28 °C Budapest

Te mennyit kapsz vissza a bankodtól? Egyszerűen kiszámolhatod

Pénzcentrum
2014. június 27. 16:51

Egy olvasónk kiszámolta, neki mekkora összeg jár vissza a folyósítási árfolyamrés miatt, és meghökkentő számot kapott eredményül. Megmutatjuk, hogyan tudod kiszámolni, hogy te mennyit kapsz vissza, ennyivel biztosan csökkenni fog a tőketartozásod.

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy egy átlagos devizahitelesnek mennyi pénz jár vissza. Egy olvasónk kiszámolta, hogy neki mennyi lesz a visszakapott összege a folyósítási árfolyamának köszönhetően. Megdöbbentő szám jött ki.


Nézzük meg, hogy mekkora összegű hitelt vett fel az olvasónk és ez alapján mennyi jár vissza neki. Érdekes, hogy nem a legtöbb helyen elterjedt svájci frank alapú, hanem euró alapú hitelről beszélhetünk, így ne lepődjünk meg a használt árfolyamon. Az is lényeges, hogy amikor lehetőség volt erre, akkor a hitel kiváltásra került (egy másik euró alapú hitellel), vagyis már nem élő szerződésről van szó, igaz a másik szerződés továbbra is él.

A szerződésben a folyósított forint volt rögzítve, ami 9 millió 450 ezer forint volt. Ez a 264,6 forintos folyósítási árfolyamon átszámolva 35 714 eurónak felel meg, és a folyósítás reggel történt, vagyis az előző napi MNB középárfolyamon kellett volna a pénzt elküldeni. Így viszont az euró mennyiségét alapul véve 9 725 715 forintnak kellett volna megérkeznie, vagyis 275 715 forinttal többnek, mint amennyit valójában kapott az ügyfél.


Három érdekesség van ebben az esetben, az egyik, hogy az árfolyamrés mérete az átlagosnál jóval nagyobb, mintegy nyolc forintos, ez az egyik oka a tetemes különbözetnek. A másik érdekesség, hogy a törlesztőrészletekből csak kisebb összegre számíthat az ügyfél, mivel 2010 végétől már kötelező volt a lakáscélú devizahitelek esetén az MNB középárfolyam használata.

A harmadik érdekesség az, hogy az ügyfél kiváltotta az euró alapú devizahitelét egy másik euró alapú hitellel, amiből szintén jár neki vissza pénz, igaz ez a kedvezőbb árfolyamrésnek köszönhetően valamivel kisebb, mintegy 116 ezer forintot tesz majd ki. Bár a hitelkiváltás azt jelenti, hogy végtörlesztett az ügyfél, ezt nem a kedvezményes végtörlesztés keretein belül tette, így visszajár neki a törvényjavaslat alapján a pénz mivel öt éven belül zárta le a szerződést.

Hogyan számoljam ki a folyósítási árfolyam miatti visszatérítés mértékét?

A legegyszerűbb a folyósítási árfolyam esetében kiszámolni a visszajáró összeg mértékét, így erről egy infografikát állítottunk össze:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Először keresd meg a folyósítási értesítőd, ezen alapvetően fontos adatok vannak, amelyek nélkül nem tudod kiszámolni a neked járó összeget
  • Erről szükséges adat a folyósítás összege forintban, és a folyósítás árfolyama, az összeget el kell osztani az árfolyammal, így megkapjuk a devizában mért tartozásunkat
  • Ezután keresd ki az előző napi MNB árfolyamot, amit itt találsz meg
  • Az MNB árfolyammal szorozd fel a devizatartozást, így megkapod, hogy mekkora összeget kellett volna megkapnod valójában
  • Vond ki a kapott összegből a ténylegesen folyósított összeget, így megkapod azt, hogy mekkora volt a veszteséged a folyósítási árfolyamrésen
    Kattints az infografikára a nagyításhoz!


Mi a helyzet a többi visszajáró összeggel?

A törlesztéskori árfolyam kiszámolása és az egyoldalú kamatemelések miatt visszajáró pénzek kiszámítása ennél jóval összetettebb számításokat igényel, mivel minden hónapban ki kell számolni az árfolyamkülönbözet, illetve a kamatkülönbözet mértékét, ami igen hosszadalmas számítási metódust jelent. Ennek ellenére ezek után is jár vissza pénz a ma benyújtott törvényjavaslat értelmében, ennek a pontos kiszámítása a bankok dolga lesz. Fontos, hogy a pénzt nem készpénzben kapják meg az ügyfelek, hanem a tőketartozásuk csökken, így a jövőbeni terheik mérséklődnek.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?