18 °C Budapest
Old man sitting in office, working.

Hiába tiltakoznak az orvosok, jön a pluszmunka: hétvégén is oltaniuk kell

2022. január 4. 10:33

Még december 27-én megjelent Müller Cecília országos tisztifőorvos utasítása, mely szerint januárban legalább egy hétvégén kötelezően oltást kell vállalnia minden háziorvosnak, akiknek erről értesíteniük is kell pácienseiket. A tisztiorvosi ukáz szerint az előírás megszegői 30 ezertől 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírságra számíthatnak.

A Magyar Orvosi Kamara ezt követően tiltakozását fejezte ki az utasítás ellen, egyúttal elküldte javaslatait az egészségügyi kormányzatnak, ám hiába érveltek, levelüket válaszra sem méltatták.

"Semmilyen reakció nem érkezett, noha éppen azért írtunk konkrét javaslatokat, hogy jelezzük a konstruktivitásunkat" – mondta el a Népszavának Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának vezetője, a testület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, majd így folytatta:

Az oltás fontos, s valóban fel kell gyorsítani, mert ez a járvány elleni védekezés leghatásosabb formája, ám sokkal észszerűbben kellene megszervezni, mint a mostani rendelkezés. A háziorvos kollégák komoly tapasztalattal rendelkeznek az oltásban, hiszen például a harmadik oltások több, mint felét is ők adták be. És éppen ezen tapasztalatok alapján mondjuk: sokkal több rugalmasságot kellett volna tanúsítani a döntéshozóknak, nem pedig fűnyíró-elv alapján mindenkire ráterhelni a feladatot.

Soós szerint biztosan lesznek, akik kihasználják majd a lehetőséget, de a vakcinagazdálkodás, illetve a munkaszervezés szempontjából is hatásosabb lenne, ha a javaslatuk szerint közös oltópontokat állítanának fel. Azok a doktorok, akik eddig is oltottak hetente legalább egy napot, az utasítás hatására csak annyit csináltak, hogy az oltási napot áttették hétvégére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kistelepüléseken a hétvégi oltás sem megoldás, ugyanis rengetegen vannak, akik a másik faluban található háziorvosi rendelőbe sem tudnak elmenni. Őket csak helyben, oltóbuszokkal lehetne elérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?