Bandage on arm of a female after taking vaccine. Close-up of a female patient with bandage on hand after taking injection.

Elmaradhat az őszi oltási kampány? Nem ajánlja az NNK mindenkinek az omikron elleni vakcinát

2022. szeptember 22. 10:14

Egyelőre nem pártolják az ötödik Covid-oltás beadását Magyarországon – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Népszavának adott válaszából. Ebből a lap arra következtet, hogy csak azok kaphatnak a kifejezetten az omikron-variánsra fejlesztett vakcinából, akiknek még nincs negyedik oltásuk.

Az NNK azt is közölte, miért nem ajánlott így oltatni: az ötödik oltásra jelenleg nem érhetőek el laboratóriumi, klinikai vizsgálati adatok és epidemiológiai elemzések sem, „éppen ezért a többi európai országban sem alkalmazzák széles körűen”.

Magyarország 9,5 millió adag omikron-variánsra kifejlesztett Pfizer bivalens vakcinát rendelt az uniós beszerzés keretében, ebből idén összesen 3 millió, jövőre 6,5 millió adag várható, amelyből 1,5 millió gyermeknek való.

Az NNK szerint Magyarországon a járvány „mérsékelten” zajlik, ami a jelentős átoltottságnak is köszönhető. Az oltás továbbra is felvehető a kórházi oltópontokon (péntekenként időpontfoglalás nélkül is), a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál. Arra a kérdésre, hogy készül-e a kormányzat az őszi járványhullám előtt oltási kampányra, nyitnak-e meg további oltópontokat, azt válaszolták:

a jelenlegi oltási kapacitás elegendő az igények kiszolgálásához.

A világ felkészül az újabb hullámra

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) elsődleges célja, hogy 2022. őszén amennyire csak lehet, mérsékeljék a súlyos megbetegedések számát - írja a lap. Azt javasolják, hogy mindenki számára legyen elérhető az emlékeztető oltás és gondoskodjon róla, hogy naprakész legyen az oltási státusza, különösen 65 éves kor felett. Az immunszupprimáltak számára egy esetleges fertőződés esetén korai vírus ellenes kezelést is ajánlanak.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlását 2022. szeptember 6-án adta ki az omikron adaptált bivalens Covid-19 elleni emlékeztető oltásokról. Az őszi kampányokban az új vakcinával való megerősítő oltást javasolja mindazoknak, akiknél valamilyen rizikó tényező miatt nagy a kockázata annak, hogy a fertőzés súlyos kimenetelű lesz (60 évesnél idősebbeknek, immunszupprimáltaknak, krónikus betegeknek, várandósoknak, idősek otthonában élőknek, ápolóknak, egészségügyi dolgozóknak).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hivatal szerint megfontolandó a Covid-19 és az influenza elleni oltási kampányok összehangolása.

Az Egyesült Királyság járványügyi hivatala deklarálta, hogy céljuk a kockázati csoportba tartozók védettségének kialakítása/megerősítése. Emiatt oltást ajánljanak az idősek otthonában élőknek és az őket gondozó szakembereknek, a frontvonalban dolgozó egészségügyi és szociális munkásoknak, az 50 évesnél idősebb felnőtteknek, és az egyéb megbetegedések miatti kockázati csoportba tartozó 5-49 éveseknek és a hozzátartozóiknak. Továbbá a 16-49 éves krónikus betegeket, fogyatékosokat és a gondozóikat is oltanák.

Kanadában a Védőoltási Tanácsadó testület (NACI) javasolja a 12 évesnél idősebb, Covid-19 megbetegedés szempontjából kockázatnak kitett emberek emlékeztető oltását függetlenül attól, előtte hány adag emlékeztető oltást kaptak. Valamint ajánlja, hogy adják be az első emlékeztető oltást 5-11 éves kor közöttieknek az erre jóváhagyott vakcinával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?