21 °C Budapest
A female Asian doctor, in blue scrubs, sits on an exam table beside her young female patient. The young girl is dressed in yellow overalls and looking down at her arm as the doctor puts a bandage on it, after receiving a vaccination.

Áll a bál a magyar védőnők körül: mi lesz így a kisgyermekes családokkal?

2023. május 31. 08:45

Július egytől veszi át az állam a védőnői ellátást Magyarországon, az átállás ugyanakkor igen komoly kérdéseket vet fel, ami a szakmát is megosztja – írja a Népszava.

Mint ismeretes, július 1-től átveszi az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól, ennek kapcsán viszont az elmúlt időben különféle adatlapokat küldtek ki a védőnőknek, amelyeken be kellett jelölniük, hogy hozzájárulnak-e például ahhoz, hogy a munkavégzésre használt helyiségekben kamerafelvételek készüljenek, illetve ellenőrizheti a gépkocsi- és számítógépadatait, de bekérték gyermekeik és házastársuk összes azonosító adatát is – mondta el a lapnak Eszes Béla, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke.

Az eset kapcsán a lap megkereste az illetékeseket és az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) arról tájékoztatott, hogy a „kért adatszolgáltatás tartalma a 2020. évi Kormányzati Személyügyi Döntéstámogató Rendszerről szóló törvény egyik mellékletében kötelezően előírt formai elem az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítéséhez”. „Nagyon nagy a bizonytalanság a védőnők és azoknak a családoknak körében is, akikkel kapcsolatban”- fogalmazott Eszes Béla.

Ehhez képest Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke arról beszélt a Népszavának, hogy szerinte szó sincs létbizonytalanságról, hiszen az új rendszerben egy az egyben átvesznek mindenkit. A szakember azt is mondta, ami eddig megismerhető volt, az látszik, hogy semmivel sem fognak rosszabbul járni védőnők az átvétel után: ugyanott, ugyanazon felszereltség mellett, ugyanazokkal a családokkal foglalkoznak majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem