6 °C Budapest
Yellow vitamin pills isolated on a white background

Kiderült a nagy omega3-titok: ezt rejtik valójában a magyar zsírkapszulák

2022. július 19. 12:01

A Szupermenta termékteszt programban étrend-kiegészítőket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a csomagoláson ígért omega-3 zsírsavak mennyisége minden étrend-kiegészítő esetében megfelelt a jelölt értéknek. A 21 tesztelt termék közül azonban 17-nél fordultak elő jelölési hibák, és több esetben a felhasznált adalékanyagok minősége sem felelt meg az uniós specifikációs rendelet előírásainak.

A Szupermenta legújabb terméktesztjén az omega-3 zsírsavkapszulák álltak a célkeresztben. Összesen 21 olyan étrend-kiegészítőt vizsgáltak a szakemberek, amelyeken az omega-3 zsírsavak mennyiségét is feltüntették. Ezeket az esszenciális zsírsavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért táplálékkal – például hallal, lenmaggal, egyes algákkal vagy koncentrált formában egyes étrend-kiegészítőkkel – biztosítható a bevitelük - írja közleményében a NÉBIH.

Szív- és agyműködésre hatnak

A hal- és az algaolajkapszulákban az EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) zsírsavtartalom a meghatározó. Az előírt feltételek teljesülése esetén a DHA hozzájárul a normál agyműködés és a normál látás fenntartásához, az EPA és a DHA együtt pedig a szív megfelelő működéséhez. A tesztelt termékek között egy lenmagolaj alapú, egy mikroalgából nyert olajat tartalmazó, valamint 19 halolaj-alapú étrend-kiegészítő szerepelt. Az élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérések alkalmával sor került a zsírsavösszetétel és a nehézfém-tartalom vizsgálatára, emellett a szakemberek többek között a növényvédőszerek és az egyéb vitaminok jelenlétét is ellenőrizték. E vizsgálatok során nem merült fel kifogás.

A tesztelt omega-3 zsírsavkapszulák nagy részénél, szám szerint 17 étrend-kiegészítőnél jelölési hibákat tárt fel a hatóság. Probléma volt többek között az adalékanyagok minőségével és feltüntetésével, a származásra, a tápértékre vonatkozó jelölésekkel, valamint a tokoferolok, a rozmaringkivonat és az új élelmiszerként engedélyezett Schizochytrium mikroalgából nyert olaj felhasználásával is. A hibák miatt a hatósági ellenőrök élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki megközelítőleg 1.400.000 forint értékben.

Kérdőívvel is teszteltek

A Szupermenta termékteszt során rendhagyó módon a termékek preferenciakérdőíves értékelésére került sor. A 15 kérdés mindegyike vásárlói döntést befolyásoló szempontokra koncentrált, például hogy a válaszadók milyen kapszulaméretet választanak szívesen, hány napra elegendő mennyiséget tartalmazó kiszerelést vásárolnának, mennyit költenének rá, mely tulajdonsága miatt szednek vagy szednének omega-3 zsírsavkapszulát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kérdőív eredményei alapján a válaszadók elvárásainak leginkább egy olyan termék felelne meg, ami kis kapszulaméretű, napi 1 szem adagolású, ugyanakkor 1 havi adagnál több kapszulát tartalmaz. Ezenkívül fontos elvárás, hogy lehetőleg tartalmazzon az omega-3 hatóanyagon kívül vitaminokat is, ne legyen erős, kellemetlen szaga és utóíze, az árfekvése pedig 3000-5000 forint között legyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem