Nem is gondolnák a devizahitelesek, milyen sokat kaphatnak vissza

Pénzcentrum
2014. június 25. 16:38

Kész van a devizahiteles mentőcsomag, és a kormány már a héten benyújtja a törvényjavaslatot a parlamentnek. Az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás miatt nagy összeg járhat vissza a devizahiteleseknek, de pontosan mennyire számítsunk, mennyivel csökkenhet a törlesztőrészlet?

Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter ma bejelentette, hogy a kormány elkészült a devizahiteles mentőcsomag első intézkedésével. A Kúria múlt heti döntése alapján az árfolyamrés tisztességtelen alkalmazása és az egyoldalú kamatemelések miatt hoznak törvényt.

Ennek alapján pénz járhat vissza a devizaadósoknak, azonban ennek mértéke több mindentől függ. Mennyi pénz járhat vissza egy átlagosnak mondható devizaszerződés esetében? Példánkban egy 2007-ben felvett nyolc millió forintos svájci frank alapú hitel esetén visszajáró összegeket számoltuk ki.

Ennyi járhat vissza az egyoldalú kamatemelés miatt

Egy átlagos devizahitelnél a törlesztőrészletek nagyjából 90 százalékkal nőttek meg, ennek nagy része az árfolyam elszállásának tudható be, azonban a bankok egyoldalú kamatemelése is hozzátett a növekedéshez. A kamatemelés nélkül ugyanis a havi fizetendő "csupán" 70 százalékkal ugrott volna meg. De mennyit jelent ez forintban kifejezve?


A fenti példát alapul véve eddig 8,53 millió forintot fizettünk vissza, míg a kamatemelések nélkül 7,64 milliót kellett volna, vagyis 895 ezer forinttal többet fizettünk a hitelintézetnek. Ez az összeg, ami visszajárhat, amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot.

Ekkora visszatérítést kapnak a devizahitelesek az árfolyam miatt

A Kúria múlt heti határozata szerint a jegybanki középárfolyamot kellett volna alkalmaznia a bankoknak a pénzintézetek által meghatározott vételi és eladási árfolyam helyett. A fenti példát alapul véve a folyósításkor alkalmazott árfolyamrésen 64 ezer forintot, míg a későbbi részleteken 48 ezer forintot bukott egy átlagos devizaadós (a lakáscélú hitelek esetén 2010 óta nincs árfolyamrés). Ez azt jelenti, hogy a törvény alapján most összesen 112 ezer forint jár vissza.


Mennyit kapok összesen?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A visszatérítést még egy tényező befolyásolja, ez nem más, mint az elévülés. A miniszteri tájékoztatóból kiderült, hogy a még élő szerződések esetén minden visszajár, tehát nem évül el sem az árfolyamrés, sem az egyoldalú kamatemelés. A már lezárt szerződéseknél viszont csak az öt éven belüli szabálytalanság után kell visszatérítést fizetni.


A fenti példa esetén élő szerződésről beszélhetünk, vagyis minden jogtalan elvonás visszajár, ez azt jelenti, hogy összesen több, mint 1 millió forint jár vissza. Bizonytalan viszont, hogy mikor lép hatályba az intézkedés, illetve, milyen formában jár vissza a pénz. Ezek a kérdések a törvény benyújtásakor már kiderülhetnek, ami (a bejelentés szerint) napokon belül megtörténik.

Mennyivel csökken a törlesztőrészletem?

A havi törlesztőrészlet csökkenésére is lehet számítani, ami a kamatemelésből származó többletből fakad (lakáshitelek esetén az árfolyamrés 2010 óta nincsen). A példahitel jelenlegi havi fizetendője 124 ezer forint, ami 109 ezerre csökken, ez több, mint 12 százalékos enyhülést jelent az ügyfeleknek.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20