4 °C Budapest

Kiszámoltuk: ennyit kereshetsz a valutázással

Pénzcentrum
2014. február 26. 05:29

Ahelyett, hogy a pénzváltók árfolyamát böngésznéd, és keresed a legjobb ajánlatot, van egy sokkal olcsóbb, egyszerűbb és biztonságos módja a "valutázásnak".  Ugyanis a gyenge forintárfolyam (a devizahitelek negatív hatásával szemben) az euró alapú megtakarításoknak kifejezetten kedvez. A leggyakrabban előforduló megtakarítási forma az itthon is könnyen elérhető devizabetét, abból is a legnépszerűbb értelemszerűen az euró betét. A Pénzcentrum.hu mutatja, hogy érdemes fialtatnod a pénzed.

A forint gyenge árfolyamának előnyei is vannak, leginkább az euró alapú megtakarítások szempontjából. Ugyan az összes magyarországi betétet nézve az euró alapúak aránya 13 százalékos, az viszont látható, hogy sokan aszerint fektetik a pénzüket euró alapú bankbetétbe, hogy magas, vagy éppen alacsony a forint euróhoz mért árfolyama. A befektetési forma egyik legnagyobb előnye, hogy megtehetjük, hogy amikor gyenge a forint, felbontjuk az euró alapú betétünket, majd átváltjuk az így kapott összeget forintra.

Mennyit nyerhetek ezzel?

Sok tényezőtől függ, hogy mennyit nyerhetek. Ha előre számítok arra, hogy erősödő euró mellett az árfolyamon próbálok nyereséget elérni, akkor érdemes eleve olyan konstrukciót választani, amelyik akkor is fizet (nyilvánvalóan alacsonyabb) kamatot, ha a betétet a lejárat előtt felbontom.


Ha találtunk ilyen konstrukciót, akkor a következő lépés, hogy olyan banknál kössük le a pénzünket, ahol számunkra kedvezően váltják az eurót. Ez a rész talán a legnehezebb, mert a bankok jelenlegi váltási árfolyama dinamikusan változik (azaz meglehetősen gyorsan mozog), de figyeljünk a vételi és az eladási árfolyam különbségére is.

Így már látható, hogy elég nagy mozgásnak kell bekövetkeznie az árfolyamban ahhoz, hogy megérje erre játszani, ugyanis a vételi és eladási árfolyam között akár hat forintos különbség is lehet. Az árfolyamon felül a betéti kamatot is ki kell termelnie az árfolyam-különbözetnek, hogy megérje az ügylet. Az euró alapú, hat hónapos betéteknek egy százalék körüli kamattuk van, ami azt jelenti, hogy legalább ennyit kell nyerni a váltáson ahhoz, hogy nullára hozzuk ki. Ha tehát az ügyleten nyerni is szeretnénk, akkor hat forint plusz egy százaléknál nagyobb árfolyamkülönbség mellett tudunk profitálni rajta.

Minden a matekon múlik

A hat forint körüli jelenlegi vételi-eladási árfolyam-különbözet körülbelül 1,88 százalékos különbséget jelent, amire rájön a betéti hozam, ami egy százalék. Ebből kifolyólag 3 százalékos különbség felett (tranzakciós költséggel és számlavezetési díjjal is kell számolni) éri meg foglalkozni az ilyen fajta devizaügylettel, ami a jelenlegi változó környezetben aránylag gyakran fordul elő. A 3 százalék egyébként a 310 forintos euró árfolyam mellett közel 9,5 forintos változást jelent.

Kattints a képre nagyításért!


Ha megnézzük az árfolyam változását, akkor láthatjuk, hogy ez többször is bekövetkezett az elmúlt évek során. A legutóbbi ilyen nagymértékű változás december közepe és február közepe között zajlott, amikor mintegy 15 forintot gyengült a magyar fizetőeszköz az euróhoz képest. Ez alatt az idő alatt, ha volt egy hat hónapra lekötött betétünk, az árfolyam gyengülése miatt bőven megérte két hónap után feltörni, hiszen az árfolyamnyereségen így is közel megdupláztuk a nyereségünket. Ráadásul mindezt két hónap alatt, a kétszer féléves időtáv helyett.

Nézzük meg ezt konkrét példán keresztül

Példánkban félmillió forintot szeretnénk lekötni fél évre, ezért körülnézünk a bankok ajánlatai között. Az erős forint miatt kiválasztjuk az euró alapú bankbetétet, mivel a ez biztonságos, és ha gyengül a forint, akkor jelentős nyereséget érhetünk el. A devizaváltási árfolyamokat böngészve látjuk, hogy a nagyobb bankok közül az MKB, az Erste, a Raiffeisen, a Budapest Bank és a K&H kínálja a legjobb lehetőségeket, így ezek ajánlataiból választunk lekötött betétet. Az ajánlatokat áttanulmányozva a BankRáció.hu-n, arra jutunk, hogy a jelenleg legkedvezőbb ajánlatot az MKB Bank nyújtja, mert a legmagasabb kamatot ígéri. Mivel a kamatkörnyezet az elmúlt két hónapban nem változott, ezért példánkat a mostani betétkínálatra alapozzuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így december 20-án 301,65 forintért tudtunk megvenni 1657 eurót, amit lekötöttünk. Két hónap után, február közepén látjuk, hogy a forint árfolyama felszökött, így elhatározzuk, hogy felbontjuk a betétünket, amelynek a kamatát bukjuk, viszont megnyerjük az árfolyam-különbözetet. Február 20-án az eurót az MKB-nál 310,95 forinton váltották, így lett 515.244 forintunk, kamatadó és EHO mentesen, ami körülbelül 3 százalékos hozamot jelent - ne feledjük, hogy mindezt szupergyorsan, mindössze két hónap alatt sikerült elérnünk.


Nem ma kezdődött a devizabetét spekuláció

Az euró árfolyamának erősödése az euró alapú bankbetétekből tőkekivonást eredményez, azaz kiveszik az emberek a pénzüket ezekből a betétekből, ez pedig azt jelzi, hogy már régóta van, aki ezt a lehetőséget kihasználja. Azzal érdemes azonban számolni, hogy a befektetők általában az árfolyam változásához képest elcsúsztatva hozzák meg döntéseiket, ez is mutatja, hogy elsősorban az óvatos befektetők megoldásáról van szó.

Az árfolyam gyakori, jelentős változása, és a jelenlegi forint alapkamat szintje miatt így az euró alapú betét erős versenytársa a forintbetétnek, annak ellenére, hogy alacsonyabb kamatot kínál (amint az az alsó grafikonon látható). Az árfolyammozgással ugyan a kockázata nagyobb azonban - figyelve a forintárfolyamot sokkal jobban járhatunk vele mint egy egyszerű bankbetéttel. Szintén a grafikonon látható, hogy két évvel ezelőtt még nem volt érdemes kockázatot vállalni a plusz hozam reményében, ez azonban mára megváltozott.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem