25 °C Budapest
Újabb díjat zsebel be a magyar kutató: most Japánban tüntetik ki Karikó Katalint

Újabb díjat zsebel be a magyar kutató: most Japánban tüntetik ki Karikó Katalint

2022. január 26. 18:32

Az mRNS vakcinák kifejlesztéséhez hozzájáruló úttörő kutatásaiért nyerte el a 2022-es Japan International Prize kitüntetést Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora és Drew Weissman, a University of Pennsylvania professzora. A kiemelkedő technológiai eredményeket elismerő díj átadó ceremóniáját – a japán császári pár jelenlétében – idén áprilisban tartják Tokióban. A legrangosabb japán tudományos kitüntetéssel jutalmazott kutatók oklevelet és érmet kapnak.

Az emberiség békéjének és jólétének ügyét előmozdító tudósok és mérnökök kaphatják meg a Japan International Prize elismerést. A 2022-es Japán Díj „Anyag és gyártás” kategóriájának kitüntetettjei: „Prof. Dr. Karikó Katalin (Magyarország, USA)” és „Prof. Dr. Drew Weissman (USA)” – adta hírül a Japan Prize Alapítvány. Az 1985 óta évente oda ítélt kitüntetés idei nyerteseit 208 jelölt közül választották ki.

Karikó Katalint úgy mutatják be a Japan Prize Foundation honlap szerkesztői, mint a „BioNTech SE alelnökét, a University of Pennsylvania Perelman School of Medicine adjunktusát, a Szegedi Tudományegyetem professzorát”. Életrajzában – többek között – azt is rögzítik, hogy biológus oklevelet és biokémikus PhD-diplomát a Szegedi Tudományegyetemen szerzett. Főbb publikációi közül kiemelik azokat, amelyeket egykori japán kutatótársával, Hiromi Muramatsuval együtt jegyzett. Kitüntetései között megemlítik, hogy elnyerte a 2021. évi Keio Orvosi Tudományos Díjat is.

Karikó és Weissman felfedezte, hogy az uridint az uridin egy módosított formájával helyettesítve az mRNS-ben elnyomhatják a nemkívánatos veleszületett immunválaszt a szervezetben. Az mRNS-fehérje-termeléssel kapcsolatos folyamatos kutatásaik megalapozták az mRNS-vakcinák kifejlesztésének alapját

– összegzi a két kutató munkáját a Japan Prize Foundation. A honlaphír kitér az mRNS-nek a fehérjeszintézisben betöltött szerepére; válaszol a kérdésre: „Hogyan működik a Covid-19 oltóanyag?”, „Hol tart az mRNS-alapú gyógyszerek fejlesztése?”; fölveti az mRNS és az ehhez kapcsolódó technológiai kutatások jövőképét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az élőben közvetített, s utólag is megtekinthető 2022. január 25-i sajtótájékoztatón az SZTE kutatóprofesszora, Karikó Katalin nagy megtiszteltetésnek nevezte a Japán Díj elnyerését. Kiemelte, hogy a kitüntetéssel elismert eredményükhöz számos más tudós, továbbá technikusok és az egészségügyi dolgozók munkája is hozzájárult. Szakmai életútját összefoglalva hangsúlyozta: mindegy, milyen messziről indul az ember, rengeteget el tud érni, ha céljait nem adja fel, ha eltökélten dolgozik. Kifejezte reményét, hogy a Japán Díj elnyerése is arra inspirálja a női tudósokat, hogy vállaljanak vezető pozíciókat. A fiatal generációknak azt üzente: az a legfontosabb, hogy élvezzék, amit csinálnak. Szerinte a tudományos munka nagyon élvezetes, a kutatás izgalmas és kreatív elfoglaltság. A Japán Díj oklevéllel és éremmel jár együtt. A kelet-ázsiai szigetország patinás tudományos kitüntetését Tokióban a császári pár és a japán miniszterelnök adja át 2022 áprilisában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?