0 °C Budapest
Új COVID-eljárásrend lép életbe Magyarországon: csak így lehet szabadulni a karanténból

Új COVID-eljárásrend lép életbe Magyarországon: csak így lehet szabadulni a karanténból

2021. október 30. 15:01

Müller Cecília országos tisztifőorvos új koronavírus-eljárásrendet tett közzé, a járványügyi eljárási szabályok nagyrészt nem változtak lényegesen, ám a karanténfeloldási szabályok részletesebbek lettek, és a korábban érvényben lévő eljárásrendtől eltérően háromfajta esetet különböztetnek meg.

Az új eljárásrend a korábbi általános karanténszabályokat három különálló esetre bontja. Az most sem változott, hogy el kell különíteni a gyanús és az igazolt eseteket, és az igazoltak esetében mindenképpen elkülönítés (karantén) javasolt, ám a karantén feloldásának szabályai változnak.

Az „A” eset a kórházban ápolt, megerősített COVID–19 beteg hazabocsátásával, illetve más – nem COVID–19 betegek ellátását biztosító – osztályra, szociális otthonba történő áthelyezésével foglalkozik.

Az eljárásrend szerint amennyiben a beteg klinikai állapota alapján további fekvőbeteg ellátást nem igényel, kibocsátható. Ha a hazabocsátás/másik osztályra áthelyezés a tünetek kezdetétől számított 10 napon belül történik, akkor otthonában/további ellátását biztosító osztályon a 10. napig elkülönítése szükséges. Egy koronavírus gyorsteszt vizsgálat negatív eredménye esetében a  beteg gyógyultnak minősíthető (a mintavétel nem lehet korábban, mint a  klinikai tünetek megjelenését követő 10. nap), és további elkülönítés nélkül otthonába bocsátható, illetve a COVID–19 fertőzöttek ellátására kijelölt osztályról/részlegről más osztályra áthelyezhető.

A szociális otthonba kórházi ellátást már nem igénylő, gondozott amennyiben a tünetek megjelenését követő 21. nap még nem telt le, a szociális intézménybe áthelyezhető új ellátottként, vagy fennálló ellátotti jogviszony esetén visszahelyezhető a szociális intézménybe.

Azzal a feltétellel, hogy az áthelyezést megelőzően egy SARS-CoV-2 Ag kimutatására irányuló gyorsteszt vizsgálat szükséges és annak pozitivitása esetén a szociális intézménybe történt felvételtől, visszavételtől számított 10 napig járványügyi megfigyelés alá kell helyezni az ellátottat. COVID–19 fertőzésen átesett gondozott – a tünetek megjelenését követő 21. napon túl – gyorsteszt vizsgálat nélkül egészségügyi intézményből áthelyezhető, visszahelyezhető a bentlakásos szociális intézménybe.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha a gondozott már nem igényel extra ellátást, koronavírus-pozitívan is visszaküldik a gondozó intézménybe, de ott karanténba kell helyezni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A „B” eset a korábbi általános karanténkötelezettség, itt nincs túl sok változás. Az otthonában elkülönített beteg/fertőzött izolációjának megszüntetési kritériuma, hogy a beteg legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó, közösségbe engedhető. Tünetmentes fertőzöttek elkülönítését a fertőzés igazolása, a pozitív koronavírus-teszt mintavételének napjától számított 10. napon lehet feloldani.  

A „C” eset  COVID–19 fertőzött, közvetlen betegellátásban résztvevő, egészségügyi dolgozók, szociális intézményben közvetlen ápolási tevékenységet végző dolgozók munkavégzésére vonatkozó korlátozás feloldására vonatkozik.

Amennyiben az egészségügyi/szociális dolgozó klinikailag gyógyult, vagy COVID–19 fertőzése tünetmentesen zajlott, akkor a munkavégzéshez (a közvetlen betegellátásban való részvételhez, közvetlen ápolási tevékenységhez) történő visszatérés feltétele egy koronavírus kimutatására irányuló gyorsteszt vizsgálat negatív eredménye (a mintavétel nem lehet korábban, mint a klinikai tünetek megjelenését követő 10. nap).

A tünetek megjelenését/fertőzést igazoló mintavételt követő 21. napon negatív eredmény nélkül is fel kell oldani a foglalkozástól való eltiltás rendelkezései alól, munkahelyére visszatérhet és keresőképessé nyilvánítható az egészségügyi dolgozó/szociális intézményben közvetlen ápolási tevékenységet végző dolgozó.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?