21 °C Budapest
Toilet paper roll on orange color background.Studio shotn

Nem elég a covid: tömegével betegszenek le most a magyarok hányás, hasmenés tünetekkel

2024. február 19. 09:44

Az év hatodik hetében ismét két tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés - írja az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfő reggeli jelentése. A fertőzések során egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei átlalános iskola és egy baranyai idősek otthona volt érintett.

A 2024. február 5. és 11. közötti időszakban továbbá egy importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés került a nyilvántartásba. A Budapesten élő, 29 éves magyar férfibeteg a betegség lappangási idejében Thaiföldön tartózkodott és ott fertőződött meg. A tünetek magas láz és végtagfájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Egy Borsod megyei általános iskolában 2024. január 23. és február 7. között (exponáltak száma: 331 fő) 66 tanulót érintő, hányás, hasmenés, néhány esetben hőemelkedés, láz, hasi fájdalom tünetekkel zajló, valószínűsíthetően virális járvány zajlott. A betegek 24 - 48 óra alatt tünetmentessé váltak, mintavételezésre nem került sor. A fertőzés terjedése feltételezhetően közvetlen kontaktus útján történt - írta az NNGYK jelentés.

Továbbá egy Baranya vármegyei idősek otthonában 2024. február 1-étől kezdődően 37 fő enterális megbetegedését jelentették (exponáltak száma: 95 fő). A vezető klinikai tünetek hányás és hasmenés voltak, kórházi ellátás egy beteg esetében sem vált szükségessé. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a calicivírus kóroki szerepét igazolták. Az otthonban végzett járványügyi vizsgálat után a járvány tovább terjedésének megakadályozása érdekében a szükséges intézkedéseket megtették. A helyszíni vizsgálat alapján az étel eredet nem valószínűsíthető, a fertőzés terjedése feltételezhetően közvetlen kontaktus útján történt.

Az utóbbi hetekben több hányással, hasmenéssel - esetenként lázzal, fejfájással, vagy légúti tünetekkel - járó tömeges megbetegedést jelentettek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ötödik héten Pest és Veszprém megyéből, a negyedik héten Csongrád-Csanádból. Az NNGYK 2024-es adatai alapján elmondható, hogy Campylobacteriosis és Salmonellosis okozta megbetegedésből kevesebb eset van, mint a 2023-as év azonos időszakában, vagy mint a 2018 és 2022 évek közti időszak mediánja. Amiből most jelentősen több van, az a Rotavírus-gastroenteritis. Az első 6 hétben már 1051 esetet jelentettek, ami nyolcszorosa a tavalyi számoknak. Bár nem ezek a tüneteik, meg kell említeni, hogy bárányhimlős és főként skarlátos megbetegedésből is több van jelenleg, mint a tavalyi év első 6 hetében előfordult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem