18 °C Budapest
Mini Aspirin heart disease headache bowel cancer

Elképesztő gyógyszerfelhalmozás kezdődött: sokan rettegnek az elhúzódó háborútól?

2022. május 10. 09:31

Már most kezdenek megjelenni a háború pénzügyi hatásai a Richternél, és ez csak egyre rosszabb lesz. Az oroszországi gyógyszerforgalom megugrott, annyian halmoznak fel készleteket, Ukrajnába már lehetetlen szállítani.

A Richter Gedeon Nyrt. idén az első negyedévben 37,9 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 40,6 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakában elértnél - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A társaság árbevétele 168 milliárd forint volt, 19,3 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

A Richter számára különösen fontos az orosz piac. A háború első napjaiban az oroszországi üzletmenet „ideiglenes késedelmet szenvedett, de azóta a szállítmányok ütemezése a háborút megelőző átlagos szintre állt vissza” - írták. Az árukat közúton, Szlovákián, Lengyelországon, Belaruszon és Lettországon keresztül juttatják el Oroszországba. Az oroszok nagyon sok gyógyszerből igyekeztek készleteket felhalmozni otthon, a márciusi lakossági felvásárlások és az árfolyammozgás együtt azt okozták, hogy a rubelben számított gyógyszertári forgalom 33 százalékkal nőtt. Fokozott biztonsági intézkedésként az oroszországi nagykereskedőket ezentúl kizárólag a helyi raktárból szolgálják ki.

Ukrajnába viszont lehetetlen rendszeres szállítmányokat időben továbbítani, az ottani kereskedelmi tevékenységet csak akkor folytathatja a Richter, amikor „azt a körülmények lehetővé teszik”. A háború az ellátási lánc globális zavarait is súlyosbítja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szállítási késedelmek, valamint főként a vegyianyag- és energiaárak, továbbá a bérköltségek növekedése miatt megemelkedő gyártási költségek kezdik éreztetni hatásukat a fedezeti szintjeinken

– áll a Richter jelentésében. A cégnél úgy számolnak, hogy negatív pénzügyi következmények a későbbiekben várhatóan fokozódnak majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?