26 °C Budapest
Female doctor talking with senior patient sitting on chair. Elderly male is with healthcare worker in waiting room at hospital. They are wearing protective face mask during COVID-19 outbreak.

Kórházi várólisták: erre lehet számítani az új szabályozás után

2022. március 11. 09:30

Korábban az EMMI 13,6 milliárdos forráskiegészítést jelentett be a kórházi várólisták csökkentésére. A Népszava cikkében arról ír, milyen szabályoknak kell eleget tenni az egészségügyi intézményeknek, ha szeretnék igénybe venni a támogatást.

A koronavírus-járvány különösen negatívan befolyásolta az addig is hosszú kórházi várólistákat. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nemrég jelentette be, hogy 13,6 milliárd forintot kapnak a kórházak, hogy csökkenteni tudják a betegek várakozási idejét. A később megjelent rendelet azonban szigorú szabályokat ír elő arra, hogyan láthatják el a betegeket a pluszforrásból, és ennek mik a feltételei.

A kórházakban jelenleg az ágyak egyötödét kell fenntartani a koronavírusos betegek számára. Ha ennek a fele szabad, akkor kezdhet egy egészségügyi intézmény a várólistás betegek ellátásába. Ezt csak külön telephelyen vagy épületben tehetik meg, tehát az ellátáshoz szükséges képalkotó-, labor- és egyéb diagnosztika vizsgálatokat nem végezhetik a napi betegellátással együtt. Ezen kívül a programban résztvevő orvosok és egészségügyi dolgozók nem vehetnek részt más ellátásban, csak a várólistás betegek ellátásában, valamint naponta gyorstesztet kell végezniük, hetente kétszer pedig PCR-tesztet. Az intézmények nem részesülhetnek a pluszforrásból, ha nem felelnek meg ezeknek a feltételeknek. A lapnak több városi korház vezetője is várolista-növelőnek nevezte az itézkedést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?