28 °C Budapest
Cute kids playing and posing for the camera, shot on studio background by the beach

A gyereked rágja a haját? Súlyos betegség jele lehet, akár halál is lehet a vége

2024. május 17. 13:40

Egy hétéves kislányt, Miát, ötórás műtéttel kellett megmenteni egy 15 centiméteres hajgombóctól, amely gyomorfájdalmakat és rosszullétet okozott neki. A lány öt éven át rágta és ette a haját, ami a trichophagia vagy Rapunzel-szindróma ritka állapotára utal - számolt be a BBC.

Egy hétéves kislány ötórás műtéti beavatkozást igényelt, hogy eltávolítsák a gyomrából a felhalmozódott hajgombócot. Mia márciusban került egy Newcastle-i kórházba, miután gyomorfájdalmak és rosszullét jelentkeztek nála.

A vizsgálatok során az orvosok egy 15 centiméteres hajgombócot tártak fel, ami a bélrendszer 80%-át elfoglalta. Ez a rendellenesség azért alakult ki, mert Mia öt éven át rágta és fogyasztotta saját haját. Katherine, Mia édesanyja megosztotta, hogy ha az orvosok nem fedezik fel időben ezt a problémát, akkor lehetséges, hogy lánya már nem élne. Hozzátette, korábban az egészségügyi szakemberek nem tartották aggasztónak a lánya hajrágási szokását.

A trichophagia vagy úgynevezett Rapunzel-szindróma egy olyan állapotot jelöl, amely leginkább tinédzser lányokat érint és stressz, szorongás vagy kényelemkeresés miatt alakulhat ki. Mia azt nyilatkozta, hogy a haj evése számára vigasztalást, megnyugvást jelentett. 

A szakértők hangsúlyozták, hogy az ilyen tünetek igen sok fiatalnál elég gyakoriak lehetnek, és felhívta a szülők figyelmét arra, hogy nem szabad félvállról venni ezt a szokást.  Célja elérni, hogy más családok ne kerüljenek hasonló helyzetbe. Mia mára teljes mértékben felépült és visszatért iskolai tanulmányaihoz és mindenek felhívja a figyelmét arra, hogy rágják a hajukat, valamint kiemeli annak fontosságát is, hogy milyen súlyos következményekkel járhat ez a cselekedet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem