20 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Új forintérmeket adnak ki Magyarországon: így fognak kinézni

2021. augusztus 3. 09:33

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent MNB elnöki rendelet értelmében a jegybank – a forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából – 5 forintos címletű érméket bocsát ki, hat különböző előlappal. A forint történetének legnagyobb példányszámban forgalomba hozott forgalmi érme emlékváltozatai lesznek ezek.  

A Matolcsy György által jegyzett rendelet szerint a kibocsátás időpontja augusztus 3. Az érmék réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készültek, súlyuk 4,2 gramm, átmérőjük 21,2 mm, peremvastagságuk 1,6 mm, szélük sima - tartalmazza a rendelet.

Az érmék előlapján, a középmezőben a „FORINT” szó egy-egy betűje – az „F”, az „O”, az „R”, az „I”, az „N” vagy a „T” betű – látható, a háttérben a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri épülete homlokzatának egy-egy részletével. Az érmék szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban, fent a „75 ÉVES A FORINT” felirat, lent a „MAGYARORSZÁG” felirat és a „2021” verési évszám olvasható - mondja ki a rendelet, melynek harmadik paragrafusából az is kiderült: az érmékből 12 millió - változatonként 2 millió - darab készíthető.

Kép forrása: Magyar Közlöny
Kép forrása: Magyar Közlöny

A jegybank egyébként közleményt is kiadott hétfőn az új érme kibocsátásáról. Az érmék, megfelelő sorrendbe helyezve, a FORINT szót formálják, illetve mozaikként a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri székházát jelenítik meg. 

Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Arra is kitér az MNB, hogy a forint történetének legnagyobb példányszámban forgalomba hozott forgalmi érme emlékváltozatai lesznek ezek. A különleges ötforintosok a kibocsátást követően – a készpénzforgalmi igényekhez igazodóan – fokozatosan terjednek majd el a forgalomban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?