6 °C Budapest
Digital generated image of financial line chart showing fallings because of coronavirus COVID-19 on blue background.

Itt az elemzők jóslata: így pattanhat fel a magyar gazdaság 2021-ben

2021. április 21. 20:03

Sorra jönnek ki az előrejelzések a magyar gazdaság állapotát illetően. A Raiffeisen Bank például 2021-re 5 százalékos növekedést prognosztizál, míg a Takarékbank jóslata szerint idén akár 6,6 százalékos GDP-növekedés is jöhet.

Raiffeisen: éves szinten 5 százalékos növekedés várható

Az idei első negyedévben a gazdaság teljesítménye még negatív lehet, de április-júniusban már kétszámjegyű GDP-bővülés következhet be, éves szinten pedig 5 százalékos növekedés várható Magyarországon - ismertette Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője a pénzintézet legfrissebb előrejelzését.

Az elemző szerint a keleti vakcináknak is köszönhetően a második negyedévben már szinte teljes nyitással lehet számolni. A vírus új mutánsainak megjelenése ugyanakkor veszélyeztetheti a forgatókönyvet - jelezte. Jövőre tovább gyorsulhat a növekedés, mivel a turizmus kilábalási folyamata elhúzódhat, továbbá az európai uniós alapok gyors ütemű felhasználása is fűteni fogja a gazdaságot - mutatott rá Török Zoltán.

Az államháztartási hiány magas marad, idén várhatóan 8 százalék közelében alakul, jövőre pedig 5 százalék felett lehet - közölte az elemző utalva arra, hogy 2022-ben választási év lesz. Az államadósság GDP-arányos mutatója ugyanakkor a jelenlegi 80 százalék körüli szinten tetőzhet, utána pedig a kedvező gazdasági adatoknak köszönhetően újra csökkenő pályára állhat - tette hozzá.

Török Zoltán megjegyezte, hogy a hiányszint és az államadósság megemelkedése miatt semmiféle retorzió nem várható a hitelminősítőktől vagy az Európai Uniótól, a járvány körülményei között "ez egy teljesen elfogadott gazdaságpolitikai irányzat". A gazdaságot a költekező fiskális politika mellett a növekedéspárti monetáris politika is támogatja - húzta alá a közgazdász utalva arra, hogy az infláció ugyan emelkedik, de egyelőre nem veszélyezteti a Magyar Nemzeti Bank ösztönző hozzáállását.

Az infláció a pénzintézet előrejelzése szerint április-májusban 5 százalék közelébe emelkedik, az év egészében pedig 4,1 százalék, jövőre pedig 3,4 százalék lehet. A Raiffeisen elemzője azzal számol, hogy nem lesz szükség a kamatszint megemelésére, ugyanakkor azt is hozzáfűzte, hogy a piac Magyarországon és több másik régiós országban beárazta már a kamatemelést.

Takarékbank: idén 6,6 százalékos GDP-növekedés jöhet

Az idén erőteljesen, 6,6 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék (GDP), a harmadik negyedévben a GDP már elérheti a járvány előtti szintet - ismertette a legfrissebb előrejelzést Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A pénzintézet elemzői előző, januári prognózisukban még 6,8 százalékos növekedést vártak. Suppan Gergely kifejtette:

Az infláció az idén átlagosan 3,9-4 százalék lehet a Takarékbank elemzési központjának legfrissebb előrejelzése szerint a tavalyi 3,3 százalék után, és nem tartják kizártnak, hogy az év második felében a jegybank kamatot emel. Jövőre 6,7 százalékkal bővülhet a gazdaság, 2023-ban 4,4 százalékkal. Az infláció 2022-ben 3,4 százalék, 2023-ban 3,2 százalék lehet az előrejelzés szerint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az iparban az első negyedévi enyhe emelkedést követően a második negyedévben jelentős felpattanást várnak, akkor az ágazat a teljes GDP-t 8-9 százalékponttal húzhatja. A bázishatás miatt áprilisban 65-70 százalékkal ugorhat meg az ipari termelés - mondta Suppan Gergely. Az építőipar március-áprilisban szintén felpattanást mutathat, a szerződésállományok kedvezőek, felfutnak a lakásfelújítások, beindulnak a lakásépítések az állami és uniós fejlesztésekkel együtt az elemző szerint.

Kitért arra, hogy az inflációhoz az üzemanyagok és a dohányáruk csakem 3 százalépontot adnak hozzá április-májusban, emiatt átmenetileg 5 százalék fölé emelkedhet a mutató. Jelentős felfelé mutató kockázatnak nevezte az olajáremelkedést, az acél és rézárak emelkedését, és számos más egyedi "ársokkot", köztük a takarmányárak, terményárak megugrását.

A gazdasági növekedésre a legfontosabb hátráltató tényező lehet Suppan Gergely szerint, ha a lakosság elutasítja az oltásokat.

A kiskereskedelem megtorpant, már az újabb korlátozások előtt, a márciusi esés után áprilisban térhet vissza a növekedés. A csökkenést csak részben ellensúlyozhatja az internetes kereskedelem élénkülése - jegyezte meg, hozzátéve: az ágazat az év közepétől nyerheti vissza a lendületét, az idei GDP-hez azonban érdemben nem tud hozzátenni. A vendéglátás idén részben magához térhet, a teraszok nyitása gyorsíthatja a helyreállást.

Az államadósság-ráta a mérséklődő finanszírozási igény, az előfinanszírozás, valamint az érdemben megugró nominális növekedés hatására az idei évtől ismét csökkenő pályára állhat, 2021-ben 77,2 százalékra, 2022-ben 73 százalék közelébe süllyedhet. Suppan Gergely szerint az uniós átlaghoz képest jobban áll a magyar adósságráta, a dél-európaiakkal pedig "össze se lehet hasonlítani", annyival jobb. Kedvezőnek nevezte az adósság finanszírozási szerkezetét, főként a lakossági megtakarítások jelentős szintje miatt, illetve az alacsony, 20 százalék alatti devizaarány okán.

A járvány lecsengéséig várhatóan marad a mostani forint/euró árfolyam, tavaly nyár óta gyakorlatilag a 360 +/-5-ös sávban tartózkodik kisebb-nagyobb volatilitás közepette, és a világgazdasági helyreállás első jeleinek felbukkanásáig a kivárás és az oldalazás lehet az irány - vélik az elemzők. A Takarékbank és a Magyar Bankholding elemzői több forgatókönyvet is felvázoltak, ezek abban térnek el egymástól, hogy a korábbi növekedési trendhez mikor térhet vissza a gazdaság. Az alapforgatókönyv szerint ez már idén a 3. negyedévben megtörténik, a legrosszabb verzió szerint viszont csak 2022 év elején.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem