14 °C Budapest
Old man sitting in office, working.

Hiába tiltakoznak az orvosok, jön a pluszmunka: hétvégén is oltaniuk kell

2022. január 4. 10:33

Még december 27-én megjelent Müller Cecília országos tisztifőorvos utasítása, mely szerint januárban legalább egy hétvégén kötelezően oltást kell vállalnia minden háziorvosnak, akiknek erről értesíteniük is kell pácienseiket. A tisztiorvosi ukáz szerint az előírás megszegői 30 ezertől 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírságra számíthatnak.

A Magyar Orvosi Kamara ezt követően tiltakozását fejezte ki az utasítás ellen, egyúttal elküldte javaslatait az egészségügyi kormányzatnak, ám hiába érveltek, levelüket válaszra sem méltatták.

"Semmilyen reakció nem érkezett, noha éppen azért írtunk konkrét javaslatokat, hogy jelezzük a konstruktivitásunkat" – mondta el a Népszavának Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának vezetője, a testület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, majd így folytatta:

Az oltás fontos, s valóban fel kell gyorsítani, mert ez a járvány elleni védekezés leghatásosabb formája, ám sokkal észszerűbben kellene megszervezni, mint a mostani rendelkezés. A háziorvos kollégák komoly tapasztalattal rendelkeznek az oltásban, hiszen például a harmadik oltások több, mint felét is ők adták be. És éppen ezen tapasztalatok alapján mondjuk: sokkal több rugalmasságot kellett volna tanúsítani a döntéshozóknak, nem pedig fűnyíró-elv alapján mindenkire ráterhelni a feladatot.

Soós szerint biztosan lesznek, akik kihasználják majd a lehetőséget, de a vakcinagazdálkodás, illetve a munkaszervezés szempontjából is hatásosabb lenne, ha a javaslatuk szerint közös oltópontokat állítanának fel. Azok a doktorok, akik eddig is oltottak hetente legalább egy napot, az utasítás hatására csak annyit csináltak, hogy az oltási napot áttették hétvégére.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kistelepüléseken a hétvégi oltás sem megoldás, ugyanis rengetegen vannak, akik a másik faluban található háziorvosi rendelőbe sem tudnak elmenni. Őket csak helyben, oltóbuszokkal lehetne elérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem