15 °C Budapest
Bandage on arm of a female after taking vaccine. Close-up of a female patient with bandage on hand after taking injection.

Elmaradhat az őszi oltási kampány? Nem ajánlja az NNK mindenkinek az omikron elleni vakcinát

2022. szeptember 22. 10:14

Egyelőre nem pártolják az ötödik Covid-oltás beadását Magyarországon – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Népszavának adott válaszából. Ebből a lap arra következtet, hogy csak azok kaphatnak a kifejezetten az omikron-variánsra fejlesztett vakcinából, akiknek még nincs negyedik oltásuk.

Az NNK azt is közölte, miért nem ajánlott így oltatni: az ötödik oltásra jelenleg nem érhetőek el laboratóriumi, klinikai vizsgálati adatok és epidemiológiai elemzések sem, „éppen ezért a többi európai országban sem alkalmazzák széles körűen”.

Magyarország 9,5 millió adag omikron-variánsra kifejlesztett Pfizer bivalens vakcinát rendelt az uniós beszerzés keretében, ebből idén összesen 3 millió, jövőre 6,5 millió adag várható, amelyből 1,5 millió gyermeknek való.

Az NNK szerint Magyarországon a járvány „mérsékelten” zajlik, ami a jelentős átoltottságnak is köszönhető. Az oltás továbbra is felvehető a kórházi oltópontokon (péntekenként időpontfoglalás nélkül is), a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál. Arra a kérdésre, hogy készül-e a kormányzat az őszi járványhullám előtt oltási kampányra, nyitnak-e meg további oltópontokat, azt válaszolták:

a jelenlegi oltási kapacitás elegendő az igények kiszolgálásához.

A világ felkészül az újabb hullámra

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) elsődleges célja, hogy 2022. őszén amennyire csak lehet, mérsékeljék a súlyos megbetegedések számát - írja a lap. Azt javasolják, hogy mindenki számára legyen elérhető az emlékeztető oltás és gondoskodjon róla, hogy naprakész legyen az oltási státusza, különösen 65 éves kor felett. Az immunszupprimáltak számára egy esetleges fertőződés esetén korai vírus ellenes kezelést is ajánlanak.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlását 2022. szeptember 6-án adta ki az omikron adaptált bivalens Covid-19 elleni emlékeztető oltásokról. Az őszi kampányokban az új vakcinával való megerősítő oltást javasolja mindazoknak, akiknél valamilyen rizikó tényező miatt nagy a kockázata annak, hogy a fertőzés súlyos kimenetelű lesz (60 évesnél idősebbeknek, immunszupprimáltaknak, krónikus betegeknek, várandósoknak, idősek otthonában élőknek, ápolóknak, egészségügyi dolgozóknak).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hivatal szerint megfontolandó a Covid-19 és az influenza elleni oltási kampányok összehangolása.

Az Egyesült Királyság járványügyi hivatala deklarálta, hogy céljuk a kockázati csoportba tartozók védettségének kialakítása/megerősítése. Emiatt oltást ajánljanak az idősek otthonában élőknek és az őket gondozó szakembereknek, a frontvonalban dolgozó egészségügyi és szociális munkásoknak, az 50 évesnél idősebb felnőtteknek, és az egyéb megbetegedések miatti kockázati csoportba tartozó 5-49 éveseknek és a hozzátartozóiknak. Továbbá a 16-49 éves krónikus betegeket, fogyatékosokat és a gondozóikat is oltanák.

Kanadában a Védőoltási Tanácsadó testület (NACI) javasolja a 12 évesnél idősebb, Covid-19 megbetegedés szempontjából kockázatnak kitett emberek emlékeztető oltását függetlenül attól, előtte hány adag emlékeztető oltást kaptak. Valamint ajánlja, hogy adják be az első emlékeztető oltást 5-11 éves kor közöttieknek az erre jóváhagyott vakcinával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem