30 °C Budapest
Businessman hand pointing to IMF (International Monetary Fund) sign on virtual sceen

Bombameglepetés a GDP-adatokban: Orbán ígérete teljesülhet

2021. június 30. 10:06

Az IMF friss előrejelzése szerint 6,2 százalékot fog nőni idén a magyar gazdaság. Az értékelésben az IMF javaslatokat is megfogalmazott. 

Javította a 2021-es magyar gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését az IMF. A korábbi 4,3 százalékos várakozás most 6,2 százalékra módosult. A Valutaalap a 4. cikk szerinti éves felülvizsgálatában alapvetően elismerően nyilatkozik a magyar kormány válságkezeléséről, azt írják, a döntéshozók válasza a krízisre jelentős volt és idejében érkezett.

Az MNB likviditásnövelő intézkedéseiről is hasonlóan vélekednek, és arról is szólnak, hogy a válságra adott monetáris politikai válasz megfelelő volt, az infláció átmeneti kiugrása pedig elfogadható. Szerintük a közeljövőben a monetáris kondíciók mérsékelt szigorításánál többre nem lesz szükség.

Az értékelésben javaslatokat is megfogalmaz az IMF, egyebek mellett arról írnak a szakértők, hogy Magyarországnak a jövőben prioritásként kell kezelnie a válság okozta sebek begyógyítását és a gazdaság fenntarthatóbbá, rugalmasabbá tételét. E célok elérésében segíthet szerintük a kkv-k célzott támogatása, a megerősített szociális védőháló, valamint az infrastruktúrába és a humántőkébe történő beruházás. 

A 6,2 százalékos GDP-előrejelzés amiatt is különösen lényeges, mert nemrég jelentette be Orbán Viktor, hogy ha eléri az 5,5 százalékot a 2021-es növekedés, akkor a gyereket nevelő szülők az átlagbér szintjéig visszakapják az év során befizetett szja-jukat.
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?