19 °C Budapest
A bitcoin LED sign diplayed in a shop window offers service.

Van, amin nem fog a válság: egy év alatt tízszeresére nőtt a kriptovaluta piac

2021. május 28. 16:33

15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni Magyarországon 2022-től a kriptoeszközök kereskedésén és bányászatán elért nyereség után. Világszerte egyre nagyobb állami figyelmet kap a terület megfelelő szabályozása, hiszen a kriptovaluták globális piaci kapitalizációja májusban új történelmi rekordot döntött, 2500 milliárd dollárral, és az ezt követő visszaesés ellenére is egyértelmű: egyre fontosabb szerep jut ezeknek az eszközöknek a világgazdaságban.

Egy év alatt növekedett tízszeresére a kriptovaluták piaca: miközben 2020 májusában csupán 250 milliárd dollár volt a globális piaci kapitalizáció, idén májusban már 2500 milliárd dollárral döntött történelmi csúcsot. Ezt a rekordot ugyan egy jelentős visszaesés követte, de a visszarendeződés máris elkezdődött – és a piac még bezuhanása után is több mint hétszerese maradt egy évvel korábbi méretének. A trend tehát világos: egyre fontosabb szerep jut a világgazdaságban a kriptovalutáknak, ebből adódóan egyre nagyobb a hangsúly az eszközök szabályozásán is.– derült ki Krocsek Attila, a magyar tulajdonú fintech cég, a BlockBen szakértőjének elemzéséből.

A világ számos országa mellett már Magyarországon is egyre nagyobb állami figyelmet kapnak a kriptovaluták, digitális eszközök és az egész piac megfelelő szabályozása, ami pozitív hatással van a piac stabilitásának növekedésére

– fogalmaz a szakértő,

Krocsek kiemeli: ennek a szabályozói tevékenységnek egyik legújabb eleme hazánkban, hogy 2022. január 1-jétől immár az szja-törvény külön szakasza foglalkozik a kriptoeszközökkel. Jövőre már egységesen 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni a kereskedésen és a bányászaton elért nyereség után Magyarországon.

Szociális hozzájárulás nem terheli a fenti tevékenységeket, ráadásul a hozzájuk kapcsolódó költségek jelentős része – akár a villanyszámlák vagy a tőzsdéknek fizetett díjak is – levonhatók a nyereségből. Először a 2023 májusában esedékes adóbevallásokban kell szerepeltetni ezeket a tevékenységeket. Fontos része a csomagnak, hogy akik eddig adózatlan hozamot realizáltak kereskedésen vagy bányászaton, azok 5 évre visszamenőlegesen adóamnesztiát kapnak, amennyiben visszamenőleg adóznak a tevékenységekből származó nyereségből. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Blockchain Magyarország Egyesület adatai szerint egyébként hazánkban a kriptovalutákban tartott vagyon mértéke eléri a 300 milliárd forintot.

Világszerte zajlanak törekvések a piac regulációjára: az Európai Unióban jelenleg is folyik a Crypto Asset Regulation kidolgozása, amely uniós szinten szabályozná a kriptovaluták piacát. Kína pedig az elmúlt hetekben rendkívül szigorú és célzott szabályozási intézkedéseket jelentett be, melyek elemzők szerint a digitális jegybanki valuta bevezetésének támogatására irányulnak. A világ első hivatalos digitális jegybanki valutáját a kínai kormány a 2022. februári pekingi téli olimpiai játékok idejére már széles körű használatra szeretné bocsátani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?