34 °C Budapest
An encephalitis forest tick is crawling along the hand of a frightened child. Danger of being bitten by an insect crawling on human skin

Ez a kullancsfaj ritka és rejtélyes vírust terjeszthet, nagyon figyelj a tünetekre!

2022. május 26. 14:01

Az alfa-gal-szindrómát (AGS), közkeletű nevén húsallergiát egy magányos csillag nevű kullancs csípése okozza: olyan anyagot juttat a szervzetbe, ami miatt allergiás reakciók jelentkezhetnek vörös húsok fogyasztása után.  

Ez a kullancs alfa-gal cukrot juttat a szervezetbe, ami olyan immunválaszt válthat ki, ami miatt a fertőzött embereknél allergiás reakciók jelentkezhetnek vörös húsok fogyasztása után - írja a Bors.

A betegségben szenvedőknek mindent meg kell tenniük, hogy elkerüljék a reakciót kiváltó ételeket, tehát a vörös húst. Azonban a diagnosztizáltak számára vigaszt jelent, hogy a húsérzékenység nem tűnik tartósnak, és gyakran négy-öt év alatt megszűnik

A terjedés sebessége arra késztette a kutatókat, hogy mérlegeljék az AGS lehetséges hosszú távú szövődményeit. Egészséges ember, amikor marhát és sertést fogyaszt, a szervezete nem reagál az alfa-galra, mikor azonban egy kullancscsípés behozza a molekulát, az immunrendszer betolakodóként ismeri fel, és ellene antitesteket, úgynevezett immunglobulin E (IgE) antitesteket termel.

A kialakuló allergiás reakciók lehetnek olyan enyhék, mint a szájban jelentkező bizsergés, vagy olyan szélsőségesek, mint az anafilaxiás sokk. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?