem sok mindenkinek kell bemutatnunk, hiszen az amerikai programozó, a Facebook egyik alapítója ma is birtokolja a Facebook részvények 17%-át. Zuckerberg 2016 óta stabilan szerepel a TOP10-es ranglistán, tökéletes példája azoknak, akik fiatalon, saját erejükből váltak nemzetközi szinten is meghatározó milliárdosokká. Mark Zuckerberg mindössze 19 éves volt, amikor a Harvard egyetemen lefektette a Facebook alapjait, platformja azóta is a globális kommunikáció egyik legmeghatározóbb szereplője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

6. Warren Buffett – 96 milliárd $

Warren Buffett, aki 2008-ban már vezette a Forbes listáját, szintén az amerikai milliárdosok csapatát erősíti: a Berkshire Hathaway befektetési holding vezetőjeként több mint 60 céget irányít, amelyek között megtalálhatjuk többek között a Duracellt, a Dairy Queen étteremláncot, vagy a Geico biztosítót. Buffett vérbeli üzletember, elhíresült arról, hogy első részvénye megvásárlásakor mindössze 11 éves volt. Üzleti érzékei miatt gyakran nevezik „omahai bölcs”-nek is, emellett azt is érdemes tudnunk róla, hogy a világ egyik leggazdagabb embereként ma is, szinte puritán életstílust folytat: az 50-es években megvásárolt házában él, és szerény, nagyvállalati menedzseri fizetést vesz fel, évente kb. 100.000 dollár értékben. Buffett 2006-ban vagyonának több mint 4/5-ét a Bill és Melinda Gates Alapítványnak adományozta, azzal a feltétellel, hogy adománya csak addig érvényes, míg Bill és Melinda részt vesznek az alapítvány működtetésében.

7. Larry Ellison – 93 milliárd $

Larry Ellison, szintén amerikai üzletember vagyona az Oracle szoftvercégből származik, ahol igazgatótanácsi elnöki és technológiai főtanácsadói pozíciót tölt be, mindemellett 2018 óta a Tesla igazgatótanácsának is tagja. Az Oracle kezdetben a CIA számára hozott létre adatbázist, majd felismerve az ügyfélkapcsolat-kezelési adatbázisok iránti növekvő igényt, céget alapított; később megvásárolva a Sun Microsystems céget és betört a hardverpiacra is. Érdekesség, hogy szinte teljes egészében ő birtokolja a hawaii Lanai szigetet.

8.Larry Page – 91,5 milliárd $

Larry Page, habár kevésbé híres, mint Bill Gates, szintén a Google társalapítója, korábbi vezérigazgatója, ő a Google PageRank rangsorolási algoritmus feltalálója. Mint a világ számos más milliárdosának, neki is szenvedélye a világűr, így szívesen fektet be az űrkutatásba. Finanszírozza a Planetary Resourcest, a Flying Car-t, a Kitty Hawk és az Opener startup cégeket.

9. Sergey Brin – 89 milliárd $

A szovjet származású Sergey Brin és Larry Page együtt hozták létre a Google keresőmotorját, hozzájárulva ahhoz, hogy a Google a világ egyik vezető technikai cégévé fejlődhessen. A két feltaláló a Stanford Egyetemen találkozott, ahol doktori képzésüket kezdték el. A keresőmotort egy garázsban hozták létre, 1998-ban – Bezoshoz hasonlóan -, és 2004-ben már kinn volt a tőzsdén is. Brin ma a Google anyacégének, az Alphatbet holdingnak az elnöke.

10. Mukesh Ambani – 84,5 milliárd $

Habár világ leggazdagabb embere 2021 évi listáján majdnem minden üzletember amerikai, az indiai származású Mukesh Ambaninak is sikerült feljutnia a 10. helyre.  Ambani, a mumbai származású iparmágnás a Reliance Industries Limited, India jelenleg legértékesebb vállalatának vezető személyisége, amelyet ma már multinacionális konglomerátumként tartunk számon. A vállalat a textiliparból indult, azonban ma már a RIL termékei között van földgáz és energia, sőt, még távközlés is.

Ki a világ leggazdagabb nője?

Feltűnő lehet, hogy a világ 10 leggazdagabb embere között – jelenleg – nem szerepel női név. Aggodalomra semmi ok, az üzletasszonyok is képviseltetik magukat a világ leggazdagabb emberei között szép számmal: jelenleg a leggazdagabb nő a világon a Forbes nyilvántartása szerint a francia származású Fracoise Bettencourt Meyers és a családja, aki az előkelő, 12. helyezést érte el 2021-ben. Fracoise Bettencourt Meyers vagyona a L’Oréal szépségipari márkából származik, amelyet még a nagyanyja alapított, jelenlegi becsült vagyona 73,6 milliárd dollár.

Ki ma a világ leggazdagabb embere, ki volt és ki lesz?

Meglepődnénk, milyen gyorsan változik a világ leggazdagabb embereinek listája: mindössze néhány évvel ez előtt, illetve a múltszázadban teljesen más nevek szerepeltek a világ 10 leggazdagabb embere között. Olyan hírességek voltak a világ leggazdagabb emberei régen, mint például Cornelius Vanderbilt, Henry Ford, John D. Rockefeller, vagy éppen I. Vilmos angol király.

Ki a világ leggazdagabb embere 2022 évében?

A jelenlegi becslések szerint 2021 év végén Elon Musk megelőzte Bezost a leggazdagabb emberek ranglistáján (a második helyezett pedig Arnault), kérdés azonban, hogy a Forbes 2022 világ leggazdagabb embere címet megkapja-e idén, vagy Bezos visszaveszi a vezetést. Mindig képlékeny, hogy ki lesz a világ leggazdagabb embere, hiszen meglepő gyorsasággal, drasztikus változások mehetnek végbe a tőzsdén, így 100%-os pontossággal a következő évi ranglista sem jósolható meg – tehát még az sem kizárt, hogy ennyi év után Bill Gates visszaveszi az első helyet, vagy hogy megint egy új szereplő tör az élre – Elon Muskhoz hasonlóan -, aki korábban nem szerepelt a TOP-listán.

Nézzük, ki volt korábban a világ leggazdagabb embere, és hogy kik jutottak mellette a világ leggazdagabb emberei között dobogós helyezésre!

  • Ki a világ leggazdagabb embere 2021 évében?
  1. Jeff Bezos
  2. Elon Musk
  3. Bernard Arnault
  • Ki a világ leggazdagabb embere 2020 évében?
  1. Jeff Bezos
  2. Bill Gates
  3. Bernard Arnault
  • Ki a világ leggazdagabb embere 2019 évében?
  1. Jeff Bezos
  2. Bill Gates
  3. Warren Buffett
  • Ki a világ leggazdagabb embere 2018 évében?
  1. Jeff Bezos
  2. Bill Gates
  3. Warren Buffett
  • Ki a világ leggazdagabb embere 2017 évében?
  1. Bill Gates
  2. Warren Buffett
  3. Jeff Bezos
  • Ki a világ leggazdagabb embere 2016 évében?
  1. Bill Gates
  2. Amanico Ortega
  3. Warren Buffett
  • Ki a világ leggazdagabb embere 2015 évében?
  1. Bill Gates
  2. Carlos Slim
  3. Warren Buffett

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem