17 °C Budapest
Sick child with red rash spots from measles.

Veszélyes, nagyon fertőző betegséget regisztráltak ebben a nagyvárosban: elég komoly a baj

MTI
2024. február 23. 21:33

Kanyarójárvány van Belgrádban - erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.

A hivatalos adatok szerint február 6-án regisztrálták az első beteget, azóta pedig további 11 esetet igazoltak. A járványügyi szakemberek azt is közölték, hogy a betegek többsége vagy nem kapott védőoltást, vagy nem lehet tudni, hogy be van-e oltva. A regisztrált betegek között felnőttek és gyerekek is vannak.

A kanyaró ellen is védő MMR védőoltást a gyerekek először 12-15 hónapos korukban, majd iskolába indulás előtt kapják meg. A belgrádi közegészségügyi intézet közölte, hogy a nyájimmunitás eléréséhez a gyerekek 95 százalékának a beoltására van szükség. A legtöbb szerbiai óvodában már bevezették azt a szigorítást, amely szerint a gyerekek csak az oltási igazolás felmutatásával mehetnek az intézménybe.

Szerbiában 1993 előtt csak egyszer oltották be a gyerekeket, a kétszeres védőoltást csak ez után kezdték alkalmazni, így az 1980 előtt születetteknek nem megfelelő a védettsége a kanyaró ellen, s ezért újra védőoltást kell kapniuk. A szakemberek arra kérték mindazokat, akik csak egyszer kaptak vakcinát, hogy jelentkezzenek valamely egészségügyi intézményben, és oltassák be magukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem