35 °C Budapest
Close-up Sport Woman Heart pain.

Már fiatalok körében is terjed a rettegett betegség, ami eddig az időseket sújtotta: nincs menekvés?

2024. május 31. 15:15

A CDC új jelentése szerint a 65 év alattiak körében, különösen a 18-44 és 45-64 éves korosztályokban, nőtt a stroke előfordulása - közölte a Healthline. Ez részben az elhízás és a magas vérnyomás terjedésének tudható be, miközben az idősebbeknél ez a szám stagnál. Megfelelő életmódbeli változtatásokkal csökkenthető a stroke kockázata bármely korosztályban. .

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, azaz CDC) friss jelentése rávilágít arra, hogy a 65 év alatti korosztályban növekvő tendenciát mutat a stroke előfordulása. Ez különösen aggasztó, tekintettel arra, hogy az idősebbeknél ez az arány változatlan maradt. A fiatalabb felnőttek esetében, noha az általános kockázat továbbra is alacsony, az utóbbi évek során emelkedett a stroke előfordulásának gyakorisága.

Ez a tendencia összefüggésben áll az elhízás és a magas vérnyomás prevalenciájának növekedésével ebben a korcsoportban. Ezek a tényezők növelik a stroke kockázatát. Dr. Gregory W. Albers, a Stanford Stroke Center igazgatója szerint ezeknek az adatoknak komoly figyelmet kell szentelni, írja a lap. A jelentés kiemeli azt is, hogy bizonyos demográfiai csoportokban és régiókban nagyobb mértékű az előfordulás, ami rávilágít arra, hogy szükség van további erőfeszítésekre a stroke megelőzésében és oktatásában.

Az adatok szerint 2011-2013 és 2020-2022 között közel 8%-kal emelkedett a stroke előfordulása.

Különösen aggasztó, hogy ez a növekedés nem egyenletesen oszlott meg minden korcsoport és társadalmi-gazdasági csoport között. A fiatal felnőtteknél (18-44 évesek) és középkorúaknál (45-64 évesek) különösen jelentős volt az emelkedés. Az életkor továbbra is fontos kockázati tényezőnek számít, így ezek az adatok még inkább hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy figyelemmel kísérjük ezen korcsoportok egészségügyi állapotát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A CDC jelentése rámutat arra, hogy 1999-2000 és 2017-2018 között több mint 6%-kal nőtt a magas vérnyomás prevalenciája a 45-64 éves felnőttek körében. Dr. Matthew S. Schrag, a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának neurológusa kiemelte a magas vérnyomás szerepét mint domináns kockázati tényezőt.

A jelentésből az is kitűnik, hogy bizonyos etnikai csoportok és földrajzi területek - különösen a déli államok - magasabb stroke előfordulást mutatnak. Ez felhívja a figyelmet arra is, hogy milyen fontos lenne javítani az egészségügyi ellátást és oktatást ezeken a területeken. Dr. Omoye Imoisili, a CDC Szívbetegség- és strokemegelőzési osztályának kutatója azt hangsúlyozza: sokféle egészségügyi és életmódbeli változtatás segíthet csökkenteni a stroke kockázatát. Ezek közé tartozik például az egészséges étrend követése, rendszeres testmozgás végzése és dohányzás mellőzése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem