Microscopic view of covid-19 omicron variant or B.1.1.529 and letter of omicron in Greek alphabet. 3D rendering.

Koronavírus: az omikron szupermutáns már itt van a szomszédban

MTI
2021. december 6. 14:15

Horvátországban is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított omikron nevű változata - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója hétfőn. Eddig Magyarországhoz közel csak Ausztriában azonosították az omikront, most már déli szomszédainknál is megjelent az új változat.

Az új vírustörzset két horvát állampolgárnál azonosították, mindketten részt vettek egy üzleti találkozón, amelyen külföldi állampolgárok is voltak. Capak kiemelte: a fertőzötteknek nincsenek súlyos tüneteik, és már járványügyi megfigyelés alatt vannak a kontaktszemélyek is.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 728 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 51-en haltak meg. Kórházban 2444 beteget ápolnak, közülük 326-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 207 786-an kaptak védőoltást, közülük 1 981 397-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 775 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 16 beteg halt meg. Kórházban 1050 beteget ápolnak, közülük 268-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 234 641-en kaptak védőoltást, közülük 1 157 918-an már a második adagot is beadatták.

Olaszország húsz katonai orvost és nővért küldött vasárnap Szlovéniába, hogy segítsen a járványhelyzet kezelésében. Erről két héttel korábban Matej Tonin szlovén védelmi miniszter Rómában állapodott meg Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszterrel. Az olasz fegyveres erők kötelékében szolgáló egészségügyi dolgozók hétfőn csatlakoztak a szlovén hadsereg egészségügyi csapatának tagjaihoz, akik már korábban megkezdték a kórházak segítését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem