1 °C Budapest
Újabb díjat zsebel be a magyar kutató: most Japánban tüntetik ki Karikó Katalint

Újabb díjat zsebel be a magyar kutató: most Japánban tüntetik ki Karikó Katalint

2022. január 26. 18:32

Az mRNS vakcinák kifejlesztéséhez hozzájáruló úttörő kutatásaiért nyerte el a 2022-es Japan International Prize kitüntetést Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora és Drew Weissman, a University of Pennsylvania professzora. A kiemelkedő technológiai eredményeket elismerő díj átadó ceremóniáját – a japán császári pár jelenlétében – idén áprilisban tartják Tokióban. A legrangosabb japán tudományos kitüntetéssel jutalmazott kutatók oklevelet és érmet kapnak.

Az emberiség békéjének és jólétének ügyét előmozdító tudósok és mérnökök kaphatják meg a Japan International Prize elismerést. A 2022-es Japán Díj „Anyag és gyártás” kategóriájának kitüntetettjei: „Prof. Dr. Karikó Katalin (Magyarország, USA)” és „Prof. Dr. Drew Weissman (USA)” – adta hírül a Japan Prize Alapítvány. Az 1985 óta évente oda ítélt kitüntetés idei nyerteseit 208 jelölt közül választották ki.

Karikó Katalint úgy mutatják be a Japan Prize Foundation honlap szerkesztői, mint a „BioNTech SE alelnökét, a University of Pennsylvania Perelman School of Medicine adjunktusát, a Szegedi Tudományegyetem professzorát”. Életrajzában – többek között – azt is rögzítik, hogy biológus oklevelet és biokémikus PhD-diplomát a Szegedi Tudományegyetemen szerzett. Főbb publikációi közül kiemelik azokat, amelyeket egykori japán kutatótársával, Hiromi Muramatsuval együtt jegyzett. Kitüntetései között megemlítik, hogy elnyerte a 2021. évi Keio Orvosi Tudományos Díjat is.

Karikó és Weissman felfedezte, hogy az uridint az uridin egy módosított formájával helyettesítve az mRNS-ben elnyomhatják a nemkívánatos veleszületett immunválaszt a szervezetben. Az mRNS-fehérje-termeléssel kapcsolatos folyamatos kutatásaik megalapozták az mRNS-vakcinák kifejlesztésének alapját

– összegzi a két kutató munkáját a Japan Prize Foundation. A honlaphír kitér az mRNS-nek a fehérjeszintézisben betöltött szerepére; válaszol a kérdésre: „Hogyan működik a Covid-19 oltóanyag?”, „Hol tart az mRNS-alapú gyógyszerek fejlesztése?”; fölveti az mRNS és az ehhez kapcsolódó technológiai kutatások jövőképét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az élőben közvetített, s utólag is megtekinthető 2022. január 25-i sajtótájékoztatón az SZTE kutatóprofesszora, Karikó Katalin nagy megtiszteltetésnek nevezte a Japán Díj elnyerését. Kiemelte, hogy a kitüntetéssel elismert eredményükhöz számos más tudós, továbbá technikusok és az egészségügyi dolgozók munkája is hozzájárult. Szakmai életútját összefoglalva hangsúlyozta: mindegy, milyen messziről indul az ember, rengeteget el tud érni, ha céljait nem adja fel, ha eltökélten dolgozik. Kifejezte reményét, hogy a Japán Díj elnyerése is arra inspirálja a női tudósokat, hogy vállaljanak vezető pozíciókat. A fiatal generációknak azt üzente: az a legfontosabb, hogy élvezzék, amit csinálnak. Szerinte a tudományos munka nagyon élvezetes, a kutatás izgalmas és kreatív elfoglaltság. A Japán Díj oklevéllel és éremmel jár együtt. A kelet-ázsiai szigetország patinás tudományos kitüntetését Tokióban a császári pár és a japán miniszterelnök adja át 2022 áprilisában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem