Súlyos népbetegség tarolja le az országot: a magyarok több mint fele érintett

Súlyos népbetegség tarolja le az országot: a magyarok több mint fele érintett

2023. szeptember 3. 14:10

Egy új felmérés abban segít, hogy valós képet kapjunk a hazai mozgásproblémákról. Összesen 1002 embert kérdeztek meg, a válaszadók több mint fele ülőmunkát végez, 56%-uk régóta fennálló mozgásszervi problémával küzd. A válaszokból az is kiderül, hogy a Covid-járvány is sokat rontott az emberek általános egészségi állapotán: a felmérésben résztvevők 30%-a azóta kis mértékben meghízott és több mint felük mozgásszervi panaszokkal is küzd.

A megoldás a tartáskorrekcióban és a test-tudat fejlesztésében rejlik. Ezek olyan apró, ám jelentős lépések, amelyeket akár otthon is bárki elvégezhet.

Talán a felmérés legnagyobb tanulsága, hogy a legtöbben azok sem kezeltetik magukat, akik tudják, hogy van valamilyen fennálló mozgásszervi problémájuk. Ugyan magas százalékban ülőmunkát végzők töltötték ki, és rájuk jellemzőbbek az életvitelből adódó problémák, de a kutatásból az is kiderült, hogy a fizikai munkát végzők betegségei viszont sokkal súlyosabbak is lehetnek – számomra ez is megdöbbentő volt

 – mondta Szentiványi Rita gyógytornász-manuálterapeuta, a MozgásKlinika országos franchise-hálózatának alapítója.

Félünk orvoshoz menni

A szakember szerint szomorú, hogy a legtöbben, bár mozgásszervi panasszal küzdenek, mégsem kezeltetik. Ennek az egyik oka lehet, hogy bár a panasz valós, egyelőre nincs mögötte konkretizált kórkép és kézzelfogható diagnózis, így hajlamosabbak vagyunk a problémát elhanyagolni és inkább tovább éldegélni vele. Ez azonban semmiképpen nem ajánlott, hiszen, ha megvárjuk a nagyobb bajt, sokkal radikálisabb megoldást követel majd meg a helyzet.

A prevenció nagyon fontos lenne, hiszen később már, mikor az MR is kimutatja a gondot, kevés lesz a gyógytorna és radikális orvosi beavatkozásokra lehet szükség. Ha valaki hasonló problémával küzd, gyakori, hogy attól fél, hogy komoly tornagyakorlatokat kellene végeznie, ha szakemberhez fordulna. Ez azonban nincs így: a manuálterápia is rengeteget segíthet, és a páciens részéről csak minimális energiabefektetést igényel

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– hívta fel a figyelmet Szentiványi Rita.  Hozzátette, a felmérés szerint 1002 főből 572 fő jelölt meg porckorongsérvet, porckopást vagy gerincferdülést, és majdnem 100%-uk számára ez jelentősen befolyásolja az életminőséget is. Fontos lenne a hasonló problémákkal szakemberhez fordulni, akitől elsajátíthatjuk a megfelelő tartást, módszereket. Emellett a sok munka mellé minden nap egy kis mozgást is be kellene iktatni a napjainkba, főképp azoknak, akik ülőmunkát végeznek.

Ez az öt lépés segíthet

A mozgásklinika új, ingyenes programja azoknak nyújt megoldást, akik szeretnének megoldást találni a problémára, ám eddig nem merték rászánni magukat a változtatásra. Ezzel a programmal megelőzhető vagy enyhíthető a derékfájás. Ehhez az alábbi, szakemberek által javasolt listát kell kipipálnunk:

  • Testsúly fokozatos csökkentése. Cél: heti 0,5 kg (Fontos: koplalni nem szabad, az izomtömegből ne veszíts!)
  • Fehérjében, B vitaminban és Magnéziumban gazdag diéta
  • Ülőmunka esetén 1-2 óránkét 10 perc nyújtás, séta vagy mozgás
  • Séta. Cél: napi 8000 lépés
  • Rendszeres tornagyakorlatok. Cél: 30 perc hetente 3x

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem