Coronavirus variant outbreak as an omicron subvariant and covid-19 infectious influenza background as dangerous flu strain cases as a pandemic medical health risk concept with disease cells as a 3D render

Ebben a két vármegyében van most a legtöbb covidos beteg: máris itt a következő hullám?

2024. január 18. 10:16

Az év második hetében 24 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 176 400 fő akut légúti fertőzés tüneteivel - írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján. A friss adatok szerint 2024. január 8. és 14. között az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordult betegek 22,9%-a 0-14 éves gyermek, 35,4%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,4%-uk a 35-59 évesek, 13,3%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az influenza most inkább fiatal felnőttek körében dominál, viszont az akut légúti fertőzés korcsoportok szerinti megoszlásában még mindig jelentős arányt tettek ki a gyerekek: a betegek 38,2%-a 0-14 éves gyermek, 27,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 21,8%-uk a 35-59 évesek, 12,7%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Máris nőni kezdett a betegszám

Amíg az első héten még 21 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 152 400 fő akut légúti fertőzés tüneteivel a hivatalos becslések alapján, a második héten 15,3-15,7 százalékkal több beteg fordult meg a rendelőkben. Ez azonban nem meglepő, hiszen az ünnepek környéki visszaesés után minde járványszezonban meredek felívelés szokott következni. Nincs ez másként idén sem:

Ahogy minden átlagos megfázásos szezonban, most is visszaesett az orvoshoz forduló betegek száma az év utolsó, illetve első heteiben. Azt, hogy hányan mennek orvoshoz, nagyban befolyásolják az év végi szabadságok, valamint a téli szünet is. Az NNGYK adatai szerint a második héten influenza és akut megbetegedések terén is a tavalyi számok felett vagyunk 2024-ben:

Akárcsak a korábbi, normál lefolyású szezonokban, arra lehet számítani, hogy az influenza és más légúti fertőzések okozta megbetegedések száma a következő hetekben gyorsan emelkedik majd. A tetőzés február végén/március elején várható, addig folyamatosan növekedhet a betegszám. A gyerekek visszatértek az iskolákba, a szülők a munkahelyekre, ez pedig be szokta indítani a fertőzéseket. A hidegebb, nedvesebb időjárás pedig még inkább kedvez a kórokozók terjedésének.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a második héten 166 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 19 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 166 SARI beteg 24,1%-a (40 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, 54,8%-a (91 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 19 főnél influenza A, 13 főnél RSV, 78 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében.

A COVID-19 fertőzöttek 79,5%-a (62 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A 2023. év 40. hetétől 2024. 2. hetéig összesen 3 032 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNGYK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol   96   főnél   influenza A [44 influenza A(H1pdm09), 52 influenza A(H3)], öt főnél influenza B, huszonhat főnél RSV, 924 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak (30,5%). Harmincnégy megbetegedés hátterében rhinovírus állt, négy megbetegedést parainfluenza, kettőt adenovírus, tizenegyet human metapneumovírus okozott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A második naptári héten összesen 221 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 185 minta közül tizenhárom betegnél az influenza A(H1pdm09), kilenc betegnél az influenza A(H3), öt betegnél az RSV, 24 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 11,9%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 13,0% volt. A sentinel kórházak által beküldött 15 minta közül két betegnél influenza A(H1pdm09), egy betegnél az influenza A(H3), négy betegnél RSV, két betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 21 légúti minta közül 3-3 influenza A(pdm09), illetve influenza A(H3), egy RSV és négy SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

Ezekben a megyékben a legsúlyosabb a helyzet

Az NNGYK megyénként is közli minden héten az akut légúti megbetegedés miatt orvoshoz fordult betegek becsült számát 100 ezer lakosra vetítve, amelyből kiderül, hogy az adott területen milyen súlyos jelenleg a járványhelyzet. Az adataik alapján az év második hetében Csongrád-Csanádban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hajdú-Biharban volt a legtöbb akut légúti fertőzés. Szinte minden megyében nőtt az orvoshoz fordulás rátája az első héthez képest, leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyékben. Két vármegyében viszont további csökkenés látszik: Tolnában és Veszprémben kevesebb a beteg:

Ha pedig külön az influenzát nézzük, akkor az látszik, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Tolna területén van arányaiban a legöbb beteg, a legnagyobb növekedés az előfordulásban pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád-Csanád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron területén volt. Csökkenés mutatkozott viszont a betegek előfordulási rátájában Komárom-Esztergomban, Fejérben, Tolnában, Hevesben és minimálisan Békésben is.

A második héten akut légúti megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett Borsod- Abaúj-Zemplén vármegyéből. Egy óvódában 28 fő exponáltból 21 fő (18 fő gyermek, 3 fő dolgozó) betegedett meg köhögéssel és lázzal járó tünetekkel. Az etiológiai tisztázására három személytől történt mintavételezés, a légúti minták laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem