A man with a boy standing at home.

Táppénz kódok 2023: mutatjuk, milyen táppénz kódnál mennyi a táppénz összege!

2023. január 15. 12:32

Magyarországon minden, a Munka Törvénykönyvének hatálya alá tartozó dolgozó jogosult keresőképtelensége esetén betegszabadságra, táppénzre menni – azonban nem mindegy, hogy milyen táppénz kóddal kerülünk bejelentésre, ugyanis a táppénz kódok befolyásolják az egészségügyi juttatás összegét! Nézzük, a táppénz kódok 2023 évében mekkora összegű juttatást takarnak, mi a táppénz kódok jelentése!

Cikkünkben eláruljuk, mit érdemes tudnunk a táppénz kódok jelentése kapcsán: mik a keresőképtelenség esetei, ki számít keresőképtelennek a táppénz szempontjából? Mi a táppénz kódok jelentése, hány táppénz kód van és mennyi táppénz jár attól függően, hogy milyen táppénz kóddal jelentjük be a keresőképtelenségünket? Mikor jár egy dolgozónak 100%-os táppénz, kinek a költsége a táppénz?

Táppénz 2023: mikor mehet valaki táppénzre?

A Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó magyar dolgozók legfontosabb juttatásai közé tartozik a betegszabadságra, táppénzre való jogosultság, amennyiben a feltételeknek megfelelően rendelkeznek TB-jogviszonnyal, fizetik az egészségbiztosítási járulékot és a keresőképtelenséget igazolni tudják (igazolásért forduljunk háziorvosunkhoz, szakorvosunkhoz). Amikor egy dolgozó saját betegsége okán válik keresőképtelenné, évi 15 munkanapon keresztül betegszabadságra jogosult: ilyenkor a munkáltató költségén lábadozhat, egységesen a távolléti díj 70%-a jár, amiből ugyanúgy adózunk, mint a rendes fizetésünkből.

Ha a 15 napos betegszabadság lejárt, illetve, ha a dolgozó egyéb okból kifolyólag válik keresőképtelenné (pl. gyermeke betegsége okán vagy veszélyeztetett terhesség miatt), akkor táppénzre mehet el. A táppénz a betegszabadsággal szemben naptári napokra jár, maximum 1 éven keresztül állhat fenn, a juttatás összegét pedig befolyásolja, hogy milyen táppénz kóddal lettünk bejelentve. A táppénz összege alapesetben a napi átlagkereset 50-60%-a, bizonyos esetekben a bér 100%-a, amelyből levonásra kerül a 15%-os személyi jövedelemadó (egyéb járulékot táppénzből nem kell fizetni).

Táppénz kódok 2023: mi a táppénz kódok jelentése?

A betegszabadságról, táppénzről rendelkező törvények a táppénz esetében 9 táppénz kódot különböztetnek meg. A táppénz kódok befolyásolják, hogy mennyi a táppénz összege, annak függvényében, hogy milyen okból válik egy dolgozó keresőképtelenné. A táppénz kódok 2023 évében a következőképp állnak rendelkezésünkre:

1-es táppénz kód – üzemi baleset

100%-os táppénz, előtte nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti.

2-es táppénz kód – foglalkoztatási megbetegedés

50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti.

3-as táppénz kód – közúti baleset

50-60%-os táppénz, van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz.

4-es táppénz kód – egyéb baleset

50-60%-os táppénz, van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz.

5-ös táppénz kód – beteg gyermek ápolása

50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

6-os táppénz kód – szülés

50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár.

7-es táppénz kód – hatósági elkülönítés közegészségügyi okokból

50-60%-os táppénz (karantén táppénz kód), nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár.

8-as táppénz kód – egyéb betegség

50-60%-os táppénz, van előtte betegszabadság, azt követően jár a táppénz, amelynek 1/3-a munkáltatói táppénz.

9-es táppénz kód – veszélyeztetett terhesség

50-60%-os táppénz, nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; 1/3 munkáltatói táppénz.

Mikor számít valaki keresőképtelennek?

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is keresőképtelen személyként kerüljön nyilvántartásba és táppénzt folyósíthassanak számára, bizonyos feltételeknek teljesülnie kell: szükséges, hogy a dolgozónak legyen bejelentett munkaviszonya, fizetnie kell az egészségbiztosítási járulékot és igazolnia kell a keresőképtelenséget is. Bizonyos esetekben viszont nem jár táppénz: ha a dolgozó a keresőképtelen napokra teljes fizetését már megkapta, nem jár a betegszabadság lejártát követő pihenőnapra, illetve nem jár a táppénz akkor sem, ha a biztosítás szünetel, vagy ha a dolgozó saját jogú nyugdíj folyósításában részesül.

A táppénz kódok 2023 évi szabályrendszere a következő személyeket sorolja keresőképtelen kategóriába, amelyeket megfeleltethetünk a hivatalos táppénz kódok egyikével:

 • az a munkavállaló, aki saját betegsége miatt nem tudja munkáját ellátni;
 • az a munkavállaló, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
 • az a dolgozó, akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek (karantén);
 • az a személy, aki járványügyi, vagy állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben átmenetileg nem foglalkoztatható;
 • az a szülő, aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és a gyermeket a saját háztartásában neveli;
 • olyan szülő, aki 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt a gyermek mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
 • olyan anya, aki kórházi ápolás alatt álló, egyévesnél fiatalabb gyermeküket szoptatja;
 • olyan anya, aki várandóssága, szülése miatt nem tudja munkáját ellátni és csecsemőgondozási díjra, röviden CSED-re nem jogosult;
 • az a dolgozó, aki a méltányosságból adható táppénz tekintetében a szülő;
 • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap;
 • aki 12-18 év közötti beteg gyermekét otthon ápolja, illetve akinek ilyen korú gyermekének a kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett kell tartózkodnia a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem